Nordisk jul

Når julaften kommer, senker den ellers så travle nettbutikkeieren Helle Tuborgh skuldrene og lener seg tilbake i sitt tradisjonelle julehjem.

Julestemning hele desember
© Glotti Press

Julen er en travel tid for Helle Tuborgh, som sammen med datteren Camilla driver nettbutikken Cahetu.com. I adventstiden bretter hele familien - mann, barn og svigerbarn - opp ermene og pakker gaver som skal sendes over hele Danmark fra Helle og mannen Torbens hus på Nord-Sjælland.

Lange, travle dager til tross: Julestemningen er det ingenting å si på.

Sofaen på bildet er fra Erik Jørgensen, stålampe fra Bestlite. Puter og saueskinnsfell er en blanding av By Nord og Louise Roe.

Pynter ute først
© Glotti Press
  • Vi begynner med å sette opp lyslenker ute, de lyser så fint i mørket. Og så tar vi naturen inn i huset litt etter litt, i form av granbar, svibler og masser av stearinlys, forteller Helle.

Juletreet av eik fra Raumgestalt står dessuten fremme i hele desember og skaper stemning.

Gaver i hele desember
© Glotti Press

Selv om Helles tre barn for lengst har flyttet hjemmefra, og godt vet at "julenissen" er mor, får de adventsgaver hver søndag.

  • Julen er den tiden på året da man virkelig kan skjemme bort sine nærmeste. Adventsgavene er derfor en fast tradisjon hvert år, og jeg elsker å finne små ting å gi dem. Samtidig som det er akkurat like hyggelig å få en, sier Helle og ler.
Tradisjon med nisser
© Glotti Press

I gangen er en bambusstige tatt i bruk som julekalender, dekorert med både smågaver, enkel julepynt og tradisjonelle røde nisser fra Maileg.

  • Det blir ikke jul uten dem, sier Helle.
Åpen romløsning
© Glotti Press

Etasjene flyter fint over i hverandre, med luftige trappeåpninger fra rom til rom. Glassflater fra gulv til tak bidrar til den åpne følelsen.

Festbord 
© Glotti Press

Bordet dekkes gjerne med porselensfigurer, trekuler, lyslykter og svibler i et sjarmerende sammensurium.

Rolig julestund
© Glotti Press

Når adventstiden er over, og julefreden senker seg, så er det fred også her i huset.

  • Alt stopper liksom litt opp i tre-fire dager. Vi pynter juletreet og holder oss inne, snakker, spiser gode middager og slapper helt av, forteller Helle.
Flere funksjoner
© Glotti Press

Bordkort og tannstikker i ett - pent og praktisk.

Klassisk servise
© Glotti Press

Som dansker flest har også Helle servise fra Royal Copenhagen. Mussel Mega er både tradisjonelt og moderne på samme tid, og det fine porselenet står i skarp kontrast til den røffe bordplaten og julepynten i bark.

Søte saker
© Glotti Press

Marsipanbrød hører julekosen til!

Helt naturlig
© Glotti Press

Akkurat som interiøret for øvrig, er fargepaletten i julepynten nøye avstemt. Det lille juletreet er fra Raumgestalt.

Stilrent juletre
© Glotti Press

På juletreet er det hvitt og gylne metaller som råder.

Fjærlett
© Glotti Press

Gaveinnpakningen går i de samme tonene som resten av julepynten - hvitt, sølv og gull iblandet naturens egne farger og strukturer.

Lyse drømmer
© Glotti Press

Soverommet har direkte utgang til en liten balkong, og de store glassflatene bader rommet i lys. Sengeteppe og puter fra By Nord, krakk fra Au Maison.

Harmonisk hus
© Glotti Press

Fargene på badet harmonerer fint med resten av huset. Kombinasjonen av ulike fliser gjør det enkle rommet mer interessant, noe også reiseminner bidrar til.

Kontraster
© Glotti Press

Stram armatur og ditto vask mykes opp med fine såpedispensere fra Savon de Marseille. Pyntetrær av bark er fra Oi Soi Oi, men også Broste har lignende.

God jul!
© Glotti Press

På selve julaften har familien klart å senke skuldrene så godt at de sover lenge og går rundt i pysjen til langt på dag. Det er først helt mot slutten av dagen, mens anden og steken godgjør seg i ovnen, at finklærne finnes frem og julen for alvor setter inn.