Luksus og etikk

Hengekøye
© bo-bedre.no

fra Ting, som er et lite britisk selskap som lager bærekraftige, etiske produkter med minimal miljøbelastning. Hengekøye 4900 kr, pute 850 kr. www.tinglondon.com. Selges fra www.pug-store.com, og Pugs utsalg i Oslo og Lier.

Porselen fra
© bo-bedre.no

Anne Black, som har designet nydelige porselensobjekter som håndlages i Vietnam i henhold til retningslinjer for rettferdig handel. www.anneblack.dk. gå til nettbutikkene www.fairplaydesign.no og www.pug-store.com.

Biologisk nedbrytbar paraply
© bo-bedre.no

Verdens første fullstendig biologisk nedbrytbare paraplyThe Brelli ble til etter at Pam Zonsius en regnfylt, forblåst dag observerte at New Yorks gater var forsøplet med ødelagte paraplyer. Laget av miljøvennlig bambus og bioplast. Kan kjøpes via www.thebrelli.com.

Serviset Wonki Ware
© bo-bedre.no

er en del av kjendiskokken Nigella Lawsons kolleksjon, og håndlages av miljøvennlig leire av lokale arbeidere i Sør-Afrika. www.nigella.com. Pastabolle 355 kr, sidetallerken 265 kr, middagstallerken 355 kr. Kontakt R8 Design (www.r8.no) for nærmeste forhandler.

Økologisk bomull
© bo-bedre.no

La Redoute gjør badesesongen bitte litt mer miljøvennlig med badehåndkleet Source, som leveres i myk frotté i ren økologisk bomull. Den bærer miljømerket Ecocert, som betyr at hele produksjonsprosessen er miljøvennlig. 289 kr fra www.laredoute.no.

Lekedukkene Shwe-Shwe Poppis
© bo-bedre.no

er et sjarmerende alternativ hvis du ønsker etisk riktige leker for barna. Shwe-Shwe Poppis er basert på barnas tegninger fra Zola dagsenter i Soweto i Sør- Afrika, og er lagd for hånd av barnas mødre og bestemødre. 298 kr hos LiBe Fair Trade i Kristiansand og Isandi i Oslo, og via nettbutikkene www.libefairtrade.no & www.isandi.no.

Levende lys
© bo-bedre.no

Simply Organic gir deg levende lys som brenner uten å avgi giftige stoffer eller sot. Simply Organic Beeswax Candles er lagd av økovennlige ingredienser, uten giftige tilsetningsstoffer av petroleum, parfyme eller kunstig farge. www.simplyorganicbeauty.com. 399 kr.

Trendy møbler
© bo-bedre.no

Formission er et prosjekt som tar sikte på å utvikle økonomien i utviklingsland ved å skape lokale arbeidsplasser. Formissions kolleksjon er designet av skandinaviske designere. Stol 1677 kr. Se www.ceannis.com.

Salatbestikk av bambus
© bo-bedre.no

Ekobos designgjenstander har den ideelle kombinasjonen av økologi og etikk. Produktene er lagd av bambus – en fornybar ressurs. Disse lages i landsbyer i Vietnam, og håndverkerne er betalt det dobbelte av markedsraten. www.ekobo.org.

Stor knivblokk
© bo-bedre.no

410 kr, liten knivblokk 280 kr. Ekobo selges i butikker i flere norske byer (se www.ekobo.org - Shop - Retailers) og via de norske nettbutikkene www.fairplaydesign.no og www.pug-store.com.

Handlenett og bager
© bo-bedre.no

Smateria ble grunnlagt av to italienske kvinner som ønsket å bevise at det er mulig å lage spennende produkter av høy kvalitet i utviklingslandet Kambodsja, samtidig som man gir ansatte gode arbeidsforhold og lønninger. www.smateria.com, www.fairplaydesign.no.

Tidløs design
© bo-bedre.no

Produksjonen av danske Maters produkter foregår i Kina, India og Vietnam, og selskapets visjon er å skape tidløse designobjekter gjennom å handle etter en etisk forretningsstrategi, samtidig som man tar miljøhensyn. www.materdesign.com. Tre ildfaste former 880 kr. www.fairplaydesign.no

Skulpturell stol
© bo-bedre.no

Muira fra italienske Plank er designet av Konstantin Grcic, og kan gjenvinnes når den er utslitt. Den har vunnet flere priser og er en del av samlingen til The Museum of Modern Art i New York. www.plank.it. 1800 kr hos www.pug-store.com og Pugs utsalg i Oslo og i Lier.

Potter av tekstiler.
© bo-bedre.no

Disse pottene fra spanske Nani Marquina overrasker – de er lagd av forskjellige lag med tekstiler i flere farger som kan skimtes på den dekorative kanten av potten, og deretter et lag lateks. Lages av organisasjonen Bhopal Rehabilitation i India, som bestreber seg på å bruke fornybar energi og materialer som kan gjenvinnes, og som er naturlige og fornybare. www. nanimarquina.com. Selges hos TIT i Bergen, INVIT i Ålesund og Expo Nova i Oslo.

Organiske ingredienser
© bo-bedre.no

Du kan pleie solbrent hud med After-Sun Dream Cream, som innholder oljer av lavendel, pelargonium og kamille. Sensatia Botanicals ble grunnlagt i en fiskerlandsby på Bali. www.sensatia.com. Selges i nettbutikken www.fairplaydesign.no

Solide puter
© bo-bedre.no

Twselopele i Johannesburg skaper produkter av kasserte reklameplakater i plast. De blir laget av forhenværende gatebarn og produktene er laget av minst 97 % resirkulerte materialer. Fra www.isandi.no.

Lysende ballong
© bo-bedre.no

Balloon lamp fra japanske Kyouei design er en morsom oppfinnelse som kan dekorere utestuen eller trærne i hagen til sommerens fester. Konseptet er enkelt – man setter et LED-lys i en ballong. LED-lys utmerker seg miljømessig ved at det har høy lysstyrke, lang levetid og er energibesparende. www.kyouei-ltd.co.jp 275 kr fra www.pug-store.com og Pugs utsalg i Oslo og i Lier.

Miljømerket
© bo-bedre.no

Norrgavel ble nylig Nordens første møbelprodusent med Svanens miljømerke på hele sitt sortiment. Gjennom hele produksjonen har man tatt hensyn til miljøet gjennom materialvalg og fremstilling. www.norrgavel.se.