De små chorizopølsene blir lekre når de stekes i rødvin. De blir ekstra gode om de serveres med en spicy majones til.
400 g små chorizopølser
3 dl rødvin
1 potte basilikum
50 g rugbrødchips
Chipotlemajones
1 dl majones
1 ss chipotle-chili
1 lime
Legg pølsene i et ildfast fat. Hell rødvin på og stek pølsene i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter, de skal være sprø. Vend dem underveis i stekingen.
Rør majones med chipotle og smak til med limesaft. Server chipotlemajonesen til chorizopølsene, dryss knuste rugbrødchips over. Pynt med basilikum.
Skjær kålen i grove biter. Legg grønnkålbladene på en stekeplate med bakepapir, hell litt olivenolje over. Dryss salt og chiliflak over, og la det steke i ovnen på 170 grader i 8–10 minutter. Kålen skal bli sprø, ikke brent, så pass på. Legg det til tørk på kjøkkenpapir.
Skjær agurk, avokado og mango i små terninger. Vend dette sammen med rekene og den hakkede korianderen. Del chilien i to, på langs, skrap ut frøene og finhakk chilien. Masser granateplet litt, slik at kjernene løsner. Del deretter frukten i to, skrap ut kjerner og saft, og hell det over i en skål før du vender det inn i cevichen sammen med chilien. Smak til med limesaft, salt og pepper, og server sprø grønnkålchips til.
Til steking: Hakk løk, press hvitløk, skjær gulrøtter i små terninger. Brun kjøttet og sett det til side. Fres løk, hvitløk og gulrøtter sammen med krydderet. Tilsett tomatpuré, øl og fond, og legg kjøttet tilbake i gryten. La det koke og legg lokk på. Sett gryten inn i ovnen på 150 grader i tre timer. Skyll bønnene, ha dem i gryten de siste 15 minuttene.
Rødløk: Skjær løken i tynne båter. Legg løk, eddik og sukker i en kjele og kok opp til sukkeret er oppløst. Når væsken er avkjølt, er løken klar. Koriandersalsa: Bland hakket koriander, hvitløk og revet limeskall. Server alt i myke tortillalefser. Nyt!
Nam, dette er kaken for sjokoladeelskere! Ønsker du å utfordre smaksløkene, tilsett litt chili i sjokoladeganachen.
Mørdeig
150 g hvetemel
150 g melis
100 g smør
1 eggeplomme
Sjokoladeganache
2 dl fløte
200 g mørk sjokolade
20 g smør
Pynt
2 ss hasselnøttflak
1 fersk fiken
50 g druer
1 appelsin
melis til pynt
Bland hvetemel og melis i en bolle, smuldre smøret i blandingen og ha i en eggeplomme. Legg deigen i plastfolie og putt den i kjøleskapet i cirka 30 minutter. Kjevle så deigen ut mellom to lag bakepapir, størrelsen skal passe til en paiform på 24 cm, bruk gjerne en med løs bunn. Skjær bort deigen som blir til overs, prikk bunnen med en gaffel og legg et bakepapir over. Fyll den med tørkede erter og stek den på nederste rille på 180 grader i cirka 15 minutter. Fjern erter og bakepapir. Om bunnen fremdeles er litt lys, sett kaken inn et par minutter til. Så var det ganachen: Hell fløten i en kjele og varm den til kokepunktet. Hakk sjokoladen og legg den i en bolle, hell så over fløten og rør til sjokoladebitene har smeltet og til konsistensen er jevn. Pisk så smøret inn i sjokoladeblandingen. Når røren er jevn, fordel den utover den forstekte bunnen. La kaken stå i kjøleskapet i minst to timer før servering. Rist hasselnøttflakene gylne på svak varme i en panne. Skjær både fiken og appelsiner i båter eller skiver, la druene være hele. Spre frukt på paien og avslutt med et dryss av nøtter og siktet melis.