200407-linser.jpg
© bo-bedre.no

Linser

Arkeologer har funnet linsefrø helt tilbake fra stein- og bronsealderen. I dag er linser basismat i både Indien og Mellomøsten og tradisjonell fastemat i de katolske landene.

Linser er ikke noe entydig begrep. Alle har den samme flatrunde fasong, men varierer i størrelse.

Vanligvis får de navn etter fagen og heter grønne, gule, brune og røde linser. Unntaket er de mørke olivengrønne linsene fra Puy som dyrkes i et klart avgrenset område og derfor har kvalitetsbetegnelsen AOC (appellation d´origine controllée), det samme som gode viner kan smykke seg med.

Tips om linser
En rest kokte grønne linser blandet med vinaigrette og hakkede epler er super som salat.

Linser har lite smak, så kok dem i vann med krydder, hakket gulrot, persillerot og løk. Eller halvt om halvt med vann og rødvin med hele hvitløkbåter og persille.