Enkel og velsmakende feriemeny

Steinbitrogn med smørristet brioche, pasta med sopp og indrefilet, og sjokolademousse til slutt - nyt påskeferien med en deilig treretters!

Steinbitrogn med smørristet brioche
© Anders Schønneman

Sprøstekt løk, brønnkarse og ertespirer has hver for seg i små skåler og settes på bordet. Briochen skjæres i skiver og stekes som toast.

Til fire personer:
Brioche
1 dl melk
25 g gjær
3 egg
1 ss sukker
½ ts fint salt
ca. 300 g hvetemel
125 g mykt smør

Steinbitrogn
1 løk
smør og olje
150 g steinbitrogn
brønnkarse
ertespirer

Lag brioche ved å ha melk i en liten kasserolle, og varm opp til ca. 38 grader. Hell den over i en bolle, og rør ut gjæren i den lunkne melken.

Pisk eggene med sukkeret i en annen bolle, og rør det så sammen med melken. Tilsett salt og mel.

Elt deigen godt sammen. Elt så det myke smøret inn i deigen, litt om gangen.

Form deigen til en liten klump, og dekk den med plastfolie. La deigen heve i cirka en time. Form deigen til et brød, og legg det over i en smurt brødform. Etterhev i 45 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Stek brødet midt i ovnen i 30 minutter. Ta ut brødet og avkjøl det på en rist.

Skjær løken i tynne båter, og stek dem sprø i olje. Skjær briochen i staver på fem centimeter. Stek dem sprø i smør på alle sider.

Anrett brioche, steinbitrogn, løk og urter i små boller, og server.

Hjemmelaget pasta med sopp og indrefilet
© Anders Schønneman

Det er hyggelig og praktisk å være flere når man skal lage pastaen selv. Hvis man vil invitere gjestene med i produksjonen, kan pastaen henge og tørke mens dere nyter forretten.

Til fire personer:

Pasta
200 g durumhvetemel
400 g hvetemel
4 egg

Sopp og indrefilet
400 g sopp
2 fedd hvitløk
2 ts finhakket chili
olje
8 ss tørr marsala
salt og pepper
500 g indrefilet av okse
bladpersille
et stykke parmesanost

Bland begge melsortene i en stor bolle. Lag en fordypning i melet, og hell eggene i melgropen. Elt melet og eggene sammen til en glatt deig. Form deigen til en kule, og pakk den inn i plastfolie. La deigen hvile i 30 minutter.

Del deigen opp i fire deler, og kjevle hver del tynn ved å mate den gjennom en pastamaskin. Lag til slutt tynne eller brede bånd av pastaen ved hjelp av pastamaskinen, og legg eller heng dem til tørk.

Finhakk sopp, hvitløk og chili. Varm oljen opp i en stekepanne, og fres grønnsakene. Ha i marsalaen, og la det surre i 4-5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Skjær kjøttet i tynne skiver, krydre med salt og pepper, og stek det så vidt på sterk varme i olje i stekepannen. Server pastaen med kjøtt, persille og høvlet parmesan.

Sjokolademousse med bringebær og kakaogelé
© Anders Schønneman

Dette er en stor porsjon. Men i og med at den smaker like godt dagen etter, så gjør det vel ikke noe at det er litt igjen?

Til fire personer:

Mousse
2 dl kremfløte
200 g mørk sjokolade
4 dl kremfløte
2 dl bringebær

Gelé
2 plater gelatin
1 dl kremfløte
1 dl vann
1,2 dl sukker
3 ss kakao

Ha to desiliter kremfløte i en liten kasserolle og kok opp. Ta det av kokeplaten. Hakk sjokolade og ha den i fløten. La det stå til sjokoladen har smeltet. Rør det sammen til du får en blank sjokoladekrem. Avkjøl til massen holder 30 grader.

Legg gelatinen i kaldt vann til den blir myk, ca. fem minutter. Ha fløte, vann, sukker og kakao i en liten kasserolle, og rør sammen. La det småkoke i fem minutter.

Kryst vannet av gelatinen, og ha den i kasserollen mens du rører rundt. Avkjøl geleen til cirka 30 grader.

Pisk fire desiliter kremfløte til luftig skum, og vend den inn i sjokoladekremen. Vend inn bringebærene og ha det over i porsjonsskåler. Hell over geleen, og dekk skålene med plastfolie. Sett dem i kjøleskapet i minst to timer før de skal spises.