Årets julegodt

Vi baker en lekker kake til julefesten, reduserer de sju slagene til seks og byr på deilig konfekt og godsaker. Nyt høytidens hyggestunder!

SYRLIG MARSIPANKAKE MED MASCARPONEKREM
© Anders Schønnemann

Julens beste kake er laget med mascarpone og er litt lettere enn mange andre kaloribomber.

10 personer

Kakebunner

225 g smør

225 g lyst rørsukker

4 egg

225 g marsipan

75 g hvetemel

50 g syltet pomerans

50 g syltet sukat

50 g hvit sjokolade

revet skall av 1 økologisk appelsin

Mascarponekrem

500 g mascarpone

150 g melis

1 ts kardemomme

revet skall av 1 økologisk sitron

kakepynt, for eksempel sølvstøv og sølvkuler

litt finhakket syltet pomerans

Kakebunner

Rør smør og sukker lyst og luftig. Rør i eggene, ett om gangen. Riv marsipanen grovt. Finhakk pomerans, sukat, sjokolade og appelsinskall. Vend marsipan, hvetemel, pomerans, sukat og sjokolade i røren. Fordel røren i 2 springformer à ca. 22 cm i diameter og stek ved 175 °C i ca. 35 minutter til bunnene er gylne. La bunnene avkjøles.

Mascarponekrem

Rør mascarpone med siktet melis, kardemomme og revet sitronskall. Kremen skal ikke piskes, bare røres sammen. Smør 1/3 av kremen på den ene bunnen og legg den andre over. Smør resten av kremen på toppen og sidene av kaken. Pynt kaken med sølvstøv, sølvkuler og finhakket syltet pomerans.
Oppbevar kaken i kjøleskapet.

FRUKTKULER MED KARDEMOMME OG GRANATEPLE
© Anders Schønnemann

Julens godsaker har raffinerte smaker av granateple og pasjonsfrukt.

Ca. 25 stk.

100 g fikener

100 g dadler

100 g aprikoser

1 ts kardemomme

1 ts kanel

50 g hasselnøtter

50 g kokosmel

1 granateple

bronsestøv eller lignende

Fjern stilkene fra fikenene. Ha fikener, dadler og aprikoser i en blender sammen med krydder, nøtter og kokosmel. Del granateplet i to og press saft og kjerner ut i massen og blend. Spe eventuelt med litt vann til massen er jevn. Trill massen til kuler og dryss eventuelt over litt bronsestøv.

HVITE SJOKOLADETRØFLER MED PASJONSFRUKT OG LIME

Ca. 20 stk.

200 g hvit sjokolade

1 dl kremfløte

20 g glukosesirup

4 pasjonsfrukter

revet skall av 2 lime

100 g mandelflak

Hakk den hvite sjokoladen og ha den i en bolle. Kok opp kremfløten sammen med glukosesirup, og hell over sjokoladen. Rør det sammen. Sett eventuelt bollen over vannbad på svak varme til sjokoladen har smeltet helt. Del pasjonsfruktene i to, ha innmaten i en sikt og sil fruktsaften fra frøene. Skyll limene godt og bruk rivjern på skallet. Rør pasjonsfruktsaft og revet limeskall i trøffelmassen. Kle en lufttett boks innvendig med plastfolie og hell massen i boksen. Oppbevar den i kjøleskapet til massen er fast. Lag kuler med en teskje og rull dem i mandelflak. La trøffelkulene stå kaldt til de skal serveres.

SJOKOLADEKAKER MED JULEKRYDDER OG ROSMARIN
© Anders Schønnemann

Rosmarin og ingefær er spennende ingredienser i kaker og cookies.

12 stk.

Sjokoladekaker

150 g smør

150 g rørsukker

3 egg

50 g mørk sjokolade 70 %

50 g blond dulcey fra Valrhona

100 g hvetemel

1 stor ss kakaopulver

2 ts bakepulver

½ ts kanel

½ ts malt nellik

4 kvister frisk rosmarin

50 g blond dulcey fra Valrhona

12 silikonformer

Pynt

100 g sjokolade 70 %

frisk rosmarin

Sjokoladekaker

Pisk smør og rørsukker hvitt og skummende. Tilsett eggene, ett om gangen. Smelt de to sjokoladetypene hver for seg over vannbad eller forsiktig i mikroen. Bland hvetemel med kakaopulver, bakepulver og krydder, og sikt i deigen. Rør vekselvis inn den smeltede sjokoladen. Hakk blond dulcey og rosmarin og vend inn i deigen. Fyll formene 2/3 opp med deigen. Stek kakene på 200 °C i ca. 12 minutter, avhengig av kakeformenes størrelse. La kakene avkjøles. Hakk sjokoladen og smelt den i en bolle over vannbad. Dekorer kakene med et tynt lag sjokolade, og pynt med frisk rosmarin.

INGEFÆRCOOKIES MED MØRK SJOKOLADE

Ca. 24 stk.

100 g smør

150 g muscovadosukker
(kan erstattes av brunt sukker)

½ dl lys eller mørk sirup

1 egg

220 g hvetemel

2 ts natron

1 ts kanel

1 ts tørket ingefær

75 g kandisert ingefær

100 g mørk sjokolade 70 %

Pisk smør og sukker sammen med en mixmaster. Tilsett sirup og pisk alt lett sammen. Pisk i egget. Sikt mel med natron og krydder og rør det inn i deigen. Sett stekeovnen på 175 °C. Trill deigen til kuler, og legg dem – med god plass imellom – på en stekeplate med bakepapir. Ha en liten bit kandisert ingefær i midten av hver kule, og stek i ca.
12 minutter, til kakene er gylne. La kakene avkjøles på rist. Temperer sjokoladen og dekorer kakene.

FYLTE SJOKOLADER MED NOUGATKROKAN
© Anders Schønnemann

Ca. 20 stk.

3 ss sukker

50 g hasselnøtter

100 g nougat

300 g mørk sjokolade

Smelt sukkeret til karamell i en panne. Tilsett hasselnøtter og ta pannen vekk fra varmen. Rør litt rundt og legg de karamelliserte hasselnøttene på et stykke bakepapir og la dem avkjøles før de finhakkes. Smelt nougat over vannbad. Vend de karamelliserte hasselnøttene i nougaten og sett til dem side. Del ønsket sjokolademengde i to porsjoner, den ene skal utgjøre 2/3 av sjokoladen, den andre 1/3. Ha den store porsjonen sjokolade i en bolle og smelt over vannbad til sjokoladen oppnår en temperatur på mellom 45 og 50 C°. Temperaturen må ikke overstige 50 °C. Ta bollen av varmen. Rør den resterende mengden sjokolade i den smeltede sjokoladen – litt om gangen, så den smelter helt. Temperaturen skal nå ned på 27–28 °C. Sett skålen med sjokoladen tilbake over vannbadet og varm opp til sjokoladen har en temperatur på 31–32 °C, da er den klar til bearbeiding. Fyll en sjokoladeform med sjokolade og bank av overflødig sjokolade. La sjokoladen stivne. Ha eventuelt formen i kjøleskapet et øyeblikk. Fordel deretter nougatkrokan i hvert sjokoladehull, og lag et lokk av sjokolade. La sjokoladen stivne før du banker sjokoladene ut av formen.