200801_koekken_15403_full.jpg © bo-bedre.no

Sitron

Diktere har hyllet den, kunstnere har malt den og tidligere tiders kloke koner har forsynt syke barn med friskpresset sitronsaft - lenge før det høye innholdet av livsviktig C-vitamin ble allmenn kjent. Og sitrusfrukt ble redningen for sjømenn med skjørbuk.

I varme land blomstrer sitrontrær det meste av året og leverer derfor alltid frukt i forskjellige modningsstadier. Frukten er rik på duftende oljer og spiller en viktig rolle i parfymeindustrien.

En sitron er ikke bare en sitron. Den kan finnes med tykt eller tynt skall, kjemisk behandlet slik at bare saften bør brukes og ubehandlet eller økologisk. Både saftmengden og surhetsgraden avhenger av sorten og jordsmonnet der treet vokser.

Tips om sitroner
Fisk og skalldyr, alle typer lyst kjøtt, lam, lever og røkt laks, salat, frukt og nypoteter smaker godt med en skvett sitronsaft og litt revet skall av ubehandlet frukt.

Hell kokende vann over sitronene og la dem trekke i 5 min, det gir mer saft. Eller varm dem i mikrobølgeovnen før du presser dem.

Svart kaffe, tilsatt saft av en hel sitron er et gammelt kjerringråd mot hodepine.

Bruk halve sitroner som skjønnhetspleie: Stikk albuene ned i dem, da blir de deilig myke.

Gni messing eller kobber med sitronsaft og salt, skyll og tørk. Det gir et flott resultat.