Slik lager du trendy tørkede blomsteroppsatser

Du har kanskje lagt merke til det? De tørkede blomsteroppsatsene er «overalt» for tiden. Ikke bare er de vakre oppsatsene hotte, de er miljøvennlige, (kan være) rimelige – og du kan lage dem selv. Vi forteller deg hvordan!

Tørkede bregner
© Maria Fynsk Norup

En sky av bregner er en stor og flott dekorasjon – og er heldigvis enklere å lage enn den ser ut. Form en hønsenetting på 60 x 100 centimeter til en stor ball, og fest en snor i den, så du kan henge den opp. Plasser de tørkede bregnene i maskene i nettingen, så de utgjør en sky. La noen lange bregner henge ned på den ene siden, gjerne sammen med litt tørket sodaurt. På den måten skaper du bevegelse i installasjonen, som også bare blir vakrere om det er variasjoner i plantenes farger og former.

Forfallets skjønnhet

Blomster, blader, kongler og frøstander får nytt liv i hendene til Dorthe Kvist. Ifølge den danske hagedesigneren har nemlig blomster også et liv etter døden.

Dorthe verdsetter alle stadier i en blomsts liv, også det tørkede forfallet. Dette illustrerer hun på vakkert vis i boken Falmet Skønhed, der hun kommer med ideer til hvordan man kan bruke tørkede blomster som dekor.

Klippede palmeblader, lammeører, villgulrot, akeleiefrøstand og et grønt palmeblad.
© Maria Fynsk Norup
Tørket protea
© Maria Fynsk Norup

Støvete farger og strukturelle former er utgangspunktet for denne buketten. Den er bundet av krøllete blader tatt med hjem fra fjerne strøk, klippede palmeblader, lammeører, villgulrot, akeleiefrøstand og et grønt palmeblad. // Protea kommer flybåren fra Sør-Afrika, noe som i seg selv ikke er særlig miljøvennlig. Men om vi tørker den vakre blomsten, får den et langt liv og dermed minskes karbonavtrykket noe.

Poetisk uperfekt

Dorthes filosofi sammenfaller med vår tids bærekraftige tankegang. De tørkede blomsterbukettene kan ses på som en form for gjenvinning, og dermed en måte å spare ressursene på. En tørket bukett kan pynte opp mye lenger enn en frisk som visner raskt.

– Forfallet har alltid vært mer interessant for meg enn det unge, perfekte uttrykket, sier Dorthe.

– Det innehar en form for poesi, der man får en opplevelse av at blomstens sjel kommer til overflaten.

Les også: Disse plantene bør du ha på soverommet.

Blomsterskatter fra hagen
© Maria Fynsk Norup

Din egen hage eller en tur i skogen kan by på en mengde skatter. Plukk med deg inn, heng opp for å tørke, og lag deretter dine egne kreasjoner. Helt gratis!

Bærekraftig trend

I en tid der klima og bærekraft står på agendaen, må man også se på blomstene, hevder Dorthe. Hvordan de er dyrket og hvor stor andel de utgjør av klimaregnskapet.

– Mange blomster flys til Skandinavia fra eksotiske land, påpeker hun.

Der tørkede blomster i årevis er blitt sett på som en levning fra mormors blomsterbindingskurs, er de i dag hottere enn hot. De tørkede blomstene har nemlig noen strukturer og en fargepalett som passer inn i trefargene i de skandinaviske boligene, som plast- og silkeblomster – som også er langtidsholdbare – ikke kan.

Tørkede blomster i vaser
© Maria Fynsk Norup
Krans av tørkede blomster
© Maria Fynsk Norup

1970-tallet er tilbake i form av fasongklippede palmeblader, proteakuler og pampasgress. // Kranser er vakre både til hverdags og til fest. De kan bindes av funn fra hagen, pene blomster og frøstander.

Tørk selv

Prisen for en tørket bukett kan dessuten i dag sidestilles med en frisk bukett, og derfor kan det lønne seg å tørke blomstene selv, ifølge Dorthe. Følger du hennes råd, får du også en opplevelse ut av det.

– Om vinteren kan du gå på jakt i skogen etter vakre frøstander, kongler, belger og andre ting fra naturen. Men du kan også tørke blomster du har kjøpt i butikken, hvis du skulle være så heldig å få en vakker bukett. Roser, hortensia og nelliker er gode å tørke, men det er også bare å prøve seg frem, forklarer Dorthe.

Tilfeldig blomsteroppsats av tørkede blomster
© Maria Fynsk Norup

Vi har sett de tilfeldige, litt «rotete»e oppsatsene blant friske blomster en stund, og uttrykket fungerer vel så godt med tørkede. I vår bukett har vi løftet de mest fargesterke opp fra en midte av mer nøytrale toner. Vi har brukt eukalyptus, ranunkler, amarant, judaspenge, hjertegress, prydkirsebær, kengurufot, evighetsblomst, villgulrot, skjermdill, fritillaria, protea og kuletistel. Selve buketten er arrangert ved å sette stilkene i en ball laget av hønsenetting, men du kan også bruke oasis. Definer høyden ved å plassere de lengste stilkene og grenene først. La deretter de neste falle litt utover den ene siden for å skape asymmetri og «tilfeldighet», og arbeid til slutt rundt oppsatsen med de korteste blomstene.

Slik gjør du

Metoden og tørketiden avhenger av den enkelte plantens fuktighet. Derfor må blomstene henge og tørke et sted med så god luftsirkulasjon som mulig rundt både blomster og stilker.

Du må også fjerne blader langs stilkene og skjære dem i ulike lengder, så blomsterhodene ikke trykkes mot hverandre.

Til slutt binder du buntene sammen og henger dem opp ned.

TIPS! Abonnerer du på vårt nyhetsbrev, får du shoppingtips og designnyheter på mail fra oss hver uke.

Tørket blomsterkrans
© Maria Fynsk Norup
Hortensia gjør seg bra til tørking
© Maria Fynsk Norup

Bind deg en krans med gule innslag for et streif av sol i mørketiden. Form en krans på cirka 20 centimeter i diameter av bjørkeris, og sno blomstertråd rundt for å feste den. Saml en liten bukett av mimosa, kornaks og jomfruen i det grønne, og fest den fast i kransen med blomstertråd. Plasser et par roser over festet, la gjerne stilkene stikke litt ut til siden. Fest lange proteablader og trommestikker på kryss over festet og vikle det hele fast med blomstertråd. // Hortensia gjør seg veldig godt til tørking. Den kan både brukes som fyll i en bukett og stå alene.

Tørkeprosessen

– Blomstertørking kan være veldig vakkert hvis du finner en vakker snor og henger bukettene langs veggen over kjøkkenbordet, på soverommet eller et annet sted der det luftes godt, er kjølig og som ikke er direkte utsatt for sol – sistnevnte får nemlig blomstene til å falme, forklarer Dorthe.

Blomstene kan gjerne henge og pynte opp i fire til seks uker, til de er helt tørre.

– De kan også med fordel sprayes med hårspray for å bevare fargen, forklarer blomsterentusiasten til slutt.

Blomster fra skogen og hagen
© Maria Fynsk Norup

Vær din egen blomsterbinder

Reiser, en skogstur eller en runde i hagen kan være starten på en vakker bukett. Den kan lages etter en måneds tørketid, og vil være et miljøvennlig alternativ til en frisk bukett.

Du vil lykkes best om du plukker blomstene på en tørr dag, og plukker blomster i knopp eller som nettopp har sprunget ut. Da er fargen sterkest og blomstene mest holdbare. Husk at tynne kronblader raskere mister fargen enn de litt mer kraftige.

Jo lavere fuktinnhold en blomst har, desto lettere tørker den – i motsetning til en med høy fuktighet, som tar lenger tid å tørke og har større risiko for å råtne. Utover det er det fritt frem, og de tørkede blomstene kan arrangeres på fat, i vaser, som kranser eller uroer.

Lykke til!