© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I dette hjemmet feirer stylisten julen med det naturen har å by på

I denne boligen har julen fått en ny vri. Med mose, visne blader, juleroser og overdimensjonerte dekorasjoner, er julen både vill, forunderlig, overraskende og humørfylt.

Inviterer naturen inn

Det bugner av naturelementer i vakre former hjemme hos stylist Malou Karberg. Her består julepynten av alt fra friske juleroser til viltre og tørkede greiner.

Det kan være en brukket grein, myk mose, bregner eller en tilfeldig ting Malou kommer over i hagen, som setter i gang den kreative prosessen som til slutt blir til en fascinerende juledekorasjon, et dekket bord eller et merkverdig juletre.

Opprinnelig var huset en gammel portnerbolig. Den gang ble hestene ført ut til stallen gjennom kjøkkenet. Kjøkkenet er designet av Simonsen & Czechura, som drives av ektemannen til Malou. Hvitevarene er fra Gaggenau.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Unike dekorasjoner

Under frilagte bjelker og vakkert lys fra mange takvinduer har Malou dekket et overdådig bord som viser alt det vakre naturen har å by på.

– Utsmykningen kan gjerne være litt sprø og utfordrende, men på en elegant måte, sier Malou. Over bordet henger en enorm kjegleformet dekorasjon kledd med mose og pyntet med blomster, og med greiner som stritter i alle retninger. Uhøytidelig skjønnhet med et snev av naturlig villskap preger julepynten.

Gjestene blir ønsket velkommen av et stort julepyntet tre. Stjernen på toppen er laget av tørkede bregner. Krukken er fra Frankrike

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En rå estetikk

På veggene henger det gevirer, som forsterker det rå utrykket, og et stort juletre reist av visne greiner. Selve langbordet, som er omgitt av gamle skolestoler, er pyntet som en skogbunn. Det er mosekledde oppsatser og tørre kvister, dekorert med juleroser, druer, blader, grankongler, hyasinter og grupper av lysestaker med stearinlys i forskjellige farger. Alt fremhever de dempede fargetonene som finnes i naturen.

– Bortsett fra ståltråd er nesten all dekoren organisk. Jeg elsker å pynte og style med det naturen byr på. Gjenbruk er viktig for meg, og jeg klipper aldri av en frisk grein. På blomstertorget elsker jeg å finne rare, friske blomster, og dem bruker jeg sammen med tørre greiner og andre ting jeg finner i hageavfallet eller på skogbunnen. Forfall har en egen patina, og den kan være helt spesiell.

Store mengder mose, kongler, juleroser og tørkede kvister hentet fra naturen. Bordet er dekket med løpere, og de hvite tallerkenene er pyntet med store blader gjennomboret av en pinne. Et møte mellom det tradisjonelle og det eksperimentelle.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Julekransen behøver ikke se ut som en klassisk grankrans. Etter Malous mening kan den gjerne se litt tilfeldig ut.

De hvite veggene, den rå linduken og de gamle stolene skaper en enkel ramme rundt dekorasjonene. En gammel sølvbolle fylt med kongler og hyasinter pryder skjenken sammen med vinglass, bestikk og tallerkener.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"Barnas julepynt skal frem hvert år, selv om figurene kanskje mangler en nese"

Hver årstid har noe fantastisk ved seg, i følge Malou, og for henne handler julen om fornyelse og tradisjon. Kjærligheten til familietradisjoner og julen som høytid er grunnlaget for dekorasjonene, og hvert år er det noe nytt på gang.

– Jeg elsker julen. Da skal vi først og fremst ha det hyggelig, og i familien har vi mange tradisjoner. Det er alt fra å legge friske blomster på familiegravene til å hente tre i skogen. Selv om jeg sliter litt med å velge et tre på rot, synes resten av familien at skogsturen er en uunnværlig del av julen. Barnas julepynt skal frem hvert år, selv om figurene kanskje mangler en nese. Det må aldri bli for perfekt, fortsetter hun.

Greinen er pyntet med eikenøtter i keramikk, glitter og engler som Malou har laget selv.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Krukkene er fra Luffes Antik, som Malou forhandler.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rommet bader i vakkert lys fra takvinduene. Til høyre står en gammel krukke fra Luffes Antik pyntet med en grein og hjemmelagde ornamenter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Naturlige nyanser

– Naturen er så gavmild med sin uperfekte skjønnhet, og man må øve seg på å finne inspirasjon i en tørr grein eller et stort blad. Det er deilig og litt luksuriøst å jobbe med ekstra store dimensjoner, sier Malou, som har kreert mange juletrær etter denne filosofien.

Den uhøytidelige stilen er likevel ikke spontan. Alt er gjennomtenkt, og det går en rød tråd gjennom alt hun skaper – som i år, med skogen som tema, men med et snev av sølv i varme, dempede og naturlige nyanser.

Adventskransen på kjøkkenbordet er en lagd av einebær, forskjellige tørkede gresstyper og evighetsblomster

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Selv innpakningen får et hint av grønt i form av tørkede blomster og et friskt blad.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sofahjørnet er innredet med gamle kinostoler og et bord bestående av gamle planker. I taket henger en gammel industrilampe. Bordet er lunt og rustikt pyntet med mose, et stort kubbelys og del av et gevir.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad