NO_200611_mat_trane_full.jpg
© bo-bedre.no

Juleand med tranebær i rødvin

Andekjøttet krydres med kinesisk five spice-pulver, en blanding av like deler stjerneanis, sechuanpepper, kanel, nellik og fennikelfrø, som her har fått et ekstra tilskudd kanel fordi den kler andesmaken.

Til 4 personer:
tørkede tranebær 100 g
rødvin 3½ dl, gjerne cabernet sauvignon
andebryst 2 stykk á minst 300 g
five spice-pulver 1 ss
støtt kanel 1-2 ts
sukker 25 g
rødvinseddik 1 ss
maizena/maisstivelse 1 ts

Start med tranebær, hell dem over i et sylteglass med vin, og la dem trekke på kjøkkenbenken minst natten over, gjerne et døgn eller to.

Rens andebrystene for synlige sener, og riss skinnsiden tett og dypt med en skarp kniv. Bland five spice-pulver med kanel, gni blandingen godt inn i den rissede skinnsiden, og la kjøttet trekke et par timer.

Stek det i litt olje i en panne, først på skinnsiden, ca. 20 minutter i alt. Svøp det inn i aluminiumsfolie, og la det hvile mens sausen lages. Kok sukker i en kjele sammen med 1 ss vann til det karamelliseres. Ta kjelen av varmen, tilsett eddik, tranebærene med væske, og la alt surre i 5-10 minutter. Jevn med maizena rørt ut i 2 ss vann. Server stekte poteter til.