Nytt hjem til jul

Etter år med pussestøv, sagspon og sandpapir har Charlotte og Jesper sendt håndverkerne hjem. Nå gleder de seg til å feire jul i sitt splitter nye, gamle rede.

Oppussing før jul
© Martin Sølyst

Charlotte og Jesper visste godt hva de gikk til da de kjøpte det 145 kvadratmeter store huset fra 1897 i Sønderjylland. I over to år har de flyttet på vegger, lagt nye gulv, byttet vinduer, sparklet og malt, og i år ser de frem til å endelig kunne nyte resultatet med jul i eget hjem.

– For første gang på lenge bor vi ikke på en byggeplass. Datteren vår Kaisa på tre år har også nettopp blitt gammel nok til å forstå betydningen av gaver og pynt, sier Charlotte.

© Martin Sølyst

Det siste prosjektet som ble halt i land før vinteren var rivingen og gjenoppbyggingen av den lille vinterhagen tilknyttet spisestuen.

– For meg har hagestuen vært et ønskeprosjekt. Jeg har hele tiden hatt et bilde i hodet av et stort gammeldags juletre i overgangen mellom vinterhagen og stuen. Det har vært mange utfordringer underveis, men drømmen om juletreet har bidratt til å holde gnisten oppe, forteller Charlotte.

Charlottes mosegrønne adventskrans fanger fint opp formen på spisebordet i marmor og aluminium av arkitekt Jørgen Rasmussen. Spisestolene er signert Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn, en miks av Y-stoler ispedd en spesialutgave av Den runde stol lansert i forbindelse med designerens 100-årsjubileum. Herligheten lyses opp av Poul Henningsens klassiske Kongle-pendel for Louis Poulsen – bortsett fra juletreet, da, hvor stjernen fra Georg Jensen gjør jobben i toppen.

Den fineste juletrepynten finner du her.

© Martin Sølyst

Parets forkjærlighet for det enkle og tidløse er bakgrunnen for at de har valgt møbelklassikere som bærebjelker i interiøret. Charlotte er primus motor når det kommer til utvalget, og selv om Jesper stort sett er enig med avgjørelsene hennes, rister han litt på hodet av iveren.

Charlottes favoritt, Arne Jacobsens Egget-stol produsert av Fritz Hansen, har fått plass ved siden av en Montana-reol. Det store maleriet er av Aurora Calin, det mellomste av Kate Transue, mens det minste bildet er kjøpt på loppemarked for 20 kroner.

Lyst på mer inspirasjon til jul og nyttår? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

© Martin Sølyst

– Hun kan fint leve på havregryn og droppe frisørbesøket hvis hun har sett seg ut et spesielt møbel. Og helst skal kjøpet skje fort.

En sober julestemning råder i Charlotte og Jespers nyoppussede hjem i Sønderjylland, hvor dekorative lerkegreiner i en krukke fra North by North vitner om advent. Over Poet-sofaen av Finn Juhl henger verk signert Carsten Hamann Hansen, Charlotte Valentin og Anne Marie Frank gruppert på tilforlatelig, men gjennomtenkt vis.

På BoligPluss kan du lese hvordan du kan finne alt til årets julekrans i naturen

© Martin Sølyst

For Charlotte og Jesper har julestemning lite med nisser og overdådig pynting å gjøre, og juledekorasjonene er i tråd med de klassiske omgivelsene. Stikkordet er enkelt uten å være prangende, og hjemmet er dekorert med grove greiner i vaser, vintergrønne vekster og et par runde papirsnøballer.

Charlotte har selv malt akvarellen i stuen, som er toneangivende for paletten i rommet. Mags-sofaen fra Hay inviterer til adventsro og avslapping blant puter fra By Nord, By Lassen og Tine K Home. PK61-bordet er av Poul Kjærholm, produsert av Fritz Hansen, mens den rosa papirsnøballen er fra Ikea.

Vi gir deg tips til 27 julegaver til venninner

© Martin Sølyst

– Men her en dag spilte Kaisa datteren fotball med papirkulene. Jeg ser jo lekepotensialet, så av og til må jeg prøve å sette mine estetiske behov litt i bakgrunnen, sier Charlotte og ler

Kaisas pakkekalender er også juledekorasjonen i vinduet over Hans J. Wegners CH27-stol, som er kjøpt på auksjon. Puten er fra Lerche design, PH-lampen er designet av Poul Henningsen for Louis Poulsen, de søte trefuglene er tegnet av Kristian Vedel og produsert av Architectmade, mens vasen er signert Lars Rank.