Bli med hjem til motedesigner Britt Sisseck

Vakkert lysinnfall, overlappende doble dører og rom på rekke og rad har gjort Britt Sissecks hjem til et personlig fristed, skapt av hennes forkjærlighet for romslige og uhøytidelige interiører.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Hvis det er en sammenheng mellom klesdesigner Britt Sissecks arbeid med mote og måten hun har innredet hjemmet sitt på i København, er den ikke bevisst. Til gjengjeld er hun ikke i tvil om at den sanseligheten som driver arbeidet hennes, er den samme som dikterer de valgene hun tar for hjemmet sitt.

Leiligheten på 350 kvadratmeter ligger i en bygård fra 1902 som ble fredet i år 2000. Bygningen er en hyllest til nederlandsk renessansestil, og følgelig er hjemmet som et overflødighetshorn av detaljer med orignale fløydører, stukkatur og lysinnfall fra flere sider.

– Det første jeg tenkte da jeg så leiligheten, var
Vilhelm Hammershøis malerier av åpne dører som
åpnes og lukkes i hverandre. De veldig sanselige rommene ga meg inspirasjonen og fargepaletten til interiøret, som er dominert av møbler og tekstiler i nøytrale farger omgitt av hvitmalte vegger i alle rom, forteller Britt.

Bildetekst: Møbleringen i den fredede bygården i København vitner om en beboer med stilsikker sans. Her blandes kunst, møbler og objekter fra ulike tidsepoker og stilretninger med en stødig hånd, slik at helheten blir både spennende og personlig. Sofaen er et vintagefunn fra 50-tallet, sofabordet er en vareprøve funnet i København-butikken Normann Copenhagen for ti år siden, og lenestolene er PK22 av Poul Kjærholm fra Fritz Hansen.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Kjøkkenet, som ligger i forlengelse av spisestuen, er snekkerbygget av Kitchen Tailor, med benkeplater i italiensk granitt.

Kunsten får gjerne stå på gulvet i spisestuen, kanskje kommer den på veggen, kanskje ikke. Skatollet er fra 1930-tallet og kjøpt på auksjon.

Leilighetens størrelse og utsiktene til og mellom alle rommene er noe av det hun setter spesielt stor pris på. Dessuten er det viktig for henne med luft og balanse mellom tingene, først da får hun den roen hun trenger.

– Mitt estetiske uttrykk er et forsøk på å innsnevre og å forstå mitt eget innerste vesen, som en vedvarende dans der man kontinuerlig utfordrer og forsøker å definere seg selv, forteller hun.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Oversatt til interiøret betyr det at innredningen er en levende og organisk prosess, der rommene gradvis skifter uttrykk når nye objekter kommer til. Noen bytter plass, mens andre må vike for nye initiativer. Felles for alt er at det er personlige objekter og kunst som pirrer sansene.

Da Britt først så leiligheten med alle sine overlappende fløydører, tenkte hun først på den danske kunstneren Vilhelm Hammershøi, som er kjent for sine malerier av nettopp det. Dette ga også inspirasjon til innredning og fargevalg i leiligheten. Spisebordet er Slim fra Arco, rundt står Y-stolen av Hans J. Wegner fra Carl Hansen & Søn og i taket henger gamle gatelykter fra København.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Britt Sisseck er særlig kjent for sine eksklusive skjorte- og blusekolleksjoner med maskulint snitt.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Hvert møbel og objekt er valgt for å pirre sansene, uavhengig av stil eller uttrykk – eller kanskje på grunn av det. Arbeidsbordet er en mindre versjon av bordet i spisestuen, Slim fra Arco, og Kinastolen av Hans J. Wegner fra Fritz Hansen holder det med selskap. På bordet står en keramikkskulptur tatt med hjem fra Grottaglie i Italia. Messinglampen er vintage fra 70-tallet.

De staselige rammene til tross, miksen av vintagefunn, arvegods, reiseminner og design fra ulike tidsepoker gjør interiøret avslappet og uhøytidelig. Dessuten er det aldri overmøblert, noe som skaper luftige rom. Sofaen er Raffles av Vico Magistretti fra 1988, produsert av DePadova. Teppet er tatt med hjem fra Marrakech, mens lenestolen er vintage fra 30-tallet. TV-en er fra B&O.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

På soverommet står et sminkebord fra Britts barndomshjem.

Et gammelt kjøkkenskap blir brukt som oppbevaring på badet. Vaskene på stålben sto der da Britt overtok leiligheten, så de er av ukjent opprinnelse. Speilet er spesiallaget.

– Jeg har det best med et uhøytidelig interiør. Det er viktig for meg å gi både familien min og gjestene våre en uhøytidelig opplevelse i omgivelsene våre, sier Britt. – Det betyr imidlertid ikke at det skal herske rot og uorden. Tvertimot elsker jeg når det er ryddig! Det gir ro i tankene mine og plass til å tenke nytt, og til å ta hull på utfordringer. En personlig stemning og ditto interiør betyr mye for meg, ettersom jeg verken fysisk eller mentalt slapper av om jeg ikke føler meg tilpass i omgivelsene. Jeg elsker til gjengjeld å komme på besøk til hjem med et helt annet interiør enn mitt eget, men som likevel gir meg den samme opplevelsen som jeg har når jeg er hjemme. En følelse av ro og balanse.