NO_200611_mat_gaas_full.jpg
© bo-bedre.no

Stekt gås

Langtidsstekt gås er en lekkerbisken og perfekt som gjestemiddag på en av juledagene. En velvoksen julefugl trenger drøyt fire timer i ovnen, og da den mister fett under tilberedningen, bør den ha en god vekt fra starten av. Beregn minst 750 g hel gås med ben per person.

Til 6-8 personer:

gås 1, 6 kg eller mer
havsalt 1 ss
tørket oregano 2-3 ss
bakepoteter 3
epler 3 i grove stykker
bomullshyssing til lukking

Fjern løst fett fra gåsens indre, smelt det ved svak varme i en gryte, og legg det i kjøleskapet. Skyll og tørk fuglen, gni den innvendig med salt og urter, og prikk bryst og lår med en nål slik at fettet kan renne av. Legg poteter og epler i gåsen, lukk åpningen, og bind lår og vinger inn mot kroppen. Legg gåsen på risten over langpannen, og sett den i den 150-160 grader varme ovnen.

Etter 1,5 time helles avsmeltet fett av, og 1 liter kokende vann eller andebuljong helles i langpannen. Stek videre, i alt 4 timer, og drypp av og til med væske fra langpannen.

Saus:
Sil og skum væsken i langpannen, bland med ferdigkokt buljong, og jevn etter smak.

Savoikål:
Kok snittet kål et par minutter i saltet vann, avkjøl i kaldt vann, og klem bladene fri for væske. Stek dem raskt i litt smør eller gåsefett, og dryss med ristede baconstrimler.