MOODs
© Kira Brandt

Slik unngår du feilkjøp til boligen din

Feilkjøp er både dyrt og irriterende, men med dette enkle rådet kan du minimere risikoen.

Soverom
© Kira Brandt

Lag din egen stil

BO BEDREs faste stylist Katrine Martensen-Larsen har gjort det til sitt oppdrag å hjelpe skandinavere med å unngå dyre feilkjøp til hjemmet.

Hun har en veldig spesiell - og faktisk enkel - metode: Moodboards. Kort sagt er et moodboard en samling av ting, materialer, farger og former som sammen utgjør stilen du vil dekorere huset ditt med. Katrine Martensen-Larsen har selv skrevet en hel bok om moodboards, nemlig Moods.

Moodboards har den klare fordelen at de gjør det tydelig om elementene man forestiller seg for ens interiør, faktisk passer sammen.

  • Det er veldig vanskelig å forestille seg om grønn marmor er fint med mørk eik. Dette med materielle kombinasjoner er ekstremt vanskelig å visualisere, selv for garvede dekoratører, forklarer Katrine Martensen-Larsen.

Hun anbefaler at du starter med en treprøve på ens elskede spisebord - eller et annet sentralt objekt i hjemmet - og jobber derfra.

Deretter kan du ta stoffprøver, fargeprøver, eksempler på materialer og fortsette - og så blir det så klart hva som ser riktig ut.

Moodboard
© Kira Brandt

Unngå feilkjøp

Selv med sin massive erfaring benytter Katrine Martensen-Larsen seg fremdeles av moodboards selv.

  • Jeg har selv innredet et hav av hus og jeg er ganske god til å se hva som passer sammen - men jeg trenger fortsatt et moodboard hvor jeg enkelt ser overflater, farger og materialer sammen.

  • Jeg har sett mange, selv folk som jobber med innredning, gjør store og dyre feil. De kommer slepende på en designstol som så veldig bra på trykk i BO BEDRE, men som ikke passer inn i hjemmet i det hele tatt.

Alle feilene kan unngås hvis du bruker et Moodboard, hvor du kan se farger og materialer sammen.

Hjelp til forhandlingene hjemme

Moodboards kan til og med bidra i diskusjonene som ofte kan oppstå i et forhold når elementene i innredningen skal avgjøres.

Hvis du ikke helt er enig med partneren din om hvilken vei å gå - enten det gjelder parkett eller Dinesen-planker - så kan moodboardet hjelpe.

  • Folk kan først se sammenhengen når de faktisk sitter med den. Og når du har gjort det første store valget, har du noe å jobbe fra. Da er det mye lettere å ta det neste skrittet, lover Katrine Martensen-Larsen.

  • Jeg forstår at folk kan gjøre feil valg. De kjører seg fast i prosessen, og ender opp med å spørre en tilfeldig håndverker om hjelp. All respekt for håndverkere, men det er ikke sikkert at dere har samme smak i fliser. Det kan også være at håndverkere anbefaler fliser som er enkle å legge, eller fliser med gode forhandleravtaler.

Moodboard på Pinterest

Hvis du ikke har det i deg å lage et omfattende moodboard, eller hvis du syntes det er vanskelig å komme seg ut og finne fliser, farge- og materialprøver, er Pinterest en lettere metode.

  • Du kan også lage et moodboard på Pinterest. Det gir ikke helt den samme følelsen, men du kan fortsatt se ting sammen, og det er det viktigste. For eksempel kan du se oljet eik versus hvit oljet eik sammen med grønn marmor, og vurdere hva som fungerer best.

Moodboards har også den klare fordelen at de gjør det lettere å kommunisere stilen du forestiller deg til de som trenger å sette den i praksis; arkitekter, håndverkere etc.

Mer om Moodboards

Katrine Martensen-Larsen har utgitt boken MOODS, som trinnvis vurderer hvordan du kan bruke moodboards til å tilpasse hjemmet ditt i harmoni.

Les mer og kjøp boken her. Merk: dansk nettbutikk!

Moods
© Kira Brandt