Fyrrig fusjon

Er det mulig å lage hot meksikansk mat basert på nordiske råvarer? Klart det er det!

Rødvinsglaserte chorizopølser
© Anders Schønnemann

Rødvinsglaserte chorizopølser

De små chorizopølsene blir lekre når de stekes i rødvin. De blir ekstra gode om de serveres med en spicy majones til.

400 g små chorizopølser

3 dl rødvin

1 potte basilikum

50 g rugbrødchips

Chipotlemajones

1 dl majones

1 ss chipotle-chili

1 lime

Legg pølsene i et ildfast fat. Hell rødvin på og stek pølsene i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter, de skal være sprø. Vend dem underveis i stekingen.

Rør majones med chipotle og smak til med limesaft. Server chipotlemajonesen til chorizopølsene, dryss knuste rugbrødchips over. Pynt med basilikum.

Mojito som i mexico

2 lime

12 kvister mynte

4 ss rørsukker

4 cl tequila per glass

knust is

5 cl Farris per glass

Rekeceviche med granat-eple og grønnkålchips
© Anders Schønnemann

Grønnkålchips

100 g grønnkål uten stilker

olivenolje

1 ts flaksalt

1 ts chiliflak

Rekeceviche

½ agurk

1 avokado

½ sitron

½ mango

150 g reker

1 liten bunt koriander

½ rød chili

1 granateple

1 lime

salt og pepper

Skjær kålen i grove biter. Legg grønnkålbladene på en stekeplate med bakepapir, hell litt olivenolje over. Dryss salt og chiliflak over, og la det steke i ovnen på 170 grader i 8–10 minutter. Kålen skal bli sprø, ikke brent, så pass på. Legg det til tørk på kjøkkenpapir.

Skjær agurk, avokado og mango i små terninger. Vend dette sammen med rekene og den hakkede korianderen. Del chilien i to, på langs, skrap ut frøene og finhakk chilien. Masser granateplet litt, slik at kjernene løsner. Del deretter frukten i to, skrap ut kjerner og saft, og hell det over i en skål før du vender det inn i cevichen sammen med chilien. Smak til med limesaft, salt og pepper, og server sprø grønnkålchips til.

Tacolefser med biff,  salsa og syltet rødløk
© Anders Schønnemann

Bresert biff med mer

2 løk

2 fedd hvitløk

1 gulrot

olivenolje til steking

4 biffstykker

1 ts oregano

1 ts paprika

2 ts chipotle-chili

2 ts spisskum

1 ss tomatpuré

5 dl mørkt øl

2 dl oksefond

1 boks hermetiske, svarte bønner

8 tacolefser

Syltet rødløk

1 rødløk

1 dl eddik

1 dl sukker

Koriandersalsa

1 bunt frisk koriander

2 fedd hvitløk

2 lime

Til steking: Hakk løk, press hvitløk, skjær gulrøtter i små terninger. Brun kjøttet og sett det til side. Fres løk, hvitløk og gulrøtter sammen med krydderet. Tilsett tomatpuré, øl og fond, og legg kjøttet tilbake i gryten. La det koke og legg lokk på. Sett gryten inn i ovnen på 150 grader i tre timer. Skyll bønnene, ha dem i gryten de siste 15 minuttene.

Rødløk: Skjær løken i tynne båter. Legg løk, eddik og sukker i en kjele og kok opp til sukkeret er oppløst. Når væsken er avkjølt, er løken klar. Koriandersalsa: Bland hakket koriander, hvitløk og revet limeskall. Server alt i myke tortillalefser. Nyt!

Sjokoladepai med fruktsalat
© Anders Schønnemann

Nam, dette er kaken for sjokoladeelskere! Ønsker du å utfordre smaksløkene, tilsett litt chili i sjokoladeganachen.

Mørdeig

150 g hvetemel

150 g melis

100 g smør

1 eggeplomme

Sjokoladeganache

2 dl fløte

200 g mørk sjokolade

20 g smør

Pynt

2 ss hasselnøttflak

1 fersk fiken

50 g druer

1 appelsin

melis til pynt

Bland hvetemel og melis i en bolle, smuldre smøret i blandingen og ha i en eggeplomme. Legg deigen i plastfolie og putt den i kjøleskapet i cirka 30 minutter. Kjevle så deigen ut mellom to lag bakepapir, størrelsen skal passe til en paiform på 24 cm, bruk gjerne en med løs bunn. Skjær bort deigen som blir til overs, prikk bunnen med en gaffel og legg et bakepapir over. Fyll den med tørkede erter og stek den på nederste rille på 180 grader i cirka 15 minutter. Fjern erter og bakepapir. Om bunnen fremdeles er litt lys, sett kaken inn et par minutter til. Så var det ganachen: Hell fløten i en kjele og varm den til kokepunktet. Hakk sjokoladen og legg den i en bolle, hell så over fløten og rør til sjokoladebitene har smeltet og til konsistensen er jevn. Pisk så smøret inn i sjokoladeblandingen. Når røren er jevn, fordel den utover den forstekte bunnen. La kaken stå i kjøleskapet i minst to timer før servering. Rist hasselnøttflakene gylne på svak varme i en panne. Skjær både fiken og appelsiner i båter eller skiver, la druene være hele. Spre frukt på paien og avslutt med et dryss av nøtter og siktet melis.