Bli med Under

Å ta seg vann over hodet har fått en helt ny betydning med åpningen av Under på Lindesnes, Europas første undervannsrestaurant.

Resturant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini

Vår reportasje om Restaurant Under og de flotte bildene tatt av Inger Marie Grini har vakt stor interesse i utlandet. Derfor har vi gjort et unntak og har oversatt en del av reportasjen til engelsk, slik at flere kan få glede av denne.

To read an excerpt of this article in English, scroll down to the bottom of the page

Resturant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini
Resturant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini

Den danske kokken Nicolai Ellitsgaard leder et team på 16 personer med erfaring fra Michelin-restauranter. Menyen består hovedsakelig av kortreist mat fra havet. / Lokal keramiker Trond Skog har laget vasene – små under i seg selv!

Blikket vendt mot Sørlandet

Under, restauranten som ligger fem meter under havet på Lindesnes, var fullbooket allerede ett år før åpningen 20. mars 2019. Bilder av byggets rektangulære klippeformasjon, som skrår ned i havet og føyer seg inn i det omkringliggende kystlandskapet, har rettet en hel verdens blikk mot Sørlandet – fra The Guardian til CNN.

Med rundt 40 sitteplasser, én daglig servering bestående av 18 retter, og med en prislapp på opp til 3700 kroner per hode, er Under en eksklusiv affære. Og veien fra havet til tallerkenen er kort – mens du nyter havets delikatesser, tilberedt av den danske stjernekokken Nicolai Ellitsgaard, svømmer råvarene forbi utenfor et stort panoramavindu.

Resturant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini

Mens gjestene nyter 18 velsmakende retter på den ene siden av det enorme panoramavinduet, svømmer råvarene forbi på den andre. Europas eneste undervannsrestaurant er bygget av Snøhetta på initiativ fra brødrene Gaute og Stig Ubostad, som har bred erfaring fra konferanse- og hotellvirksomhet.

Det beste fra naturen

– Vi ville lage et spennende matkonsept, en arkitektur som skapte begeistring, og samtidig legge til rette for et mangfoldig liv foran restaurantvinduet. Vi har samarbeidet med Havforskningsinstituttet, Nibio og Nofima om å bygge opp et godt habitat og marinbiologisk mangfold, slik at vi kan vise frem naturen fra sitt beste, sier Gaute Ubostad.

Sammen med broren Stig Ubostad er han initiativtaker bak Under, det spektakulære prosjektet realisert av Snøhetta. Det norske arkitektkontoret har lang erfaring med å bygge storslåtte prosjekter over vann – fra operahuset i Oslo til rekonstruksjonen av Times Square i New York – men under havet ventet nye utfordringer.

Restaurant Under, Snøhetta
© Inger Marie Grini
Restaurant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini

Alle møblene i restauranten er designet av Snøhetta og laget av Hamran, særlig med stolen i fokus. – Stolen er designet i en kontinuerlig form som speiler grenenes naturlige utspring fra stammen, forklarer Snøhetta. Hamran har også levert all utvendig og innvendig kledning i kortreist, sørlandsk eik. Treverket opptrer i ulike former og farger for å vise de ulike egenskapene i materialet – som her, med langbord i svartbrent eik. / All keramikken er laget spesielt for restauranten i samarbeid med kjøkkenet, av Ment, Odd Standard og Trond Skog.

Smart arkitektur

Som gjest skal man helst ikke få klaustrofobi.

-Vi har jobbet mye for at du skal slippe å tenke på akkurat det, forteller Heidi Pettersvold Nygaard, senior interiørarkitekt i Snøhetta, og én av fire fra arkitektkontoret som har jobbet med gjennomføringen av prosjektet.

– Når du kommer inn kan du skimte hvor du skal, og når du kommer til bunnen av bygningen kan du snu deg og se tilbake på hvor du kom fra. Vi har også vært opptatt av å beholde råheten og brutaliteten som landskapet, været og betongkonstruksjonen har, men samtidig tilføre en materialitet, belysning og akustikk som danner en lun og varm atmosfære – nesten som om den klemmer litt rundt gjesten.

Den 34 meter lange bygningskroppen strekker seg over tre nivåer. Gjennom et vindu i mellometasjen kan du se under og over vann samtidig, slik at du vet når du bryter vannflaten. Og mens havet pisker mot betongen utvendig, er inngangspartiet og innvendige flater kledd i lun, sørlandsk eik. Treverket er levert av det lokale snekkerverkstedet Hamran, hugget bare kilometer unna restauranten.

Restaurant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini

Det ville ikke vært unaturlig å tenke at man kan kjenne på en følelse av klaustrofobi i det man beveger seg under havflaten. Men også det har Snøhetta tenkt på.

– Når du kommer inn kan du skimte hvor du skal, og når du kommer til bunnen av bygningen kan du snu deg og se tilbake på hvor du kom fra, sier interiørarkitekt Heidi Pettersvold Nygaard.

Kortreist konsept

– Å bruke lokale råvarer er en måte å underbygge det kortreiste konseptet på. Det er også vår måte å ta ansvar for miljøet på, ved å hente materialer lokalt i stedet for å importere, sier Janne Werdal i Hamran.

Selskapet har jobbet tett med Snøhetta i utformingen av eksteriør og interiør, inkludert alt av møbler. Treverket opptrer i ulike former, fra røffe, store bord som står i kontrast til de mykt bearbeidete og avrundede armlenene på stolene. Kvister i treverket speiler de rene, ærlige smakene som menyen er tuftet på.

– Vi kan ikke høste et eiketre som har brukt mange år på å vokse seg stort og flott og ikke utnytte alle bestanddelene! Å vise kvist og uregelmessigheter i treverket er ærlig og tydeliggjør at materialet er ekte, sier interiørarkitekt Heidi.

Restaurant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini

En av ambisjonene bak restauranten er å bli en integrert del av livet under vann. Prosjektet er et samarbeid med Havforskningsinstituttet, Nibio og Nofi ma. Integrert led-belysning i himlingen sørger for at lys ikke speiles i vinduene ut mot havbunnen, og dermed kan utsikten nytes uforstyrret.

Restaurant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini

Fargepaletten gjenspeiler hvor i de ulike nivåene du til enhver tid oppholder deg, som her i loungen, på mellomnivået. Tekstilene følger reisen nedover i lokalet gjennom farger, fra lys nude via rosa og korall til mørk sjøgrønnblå. De er levert av Kvadrat og designet av Snøhetta, som har detaljstyrt hver tråd ved hjelp av digitale verktøy.

Tekstilkledd himling

For å dempe akustikken er deler av interiøret dekket med lyddempende akustiske paneler, Soft Cells fra Kvadrat. Panelene er trukket med en tekstil designet av Snøhetta, hvor nyansene følger reisen fra overflate til havdyp i farger – fra lys nude ved inngangen via rosa og korall nedover i etasjene til sjøblågrønt nederst på sandbunnen. Snøhetta har brukt digitale verktøy for å styre fargen i hver eneste tråd, som til sammen utgjør en gradient over 26 meter tekstilkledd himling fordelt på 137 ulike paneler.

– Det er få tekstiler ved inngangen, men nede på bunnen kan du virkelig studere detaljrikdommen og hver fargerike tråd. Akustikken er god, og det samme er atmosfæren. Når man beveger seg nedover blir rommet fysisk større. Det samme blir også lunheten, sier Heidi. Hundrevis av bittesmå led-lamper er integrert i tekstilhimlingen, slik at belysningen ikke skal treffe det store vinduet og forstyrre utsikten.

Restaurant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini
Restaurant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini

Utstrakt bruk av treverk er blant annet valgt for å lune betongstrukturen. Skjenken er laget av Hamran. / Både Hamrans utsøkte håndverk og naturens eget kan nytes i fulle drag i restauranten. Møblene vil snart komme i produksjon og i salg også til privatpersoner, slik at du kan gjenskape et lite stykke Under hjemme.

Setter Sørlandet på kartet

– Det er blitt helt fantastisk, og råere enn vi kunne drømt om. Opplevelsen av å gå inn og ned trappen er helt spesiell, det kan nesten ikke forklares. Man har egentlig ikke lyst til å gå ut igjen, man vil bare være der, sier Janne i Hamran.

– Hver rett er et kunstverk i seg selv, det er en klype seg i armen-opplevelse, konstaterer Heidi, som tilegner prosjektets suksess den gode prosessen med de lokale håndverkerne samt Snøhettas tverrfaglige arbeid internt. Og med åpningen av Under har Julius og Kaptein Sabeltann fått hard konkurranse som Sørlandets turistmagnet.

– Tidligere har Sørlandets satsing på reiseliv vært rettet mot barnefamilier. Nå tror vi at Under kan være spydspissen i satsingen mot et internasjonalt matmarked, avslutter initiativtaker Gaute.

Resturant Under Snøhetta
© Inger Marie Grini

På vei nedover i restauranten viser et stort rektangulært vindu hvor vannet brytes, slik at gjester enkelt kan orientere seg i terrenget.

Som den er skylt i land, ligger Snøhettas imponerende arkitektur stødig blant klippene.

LES OGSÅ

Kart restaurant Under
© Google maps

Restaurant Under setter Sørlandet på gourmet-kartet, både i norsk og internasjonal sammenheng.

Restaurant Under
© Inger Marie Grini

Restaurant Under - excerpt in English

Restaurant Under resides five meters under the sea on the peninsula of Lindesnes, the southernmost point of mainland Norway. The underwater restaurant is designed by the internationally acclaimed Norwegian design studio, Snøhetta.

© Inger Marie Grini

The kitchen

Danish chef Nicolai Ellitsgaard is the head of a team of sixteen, all with experience from various Michelin restaurants. The restaurant has a capacity of 40 guests and a menu of 18 dishes. The price tag is up to 380 Euros pr. Seat (tables can be booked here: Restaurant Under )

The design

All furniture in the restaurant is the design of Snøhetta and is crafted by a local Norwegian carpenting firm, Hamran. All exterior and interior woodwork has been made from local oak, sourced only a few kilometers from the restaurant site. The wood comes in a variety of shapes and colours, to showcase the many faculties of this particular material. The furniture of Hamran will soon go into production and be made available for sale.

The ceramics are all made especially for Restaurant Under by Ment, Odd Standard and Trond Skog, in close cooperation with the kitchen staff.

Through a window at the second level you can see both above and below the waterline simultaniously. “Under” has the same connotation in English as in Norwegian, but also means “Wonder” in the local language.

The architecture

The guests of the restaurant should not feel any type of discomfort as they find themselves situated under water: ”We’ve worked hard to make sure that no one should be overcome by claustrophobia”, says Heidi Pettersvold Nygaard, senior interior architect of Snøhetta and one of four architects who have been working on the project.

“We have been very conscious of maintaining the rawness and brutality that exudes from the landscape, the weather and the concrete structure. At the same time we have strived to work with a sense of texture, lighting and acoustics that should assure a cozy and warm atmosphere”.

In that spirit hundreds of tiny LED-lamps are embedded in the ceiling, ensuring that the lighting doesn’t hit the large panoramic window, thereby disturbing the view.

© Inger Marie Grini

Colours and acoustics

The range of colour reflects the different levels of the restaurant. The colours of the textiles change while you descend into the structure: from bright nude, via rose and coral to a dark marine green-blue colour at the bottom level. They textiles are designed by Snøhetta and are the work of textile design company Kvadrat.

The acoustics are great and so is the atmosphere. “As you descend, the room actually expands. The same can be said of the sense of warmth in the restaurant”, says Heidi Pettersvold Nygaard.