Oslo Design Fair med nytt og spennende utstillingssamarbeid

I møte med de store omveltningene bransjen står overfor tenker Oslo Design Fair nytt og arrangerer en kuratert utstilling i samarbeid med Galleri SORGENFRI. Vi har tatt en prat med gründerne bak det ferske gallerikonseptet.

Store utfordringer skaper store muligheter

De enorme konsekvensene av Covid-19 pandemien gjør at Oslo Design Fair - Norges viktigste møteplass for design, arkitektur og håndverk - i år har tenkt nytt og annerledes omkring hvordan handels- og nettverksareaen skal avvikles.

— Siden vi ikke kan gjennomføre messe på vanlig vis denne høsten ønsker vi å finne andre måter å fremme utstillere og samarbeidspartnere på, sier Kathrine Jansen, direktør for Oslo Design Fair.

Løsningen har vært å arrangere utstillinger, debatter, workshops og sosiale sammenkomster i allianse med andre parter. Det første arrangementet som går av stabelen i høst er en kuratert utstilling i samarbeid med SORGENFRI, et nytt gallerikonsept for skandinavisk kunst, design og kulturelle uttrykk.

SORGENFRI ønsker å skape plass for en ny generasjon kunstnere og kreative folk som gjenspeiler tidsånden og som tar produktene de viser frem og selger på alvor gjennom hele produksjonslinjen.

Vi har tatt en prat med de to gründerne bak SORGENFRI, Vaar Bothner og Ingrid Bredholt, for å lære mer om galleriet og det aktuelle samarbeidet med Oslo Design Fair.

Vaar Bothner og Ingrid Bredholt

Kan dere kort fortelle om dere selv og konseptet SORGENFRI?
–¨Ingrid er utdannet kles -og industridesigner og står bak klesmerket Mardou&Dean. Vaar er utdannet landskapsarkitekt, og har jobbet i Mardou&Dean i mange år.

– SORGENFRI er en møteplass for kreativitet og samarbeid i krysningen mellom kunst, design og kultur. Vi ønsker at SORGENFRI skal være et sted for kunstnerisk utfoldelse, uten regler og med minst mulig fokus på det kommersielle. Vi tror ved å gi tilbake friheten til kunstneren vil vi drive frem innovative og spennende prosjekter. Vi liker selv å jobbe på kryss av fag og bransjer og tror at det vil prege fremtiden. Ved siden av selve SORGENFRI som man kan besøket i Sorgenfrigaten, så hjelper vi andre med å utvikle og bygge nye konsepter og steder.

Hva betyr det for dere å ha et samarbeid med Oslo Design Fair?
– Vi er veldig takknemlige for å få jobbe med Oslo Design Fair, teamet deres og utstillerne. Det er gøy at en designmesse med så mye historie og bredde gir oss frihet til å utfolde oss og skape en helt spesiell utstilling sammen med dem. Designerne under uken representerer noe av det beste Design-Norge har å by på og noen objekter vil bli, eller allerede er, ikoniske.

Hva kan man forvente å se på utstillingen?
– Man kan forvente et ODF som er annerledes enn noe annet tidligere vist. Norsk design på sitt beste vil vises frem som sekvenser i ulike lokaler, inne, ute, i tak og kjeller. Noe mer kunstutstilling og noe mindre salgsmesse, men fortsatt kan alt kjøpes! Det er viktig å forstå at det som stilles ut denne uken er de absolutt beste alternativene til kortreiste, bærekraftige valg til hjemmet og hverdagen din.

Designerne som er utstilt her er Tobias Berg (bord), Kaja Dahl (vase), Volver Studios (teppe), Varier Furniture (Terje Ekstrøms ekstremstol), Odd Standard x Sorgenfri (keramikkservise)

Hvordan har publikum tatt imot SORGENFRI og det bærekraftige fokuset dere har?
– Dette har blitt tatt veldig godt imot, bærekraft er selvsagt noe som er veldig viktig og grunnleggende i god design, men ikke minst noe som får mye fokus i dagens samfunn. Vi er desto mer opptatt av å etterstrebe dette, da vi ikke ønsker å bruke slike begreper for å grønnvaske oss selv. Det en et tema vi møter daglig, og vi møter mange dilemmaer da vi stadig jobber med produksjon og må ta stilling til materialvalg og produksjonsprosesser.

– Spørsmål som transport, mengder, kjemikalier, arbeidsforhold og lignende er temaer vi vil at alle skal ta stilling til. Vi har selv masse å lære, og vi får innspill og blir spurt om råd fra både publikum og kunstnere, hvilket vi setter stor pris på.

Hvilke norske formgivere skal man følge med på fremover?
– Norsk kunsthåndverk og design blomstrer og det er mange det er verdt å følge med på. Vi vil gjerne nevne alle! Noen navn er Volver Studios, Jomi Evers, Ida Olesdatter Barland, Tobias Berg, Veronica Cheann og Tonje Plur.

Har dere noen favoritter blant norske designklassikere?
Vaar: – For tiden har jeg Siesta-stolen til Ingmar Relling og en Per Spook-ullgenser på ønskelisten. I tillegg er Terje Ekstrøms Ekstremstol en stol jeg er veldig interessert i for tiden, da Ingrid holder på med en ny kolleksjon for Varier furniture, der hun har laget en fantastisk redesign av denne stolen.

Ingrid: – Jeg synes Bambistolen til Sigurd Resell/Fjordfiesta er nydelig og så elsker jeg Move krakken til Per Øie/Varier. Bruker den hver dag! Og så liker jeg veldig godt både Erik Pløen og Larholm keramikk.

Utstillingen åpner 14. september og varer til og med 20. september. Galleri SORGENFRI ligger i Sorgenfrigaten 16/17 i Oslo.