Julekort på 9 nye måter

God jul kan sies så uendelig mye vakrere om du bare legger litt ekstra innsats i det.

Til den miljøvennlige
© Christian Brun

La dekortape dele en finer- eller papplate i to, og fest pappbokstaver med rød strikk og litt lim. Sørg for at de «henger» litt i luften, for å skape fin skyggeeffekt. Skriv adressen på baksiden, legg kortet i en cello­fankonvolutt, og send!

Til fashionistaen
© Christian Brun

Klipp ut et motebilde fra et magasin eller finn gamle polaroider, og fest det ved hjelp av albumhjørner til et dobbelt kort. Lim bokstaver over for en tøff grafisk effekt, og avslutt med en påsydd knapp for å lukke kortet - etter det er skrevet, selvfølgelig.

Til den sanselige
© Christian Brun

Klipp ut et stykke fra en strikket klut, og lim tekstilet til en bakgrunn av to stive ark. En utklippet snøstjerne blir nydelig dekor, mens julehilsenen skrives med hvit blyant.

Til globetrotteren
© Christian Brun

Lag en merkelapp av et kart over neste reisemål. Tegn deretter omrisset fra en pepperkakeform - tre, stjerne, hjerte - på stiv kartong og klipp ut. Fest de to sammen med en liten tråd, lim dem til farget kartong, som igjen er limt til et dobbelt kort. God tur!

Til hele familien
© Christian Brun

Brenn julemusikk eller familiebilder på en CD, legg denne i en gjennomsiktig konvolutt og fest den til to fargede, stive ark

  • la det bakre arket fungere som en ramme rundt det fremste. Dekorer med en utklippet snøstjerne og mønstret tape.
Til estetikeren
© Christian Brun

Denne er tricky: Klipp ut et avlangt kort i kartong, og brett det i tre like store deler ved hjelp av et falsebein eller en linjal. Brett deretter også den venstre og den midtre delen i to. Klipp ut tre stjerner på et mønstret papir, og lim dem på midten av de tre flatene. Klipp deretter ut - eller bruk en skalpell eller en tapetkniv - høyre side av de to venstre stjernene, så spretter de ut når kortet åpnes. Fest bokstaver fra dekortape som julehilsen.

Til dyreelskeren
© Christian Brun

Skriv ut et bilde av Fido på håndlaget papir, og sy det deretter sammen med et kort av samme kvalitet. Sy også på en knapp der det passer, og skriv julehilsenen ved hjelp av en merkelappmaskin à la Dymo.

Til den bakeglade
© Christian Brun

Lag merkelapper av tykk papp og bølgepapp. Finn et mønster du liker, lag omrisset til en sjablong, klipp den ut av tykt papir, og brett og lim den rundt bølgepappen. Skriv deretter ut favorittoppskriften i passe størrelse, lim den på pappen og fest lappene sammen med silkebånd. Voilà!

Til jegeren
© Christian Brun

Kjøp et ferdig brettet kort, à la dette fra Papirgalleriet, og dekorer innsiden med mønstret eller farget papir, et bilde av byttet, og en Gledelig jul-remse skrevet ut fra PC-en.