Arkitekt Tommie Wilhelmsen
© bo-bedre.no

Arkitektonisk perle i åpent landskap

Arkitekt Tommie Wilhelmsen har tegnet en modernistisk og funksjonell helårs fritidsbolig som ligger naturnært på vakre Rennesøy, knappe halvtimen fra sentrum av Stavanger. Et oppsiktsvekkende hus som får de lokale til å legge søndagsturen om hyttefeltet på Østhusvik for å nyte den arkitektoniske godbiten.

Den unge stavangerbaserte arkitekten Tommie Wilhelmsen har i løpet av de siste årene gjort seg bemerket i det norske arkitekturmiljøet med sine spenstige eneboliger. Boligene er stramme og modernistiske i uttrykket, men har likevel noe organisk ved seg: ofte karakterisert av en avrundet, naturlig form som står i fin kontrast til de mer rette vinklene. Naturen og utsikten slipper inn gjennom store vindusarealer, som er typisk for moderne boliger.

Tidligere tegnet Tommie for en lokal investor. Nå er arkitekten imidlertid sin egen herre, og derfor i direkte dialog med hver enkelt byggherre fra tegnebrettet av. – Du får et større spekter som arkitekt når du lytter til og tegner noe i tett samarbeid med en byggherre, som faktisk har tenkt å bruke boligen, enn når man tegner noe en investor tror markedet vil ha, mener Tommie.

Så fornøyd har Tommie vært med byggherren denne gangen, eller var det omvendt, at de gjennom den tre år lange byggeprosessen er blitt omgangsvenner. – Vi bodde i USA i noen år og ble introdusert for moderne arkitektur der, forteller byggherre Eivind Dalene.

Men da Eivind og kona Jorunn kom tilbake til Norge igjen, gjorde stress og et umiddelbart behov for tak over hodet sitt til at de likevel endte opp med det de selv karakteriserer som en karnappbolig.
Det var da paret noen år senere kom over fritidstomten på Rennesøy, at de bestemte seg for å realisere drømmeboligen i form av et landsted i stedet.

– Vi hadde lagt merke til boligene til Tommie, blant annet i Bo Bedre, og likte det vi så. Vi kontaktet ham mest på lykke og fromme og trodde egentlig ikke han hadde tid til oss, men ble positivt overrasket over at han hadde det, forteller Jorunn Dalene.

De som har fulgt Tommie, vil nok si at det er et mykere bygg arkitekten har tegnet denne gangen. En litt ”The Hamptons”-inspirert strandvilla, men med et utpreget skandinavisk farge og materialvalg.

– Som arkitekt er jeg blitt mer romantisk. Tidligere var jeg mest opptatt av form, nå er jeg blitt mer opptatt av materialer. Før kunne jeg tegne alt i plast, nå vil jeg ha kvalitet også i materialvalget, forteller Tommie. Boligen består av en hovedetasje med kombinert kjøkken, spisetue og nedsenket stue, samt bad og soverom. I underetasjen er det tv-stue samt barnerom.

– Erfaringen som arkitekt har gjort meg mer oppmerksom på den delen av boligen som er innvendig. Nå tegner jeg inn hvor møblene bør stå også. Sofaen er for eksempel plassert eksakt der den står, fordi utsikten i sittehøyde på dette punktet av stuen er optimal, samtidig som innsynet er minimalt. Det er slike detaljer som til syvende og sist skaper en perfekt bolig, avslutter Tommie.