Blikket vendt mot Sørlandet
Under, restauranten som ligger fem meter under havet på Lindesnes, var fullbooket allerede ett år før åpningen 20. mars 2019. Bilder av byggets rektangulære klippeformasjon, som skrår ned i havet og føyer seg inn i det omkringliggende kystlandskapet, har rettet en hel verdens blikk mot Sørlandet – fra The Guardian til CNN.
Med rundt 40 sitteplasser, én daglig servering bestående av 18 retter, og med en prislapp på opp til 3700 kroner per hode, er Under en eksklusiv affære. Og veien fra havet til tallerkenen er kort – mens du nyter havets delikatesser, tilberedt av den danske stjernekokken Nicolai Ellitsgaard, svømmer råvarene forbi utenfor et stort panoramavindu.
Det beste fra naturen
– Vi ville lage et spennende matkonsept, en arkitektur som skapte begeistring, og samtidig legge til rette for et mangfoldig liv foran restaurantvinduet. Vi har samarbeidet med Havforskningsinstituttet, Nibio og Nofima om å bygge opp et godt habitat og marinbiologisk mangfold, slik at vi kan vise frem naturen fra sitt beste, sier Gaute Ubostad.
Sammen med broren Stig Ubostad er han initiativtaker bak Under, det spektakulære prosjektet realisert av Snøhetta. Det norske arkitektkontoret har lang erfaring med å bygge storslåtte prosjekter over vann – fra operahuset i Oslo til rekonstruksjonen av Times Square i New York – men under havet ventet nye utfordringer.
Alle møblene i restauranten er designet av Snøhetta og laget av Hamran, særlig med stolen i fokus. – Stolen er designet i en kontinuerlig form som speiler grenenes naturlige utspring fra stammen, forklarer Snøhetta. Hamran har også levert all utvendig og innvendig kledning i kortreist, sørlandsk eik. Treverket opptrer i ulike former og farger for å vise de ulike egenskapene i materialet – som her, med langbord i svartbrent eik. / All keramikken er laget spesielt for restauranten i samarbeid med kjøkkenet, av Ment, Odd Standard og Trond Skog.
Smart arkitektur
Som gjest skal man helst ikke få klaustrofobi.
-Vi har jobbet mye for at du skal slippe å tenke på akkurat det, forteller Heidi Pettersvold Nygaard, senior interiørarkitekt i Snøhetta, og én av fire fra arkitektkontoret som har jobbet med gjennomføringen av prosjektet.
– Når du kommer inn kan du skimte hvor du skal, og når du kommer til bunnen av bygningen kan du snu deg og se tilbake på hvor du kom fra. Vi har også vært opptatt av å beholde råheten og brutaliteten som landskapet, været og betongkonstruksjonen har, men samtidig tilføre en materialitet, belysning og akustikk som danner en lun og varm atmosfære – nesten som om den klemmer litt rundt gjesten.
Den 34 meter lange bygningskroppen strekker seg over tre nivåer. Gjennom et vindu i mellometasjen kan du se under og over vann samtidig, slik at du vet når du bryter vannflaten. Og mens havet pisker mot betongen utvendig, er inngangspartiet og innvendige flater kledd i lun, sørlandsk eik. Treverket er levert av det lokale snekkerverkstedet Hamran, hugget bare kilometer unna restauranten.
Kortreist konsept
– Å bruke lokale råvarer er en måte å underbygge det kortreiste konseptet på. Det er også vår måte å ta ansvar for miljøet på, ved å hente materialer lokalt i stedet for å importere, sier Janne Werdal i Hamran.
Selskapet har jobbet tett med Snøhetta i utformingen av eksteriør og interiør, inkludert alt av møbler. Treverket opptrer i ulike former, fra røffe, store bord som står i kontrast til de mykt bearbeidete og avrundede armlenene på stolene. Kvister i treverket speiler de rene, ærlige smakene som menyen er tuftet på.
– Vi kan ikke høste et eiketre som har brukt mange år på å vokse seg stort og flott og ikke utnytte alle bestanddelene! Å vise kvist og uregelmessigheter i treverket er ærlig og tydeliggjør at materialet er ekte, sier interiørarkitekt Heidi.
Tekstilkledd himling
For å dempe akustikken er deler av interiøret dekket med lyddempende akustiske paneler, Soft Cells fra Kvadrat. Panelene er trukket med en tekstil designet av Snøhetta, hvor nyansene følger reisen fra overflate til havdyp i farger – fra lys nude ved inngangen via rosa og korall nedover i etasjene til sjøblågrønt nederst på sandbunnen. Snøhetta har brukt digitale verktøy for å styre fargen i hver eneste tråd, som til sammen utgjør en gradient over 26 meter tekstilkledd himling fordelt på 137 ulike paneler.
– Det er få tekstiler ved inngangen, men nede på bunnen kan du virkelig studere detaljrikdommen og hver fargerike tråd. Akustikken er god, og det samme er atmosfæren. Når man beveger seg nedover blir rommet fysisk større. Det samme blir også lunheten, sier Heidi. Hundrevis av bittesmå led-lamper er integrert i tekstilhimlingen, slik at belysningen ikke skal treffe det store vinduet og forstyrre utsikten.
Setter Sørlandet på kartet
– Det er blitt helt fantastisk, og råere enn vi kunne drømt om. Opplevelsen av å gå inn og ned trappen er helt spesiell, det kan nesten ikke forklares. Man har egentlig ikke lyst til å gå ut igjen, man vil bare være der, sier Janne i Hamran.
– Hver rett er et kunstverk i seg selv, det er en klype seg i armen-opplevelse, konstaterer Heidi, som tilegner prosjektets suksess den gode prosessen med de lokale håndverkerne samt Snøhettas tverrfaglige arbeid internt. Og med åpningen av Under har Julius og Kaptein Sabeltann fått hard konkurranse som Sørlandets turistmagnet.
– Tidligere har Sørlandets satsing på reiseliv vært rettet mot barnefamilier. Nå tror vi at Under kan være spydspissen i satsingen mot et internasjonalt matmarked, avslutter initiativtaker Gaute.
The kitchen
Danish chef Nicolai Ellitsgaard is the head of a team of sixteen, all with experience from various Michelin restaurants. The restaurant has a capacity of 40 guests and a menu of 18 dishes. The price tag is up to 380 Euros pr. Seat (tables can be booked here: Restaurant Under )
The design
All furniture in the restaurant is the design of Snøhetta and is crafted by a local Norwegian carpenting firm, Hamran. All exterior and interior woodwork has been made from local oak, sourced only a few kilometers from the restaurant site. The wood comes in a variety of shapes and colours, to showcase the many faculties of this particular material. The furniture of Hamran will soon go into production and be made available for sale.
The ceramics are all made especially for Restaurant Under by Ment, Odd Standard and Trond Skog, in close cooperation with the kitchen staff.
The architecture
The guests of the restaurant should not feel any type of discomfort as they find themselves situated under water: ”We’ve worked hard to make sure that no one should be overcome by claustrophobia”, says Heidi Pettersvold Nygaard, senior interior architect of Snøhetta and one of four architects who have been working on the project.
“We have been very conscious of maintaining the rawness and brutality that exudes from the landscape, the weather and the concrete structure. At the same time we have strived to work with a sense of texture, lighting and acoustics that should assure a cozy and warm atmosphere”.
In that spirit hundreds of tiny LED-lamps are embedded in the ceiling, ensuring that the lighting doesn’t hit the large panoramic window, thereby disturbing the view.
Colours and acoustics
The range of colour reflects the different levels of the restaurant. The colours of the textiles change while you descend into the structure: from bright nude, via rose and coral to a dark marine green-blue colour at the bottom level. They textiles are designed by Snøhetta and are the work of textile design company Kvadrat.
The acoustics are great and so is the atmosphere. “As you descend, the room actually expands. The same can be said of the sense of warmth in the restaurant”, says Heidi Pettersvold Nygaard.