© Vi, VII

Galleri VI, VII åpner sin første utstilling i nye lokaler i Oslobukta

Vi tok en prat med den engasjerte galleristen Esperanza Rosales om nyåpningen, hvordan det norske kunstmiljøet har endret seg over det siste tiåret og hvilke lovende kunstnere man skal følge med på nå.

Fra New York til Oslo

Historien om hvordan Esperanza Rosales endte opp som gallerist i Norge er innholdsrik og spennende. Rosales har en solid bakgrunn fra samtidskunstverdenen som hun på ulike måter har vært en aktiv del av de siste to tiårene, først som kunststudent i sin hjemby New York på slutten av 1990-tallet, og deretter som frilans kunstkritiker, gallerist og kunstrådgiver. Hun har også selv vært en aktiv kunstner og har underveis i sin karriere vært bosatt i flere europeiske storbyer som Brussel, Frankfurt og Berlin før hun kom til Norge i 2011. Her ble hun hodestups forelsket i Oslo, og grunnla galleriet VI, VII i 2012.

Esperanza Rosales med et verk av Landon Metz fra den nyåpnede utstillingen Nineteen Eighty-Five.

© VI, VII

Demokratisering av kunst

Det internasjonale kunstgalleriet representerer 17 kunstnere, hvorav fem norske, og deltar jevnlig på internasjonale kunstmesser. VI, VII er kjent for å løfte frem unge og lovende kunstnere fra inn- og utland og har gjennom det siste tiåret representert over 40 kunstnere på utstillinger. Rosales lever og ånder for kunst og er lidenskapelig opptatt av å senke terskelen til folk til å komme inn i galleriet.

Vi tok en prat med den engasjerte galleristen om de nye lokalene i Oslobukta, hvordan det norske kunstmiljøet har endret seg over det siste tiåret og hvilke lovende kunstnere man skal følge med på nå.

Gratulerer med åpningen av det nye galleriet. Hva gjorde at dere landet på Oslobukta?
– Vi tenkte grundig gjennom hvor i Oslo vi ønsket å plassere oss, og her i Oslobukta fant vi det som fungerer best både for våre lokale kunder samt internasjonale klienter og andre som besøker oss. Det var et logisk valg med tanke på nærheten til andre kulturelle institusjoner, inklusive Munchmuseet og andre gallerier.

Vi er veldig glade for å være del av et sted som føles inkluderende og som hedrer det kulturelle. Utover dette ble vi tiltrukket av området for den gode byplanleggingen, man har tatt store hensyn til både samfunnsmessige, arkitektoniske og miljømessige faktorer.
Det føles passende å være en del av et område hvor det er lagt stor vekt på detaljene, her finner du fantastisk arkitektur, grøntområder og en følelse av åpenhet, som er både imøtekommende og innbydende. Oslobukta har de energiske aspektene til et bysenter med en sjelden og uslåelig tilgang til vannet, men det er også et nabolag. Denne miksen av boliger, næringsliv samt tilgangen til utendørs; og treningsaktiviteter har vist seg å fungere veldig godt.

Kan du fortelle litt om galleriets interiør?
– Det er et rolig og fredelig sted kun få skritt fra fjorden. De fleksible gardinelementene er hentet inn fra Paulsen & Nilsen som har designet interiøret, og det hvite marmorgulvet har Ingrid Bredholt fra Sorgenfri funnet for oss. Tekstilene fra Kvadrat bidrar til luftigheten i lokalet og alt dette blir forsterket av de håndplukkede møblene fra Haug+Maberg, teamet bak Boffi Studio på Skøyen.

– Det er sjeldent man ser gardiner i et galleri, men Paulsen & Nilsen fant en genial måte å gi oss et mer fleksibelt bruk av arealet, vi kan åpne dem for å skape mer veggplass for utstillingene eller vi kan lukke dem helt eller delvist for å presentere videoinstallasjoner, dele et bibliotek med publikum eller skape mer lagringsplass. I tillegg har vi en fantastisk utsikt mot Ekeberg og Ekebergrestauranten.

– Nå som vi alle har vært nødt til å tilbringe mer tid innendørs tror jeg vi har innsett måtene kunst kan berike opplevelsen av å være hjemme. — - Esperanza Rosales

Hvordan har det vært å drive et galleri under pandemien?
– Det har vært utfordrende, men også interessant. Vi har merket en voksende interesse fra nye kunder som er interessert i å kjøpe originale og unike verk til hjemmene sine. Nå som vi alle har vært nødt til å tilbringe mer tid innendørs tror jeg vi har innsett måtene kunst kan berike opplevelsen av å være hjemme. Det har vært veldig fint å bli med kunder på den reisen og se de få glede av nye kunstverk.

"Hanging Spheres" - Eva LeWitt

© VI, VII

Uten tittel - Landon Metz

© VI, VII

Dere har nylig åpnet en ny utstilling. Hva kan publikum vente seg?
– En presentasjon av to New York baserte artister, Eva LeWitt, (datter av den amerikanske konseptuelle kunstneren Sol LeWitt) og Landon Metz. Utstillingen består av seks verk laget med tekstilfarge (av Landon Metz, red. anm.) og fem skulpturer fra en ny serie av Eva.

Hvilke kunstenere, både norske og internasjonale, er det man skal følge med på nå?
– Londonbaserte Eloise Hawser, New York baserte Eva LeWitt og Oslo-baserte Jorunn Hancke Øgstad er definitivt tre kunstnere man skal legge merke til. Et annet hett tips er å gjøre seg kjent med arbeidene til Rob Kulisek, en ung amerikansk motefotograf som debuterer med en soloutstilling i galleriet i september.

Hvordan har det norske kunstmiljøet utviklet seg siden du åpnet VI, VII i 2012?
– Kunstscenen har blitt noe mer internasjonal siden 2012. Det er mulig å se veldig god internasjonal kunst uten å hoppe på et fly. Og i Oslo har flere kommersielle gallerier åpnet for nylig. Tidligere pleide mange norske kunstnere å bo i utlandet i byer som Berlin eller New York for å få bedre muligheter til å stille ut verkene sine. Miljøet har nå begynt å vokse nok til at noen av de flytter tilbake.

Hva skjer fremover med VI, VII?
– Vi har planlagt noen flotte utstillinger og teamet vårt er også i vekst; tidligere i år har assisterende direktør Frederik Caspar Holst slått seg til oss. Vi skal delta i flere internasjonale kunstmesser denne høsten inklusive Market i Stockholm, June Art Fair i Basel og Various Others i München. I oktober skal vi igjen delta i Frieze London sammen noen av verdens største gallerier.

LES OGSÅ

LES OGSÅ