Personlig tilpasset

Anja Marheim bar lenge på drømmen om et bærekraftig og skreddersydd kjøkken fra Ask og Eng. Et leilighetsskifte ble anledningen hun hadde ventet på.

© Marianne Lie Berg

Jeg var egentlig på jakt etter en leilighet jeg ikke trengte å pusse opp så mye, men jeg klarte ikke å dy meg for å bytte ut kjøkkenet. Jeg er veldig glad i å lage mat og hadde lenge ønsket meg et kjøkken fra Ask og Eng, sier Anja Marheim.

Anja er barndomsvenn med Kristoffer Eng, som sammen med samboer Kine Ask designer og produserer kjøkken-, bad- og garderobeløsninger i bambus. Anja har fulgt med duoens forretningsdrift siden oppstarten i 2012, og har like lenge hatt en drøm om eget bambuskjøkken. Så da hun kjøpte ny leilighet, benyttet hun muligheten til å la drømmen gå i oppfyllelse. Med 20 kvadratmeter til rådighet, overlot hun tøylene til designduoen.

Anja Marheim, forlagssjef i Bastion Forlag, elsker å lage mat i sitt nye, spesialtilpassede kjøkken fra Ask og Eng. Strukturen i bambusfrontene henter elegant opp linjene i den gamle parketten, og den mørke trefargen gir ro og tyngde til den ellers lyse leiligheten. Rundt betongbordet fra MBJ Design står blant annet Elbow Chair, designet av Hans J. Wegner fra Carl Hansen & Søn, samt en klassisk kaféstol. I taket henger lampen Tartan fra Foscarini. Gulvteppet Varjo er fra Muuto.

© Marianne Lie Berg

– I det gamle kjøkkenet var det høyskap på hver side av vinduet og tanken var å følge samme oppsett, men Ask og Eng hadde helt andre ideer. De foreslo å bytte ut høyskapene med en lang kjøkkenbenk langs hele vindusveggen for å slippe inn mest mulig lys, og samtidig legge til rette for å nyte utsikten mens jeg laget mat, sier hun fornøyd.

Den sju meter lange kjøkkenbenken i hvit, skjøtfri corian står i kontrast til den organiske, tilfeldige trestrukturen på bambusfrontene.

Anja samler på kunst og setter ekstra stor pris på fotografiet av den norske kunstneren Bjarne Bare.

© Marianne Lie Berg

– Man forbinder gjerne bambus med den stripete varianten du finner på Ikea, men etter å ha sett Ask og Engs arbeider i komprimert bambus, skjønte jeg at du også kan få et mer stilrent uttrykk og mer raffinerte overflater. At det er bærekraftig, gjør det ekstra meningsfylt, sier Anja.

Ett trykk på en av frontene og en gedigen skuff på én meter og tjue centimeter siger ut. Innsiden er også utført i bambus og er like vakker som frontene.

– De visste at jeg hadde en Nespresso-maskin, så de laget en liten spesialskuff som jeg kan ha alle kapslene og koppene mine i. Det er kjempegøy å ha noe som er annerledes, og som virkelig er tilpasset meg!

Endestykket på kjøkkenbenken har overskap med plass til takvifte. I gulvlistene er det frest hull til ventilering for komfyr og oppvaskmaskin. Den hvite corianplaten går nesten i ett med de hvite veggene, og gjør at Caravaggio-lampene, designet av Cecilie Manz for Lightyears, står mer frem.

© Marianne Lie Berg

Benkeplaten i corian har en skjøtfri, nedfelt vask i samme materiale. Vola-armaturen er designet av Arne Jacobsen i 1968. De dekorative bambusfjølene har Ask og Eng laget av restmaterialer.