NO_200609_kunst_martinbiehl_full.jpg
© bo-bedre.no

Kunst på auktion

De større auksjonshusene arrangerer kunstauksjoner flere ganger årlig. BO BEDRE har snakket med administrerende direktør Martin Biehl hos Blomqvist Kunsthandel AS i Oslo og fått hans tanker om kunstkjøp.

Hvorfor handle på kunstauksjon?
Kunstauksjonene tilbyr en bredde som få andre gjør. Det er interessant og opplevelsesrikt å handle på auksjon gjennom den spennende kjøpsprosessen. Galleriene har faste priser, hos oss er det markedet som bestemmer. Ergo kan man gjøre et godt kjøp.

Hvordan handler man på kunstauksjon?
Man kommer inn på auksjonsdagen, og får registrert seg i en protokoll. Etter registreringen får man utlevert en spade med et nummer. Man finner en ledig plass inne i auksjonssalen, og dermed kan man være med på å by. Man gir bud muntlig, eller gjennom å løfte opp spaden. Når man får tilslaget, viser man opp nummeret på spaden. På den måten er man anonym overfor de andre budgiverne i salen.

Man kan hvis man vil, betale og få med seg kunstverket med en gang hvis det praktisk lar seg gjennomføre. Man behøver imidlertid ikke å være fysisk til stede i auksjonssalen under en auksjon. Man kan også legge inn et skriftlig forhåndsbud en uke i forveien, eller man kan delta under auksjonen per telefon. Man kontakter oss i så fall på forhånd, og så ringer vi kunden opp i forbindelse med budgivingen av det aktuelle kunstobjektet.

Auksjoner er en handelsform som ikke er så utbredt i Norge, og dermed kanskje også litt skummelt, selv om kjøp via auksjon blir mer og mer vanlig også her til lands. I våre naboland er det en lang tradisjon for å handle på auksjon.

Har du noen gode tips om kunstnere eller typer kunst som er en god investering akkurat nå?
Det jeg synes er spennende er at samtidskunsten oppnår bedre og bedre priser internasjonalt. Dette er en trend vi også ser i Norge. Interessen for samtidskunst er stigende, noe som gradvis betyr bedre priser. Man bør sjekke ut kunstnerne som har utstillinger på etablerte gallerier, altså de kunstnerne som samlerne kjøper. Kommer man over bilder av en av disse 1015 norske kunstnerne, gjør man en sikker kunstinvestering.

Men det dukker alltid opp nye kometer på kunsthimmelen. Det går sikkert en ny Odd Nerdrum på Statens Kunstakademi i dag. Det gjelder derfor å oppdage vedkommende før kunstneren blir oppdaget av de etablerte investorene. Høstutstillingen i Oslo er et bra sted å starte, og den bærer mer og mer preg av å være de yngre kunstnernes scene.

Denne utstillingen har blitt en slags hunting ground hvor man ofte kan se hvem som kommer. Det er også en god idé å lese kunstkritikker i avisene for å sjekke ut hvilke kunstnere som generelt får gode kritikker.

Ditt personlige råd når det gjelder kunstkjøp?
Se mye, snakk med kunstnere, snakk med galleristene, orienter deg på nettet, les kunstkritikker i avisene og stol på deg selv. Og husk at den viktigste avkastningen på investeringen er å nyte!