Utradisjonell jul i lekker leilighet

Det skjeve og uhøytidelige er viktig for Ane Jessen når hun skal pynte til jul. Derfor velger hun gjerne et skakt tre med to topper - for da blir det plass til en ekstra julestjerne!

© Lene Samsø

Ane Jessen og familien har sine egne juletradisjoner. Og helt tradisjonelle kan de heller ikke kalles, disse juletradisjonene.

– Det komiske innslaget hvert år i vår familie er juletreet! Gjestene er alltid veldig spente på hva vi nå har funnet på, forteller Ane.

I år har hun vært heldig og funnet et eksotisk og litt vilt tre, men vanligvis går de for de trærne som ingen andre vil ha.

– I fjor fant vi et tre med to topper, og dermed plass til to stjerner – en til hvert barn! Vi har også hatt noen vanvittig skjeve trær. Men det synes jeg bare er veldig koselig, egentlig, det skjeve og uhøytidelige, sier Ane.

For henne er julen mest en sinnsstemning, og ikke så mye en tid for heftig pynting. Minner, lukter og tid til å være sammen er mye viktigere for Ane og familien. Derfor gjør hun også mye ut av alle luktene hun forbinder med jul.

– For eksempel har vi alltid en gryte med gløgg stående. Det begynner vi med allerede første søndag i advent, og koker videre på den helt til julaften. Da lukter det alltid godt av epler, kanel, appelsin og nelliker i huset!

Innbydende spisestue
© Lene Samsø

Store saueskinn har fått plass på Eames-stolene, og røde amaryllis og levende lys pynter opp på bordet. Liker du å styre belysningen over spisebordet selv, er det smart å velge justerbare lamper. Slik som her, hvor Ane har valgt to eksemplarer av lampen Tolomeo fra Artemide.

Vakker bordpynt
© Lene Samsø

Lag en adventsstake ved å fylle et stort trefat med tykke kanelstenger og grankongler. Og kubbelys, da!

Her finner du flere oppskrifter på adventspynt du kan lage selv.

Kult kjøkken i sort
© Lene Samsø

En helt enkel stil hersker på det svarte kjøkkenet, men det har sneket seg bitte litt stemningsskapende pynt inn her også: Grener av gran danner en bukett på benken.

Peisen sprer varme og lød i både kjøkken og stue, takket være tosidig innsats.

Juletre i en kurv
© Lene Samsø

Ane og familien liker best de litt skjeve og utradisjonelle juletrærne. Ofte blir det trær som ingen andre vil kjøpe. I år har de kjøpt en variant i en blomsterbutikk, og plantet det i en bastkurv.

Julete detaljer
© Lene Samsø

Et lite rom bak kjøkkenet er omgjort til bibliotek med skinnputer på lave benker. Ved foten av trappen har Ane plassert grønne greiner i en stor glassvase.

Enkelte av trappetrinnene understrekes med et stemningsfullt stearinlys.

Lekre detaljer på badet
© Lene Samsø

Gode duftlys og fine flakonger pynter opp på toalettet. Noen julekuler får også skape litt julestemning!

Sanselig soverom
© Lene Samsø

Soverommet med skråtak består stort sett av en seng. Linsengetøy fra H&M Home, pledd fra Karmameju og ullteppe fra Bolia gir en deilig og sanselig stemning.