Spør oss!

Har du et innrednings - eller oppussingsproblem du rett og slett ikke klarer å løse? Våre eksperter hjelper deg med (nesten) alt du lurer på!

Møblering og skråtak
© Norsjö

Spørsmål
Vi flytter snart inn i vår nye takleilighet, men det er vanskelig å få plass til alle møblene på grunn av takhøyden. Oppbevaringsløsninger fungerer jo best når man kan utnytte høyden, men i den nye leiligheten er det skråtak. Hvordan kan vi løse dette på en smart måte?
Bitten

Svar Et vanlig problem for leiligheter med skråtak er nettopp at oppbevaringsmulighetene blir begrenset. Der takhøyden er normal, er det naturlig at man legger ganglinjene, og så plasseres f.eks klesskap og bokhyller på de høye veggene. De lave veggene under skråtaket blir et naturlig sted for lave reoler, og er også fine til senger og sittemøbler. Man bøyer jo tross alt knærne for å komme ned i sittende eller liggende stilling. Bare sørg for å ha godt med plass foran møblene, slik at ikke folk slår hodet i taket. Om det er skillevegger eller en gavl i leiligheten, kan de utnyttes til innebygget oppbevaring – som reolen på bildet. Den sniker seg også rundt hjørnet, slik at plassen blir utnyttet maksimalt.
Lone

Et annerledes servantskap
© Norsjö

Spørsmål Vi er på jakt etter et litt annerledes møbel til badet vårt, og vi vil helst ha noe annet enn bare et servantskap med en benkeplate oppå. Noe flislagt ville vært fint, siden jeg jobber som murer og kan stå for flisleggingen selv. Mette

Svar
Jeg kom med en gang til å tenke på denne svevende, mosaikkledde modellen. Den er enkel å tilpasse til badet og ønskene deres. På bildet er den oppbygde kassen laget i en høyde som passer til den frittstående servanten. Vil du heller ha en vask som ligger nede i benken, forand­rer du bare dimensjonen på kassen slik at den passer til servantens dybde. Selve kassen er tilsynelatende svevende, men den står faktisk på en sokkel. Sokkelen er trukket så langt inn mot veggen at den ikke synes, og den skjuler samtidig rør og avløp. Det er veldig fint med den minimale innredningen du ser her, men den nederste hyllen kan også brukes til håndklær og kurver med såper og kremer dersom du trenger det. Størrelsen på kassen tilpasser du de flisene du har valgt, slik at mønsteret går opp både i høyden og bredden.
Lone

Utemaling innendørs
© Norsjö

Spørsmål
Utendørs trebeskyttelse gir en fantastisk flott overflate. Kan man bruke den innendørs, for eksempel til møbler, eller avgir denne malingen farlige gasser? Kan man eventuelt lakke over etterpå og dermed forsegle disse gassene? Hanne

Svar
Svaret er kort og godt nei! Du må ikke finne på å bruke utvendig trebeskyttelse inne i huset. Maling til treverk på eksteriøret har en rekke tilsetningsstoffer, som for eksempel soppdrepende midler. Derfor er de bare godkjent til utendørsbruk. De stoffene som malingen avgir, vil kunne få farlige konsekvenser for innemiljøet. Det finnes mange typer interiørmaling du kan bruke i stedet, så det er helt sikkert mulig å finne en maling som gir den overflaten du ønsker. Jeanette Trenger du hjelp til nye løsninger? Bo Bedre, postboks 61 Sentrum, 0101 Oslo.Merk konvolutten "Spør om innredning".Eller send oss en e-post til post@bobedrenorge.no. Kun publiserte brev besvares.