Fotokunst hos Blomqvist

Flere anerkjente foto- og billedkunstnere lar noen sine bilder gå under hammeren under Contemporary by Blomqvist. Hele 58 verk av nasjonale og internasjonale kunstnere søker en ny vegg å pryde.

Siden 70-tallet har fotokunst vært i vinden, og internasjonalt har sjangeren vært godt etablert i annenhåndsmarkedet i flere år. I 2011 ble tidenes dyreste fotografi av Andreas Gursky (Rhein II) solgt på Christie’s for 25 millioner. Prisene er heldigvis noe lavere under Blomqvists auksjon Contemporary by Blomqvist i morgen. Men kvaliteten på verkene er det ikke noe å si på!

I årets auksjon er det blant annet innlevert to bilder av Candida Höfer («Stadtcassino Basel I», 2002 (bildet over) og «U-Bahnstation Theaterplatz Oslo III, 2000), ansett som en av verdens mest ettertraktede fotokunstnere både i første - og annenhåndsmarkedet. Andre internasjonale fotokunstnere inkluderer Mitch Epstein og Nobuyoshi Araki. Epstein er blant annet kjøpt inn av Tate Modern i London og MoMA i NY, mens Araki er på topplisten over verdens 10 mestselgende kunstnere. Også flere norske fotokunstnere er aktuelle på auksjonen, som Trine Lise Nedreaas, Torbjørn Rødland, Vibeke Tandberg, Knut Åsdam, Per O. Maning og Tom Sandberg.

To verk fra samtidskunstner og bergenser Trine Lise Nedreaas skal under hammeren, nemlig bildene «Underbelly #1» og «Haircut» . Bildene har et prisestimat på henholdsvis 20.000-25.000 og 15.000-20.000 kroner. Det er første gang Nedreaas er til salgs hos Blomqvist. Hun har tidligere blitt kjøpt inn av Museum of Modern Art i New York.

Bildet «Blissed» av samtidskunstneren og trønderen Knut Åsdam har en utropspris på 70 000 - 90 000 kroner og er en del av Åsdams fotoprosjekt ved samme navn. Han har tidligere stilt ut på PS1 (en avdeling av MoMa i NY), Tate Britan og Kunsthalle Bern. I dag regnes han som en av Norges mest internasjonale profilerte yngre samtidskunstnere.

Torbjørn Rødland fra Stavanger har bildene «Frau mit Bleistift nr 2» og «Go to the VIP room #6» har en utropspris fra 20 000 - 40 000 kroner. Rødland har oppnådd internasjonal anseelse for kunstverkene sine og er kjøpt inn av Stedelijk Museum (Amsterdam), Astrup Fearnley Museet (Oslo), Fonds National d'Art Contemporain (Paris) og av Musée d'Art Moderne et Contemporain (Strasbourg).

Du kan lese mer om auksjonen og se verkene som er til salgs her.

Auksjonen starter klokken 18.00, tirsdag 23.april.