Bli med Under
Å ta seg vann over hodet har fått en helt ny betydning med åpningen av Under på Lindesnes, Europas første undervannsrestaurant.
Vår reportasje om Restaurant Under og de flotte bildene tatt av Inger Marie Grini har vakt stor interesse i utlandet. Derfor har vi gjort et unntak og har oversatt en del av reportasjen til engelsk, slik at flere kan få glede av denne.
To read an excerpt of this article in English, scroll down to the bottom of the page
Den danske kokken Nicolai Ellitsgaard leder et team på 16 personer med erfaring fra Michelin-restauranter. Menyen består hovedsakelig av kortreist mat fra havet. / Lokal keramiker Trond Skog har laget vasene – små under i seg selv!
Blikket vendt mot Sørlandet
Under, restauranten som ligger fem meter under havet på Lindesnes, var fullbooket allerede ett år før åpningen 20. mars 2019. Bilder av byggets rektangulære klippeformasjon, som skrår ned i havet og føyer seg inn i det omkringliggende kystlandskapet, har rettet en hel verdens blikk mot Sørlandet – fra The Guardian til CNN.
Med rundt 40 sitteplasser, én daglig servering bestående av 18 retter, og med en prislapp på opp til 3700 kroner per hode, er Under en eksklusiv affære. Og veien fra havet til tallerkenen er kort – mens du nyter havets delikatesser, tilberedt av den danske stjernekokken Nicolai Ellitsgaard, svømmer råvarene forbi utenfor et stort panoramavindu.
Mens gjestene nyter 18 velsmakende retter på den ene siden av det enorme panoramavinduet, svømmer råvarene forbi på den andre. Europas eneste undervannsrestaurant er bygget av Snøhetta på initiativ fra brødrene Gaute og Stig Ubostad, som har bred erfaring fra konferanse- og hotellvirksomhet.
Det beste fra naturen
– Vi ville lage et spennende matkonsept, en arkitektur som skapte begeistring, og samtidig legge til rette for et mangfoldig liv foran restaurantvinduet. Vi har samarbeidet med Havforskningsinstituttet, Nibio og Nofima om å bygge opp et godt habitat og marinbiologisk mangfold, slik at vi kan vise frem naturen fra sitt beste, sier Gaute Ubostad.
Sammen med broren Stig Ubostad er han initiativtaker bak Under, det spektakulære prosjektet realisert av Snøhetta. Det norske arkitektkontoret har lang erfaring med å bygge storslåtte prosjekter over vann – fra operahuset i Oslo til rekonstruksjonen av Times Square i New York – men under havet ventet nye utfordringer.
Alle møblene i restauranten er designet av Snøhetta og laget av Hamran, særlig med stolen i fokus. – Stolen er designet i en kontinuerlig form som speiler grenenes naturlige utspring fra stammen, forklarer Snøhetta. Hamran har også levert all utvendig og innvendig kledning i kortreist, sørlandsk eik. Treverket opptrer i ulike former og farger for å vise de ulike egenskapene i materialet – som her, med langbord i svartbrent eik. / All keramikken er laget spesielt for restauranten i samarbeid med kjøkkenet, av Ment, Odd Standard og Trond Skog.
Smart arkitektur
Som gjest skal man helst ikke få klaustrofobi.
-Vi har jobbet mye for at du skal slippe å tenke på akkurat det, forteller Heidi Pettersvold Nygaard, senior interiørarkitekt i Snøhetta, og én av fire fra arkitektkontoret som har jobbet med gjennomføringen av prosjektet.
– Når du kommer inn kan du skimte hvor du skal, og når du kommer til bunnen av bygningen kan du snu deg og se tilbake på hvor du kom fra. Vi har også vært opptatt av å beholde råheten og brutaliteten som landskapet, været og betongkonstruksjonen har, men samtidig tilføre en materialitet, belysning og akustikk som danner en lun og varm atmosfære – nesten som om den klemmer litt rundt gjesten.
Den 34 meter lange bygningskroppen strekker seg over tre nivåer. Gjennom et vindu i mellometasjen kan du se under og over vann samtidig, slik at du vet når du bryter vannflaten. Og mens havet pisker mot betongen utvendig, er inngangspartiet og innvendige flater kledd i lun, sørlandsk eik. Treverket er levert av det lokale snekkerverkstedet Hamran, hugget bare kilometer unna restauranten.
Det ville ikke vært unaturlig å tenke at man kan kjenne på en følelse av klaustrofobi i det man beveger seg under havflaten. Men også det har Snøhetta tenkt på.
– Når du kommer inn kan du skimte hvor du skal, og når du kommer til bunnen av bygningen kan du snu deg og se tilbake på hvor du kom fra, sier interiørarkitekt Heidi Pettersvold Nygaard.
Kortreist konsept
– Å bruke lokale råvarer er en måte å underbygge det kortreiste konseptet på. Det er også vår måte å ta ansvar for miljøet på, ved å hente materialer lokalt i stedet for å importere, sier Janne Werdal i Hamran.
Selskapet har jobbet tett med Snøhetta i utformingen av eksteriør og interiør, inkludert alt av møbler. Treverket opptrer i ulike former, fra røffe, store bord som står i kontrast til de mykt bearbeidete og avrundede armlenene på stolene. Kvister i treverket speiler de rene, ærlige smakene som menyen er tuftet på.
– Vi kan ikke høste et eiketre som har brukt mange år på å vokse seg stort og flott og ikke utnytte alle bestanddelene! Å vise kvist og uregelmessigheter i treverket er ærlig og tydeliggjør at materialet er ekte, sier interiørarkitekt Heidi.
En av ambisjonene bak restauranten er å bli en integrert del av livet under vann. Prosjektet er et samarbeid med Havforskningsinstituttet, Nibio og Nofi ma. Integrert led-belysning i himlingen sørger for at lys ikke speiles i vinduene ut mot havbunnen, og dermed kan utsikten nytes uforstyrret.
Fargepaletten gjenspeiler hvor i de ulike nivåene du til enhver tid oppholder deg, som her i loungen, på mellomnivået. Tekstilene følger reisen nedover i lokalet gjennom farger, fra lys nude via rosa og korall til mørk sjøgrønnblå. De er levert av Kvadrat og designet av Snøhetta, som har detaljstyrt hver tråd ved hjelp av digitale verktøy.