Kjøkken og gang i ett

Gangen måtte gi bort noen kvadratmeter til kjøkkenet da rekkehuset skulle pusses opp. Ombyggingen forvandlet hele første etasje til ett stort fleksibelt rom, inndelt med skyvedører.

Den smale åpningen

© bo-bedre.no

Da Kristian Lars Ahlmark og Lene Christiansen overtok det lille, arkitekttegnede rekkehuset, var det ikke møbleringen av andre etasje som ga paret hodepine. Tvert imot; det puslespillet falt raskt på plass. Den store utfordringen var grunnplanet og gikk i korthet ut på å få det knøttlille kjøkkenet, de to små stuene og den overdimensjonerte entreen til å fungere både estetisk og praktisk i hverdagslivet.

– Vi ville gjerne integrere kjøkkenet i stuen for å skape ett stort rom, men ville samtidig ha mulighet til å skille dem når barna skulle bruke stuen til lek, forklarer Kristian Lars Ahlmark. Han er partner
i et arkitektfirma og påtok seg denne jobben selv. De sparsomme kvadratmeterne krevde utradisjonell tenkning, og det ble tidlig klart at kjøkkenprosjektet ikke kunne ses som et isolert prosjekt.

– Det opprinnelige kjøkkenet var lite og smalt, så det var opplagt at det måtte slås sammen med spisestuen. Da vi fikk studert entreen nærmere, innså vi at den faktisk var svært rommelig og utgjorde
en altfor stor del av det lille grunnplanet. Dermed fikk vi ideen til å flytte noe av kjøkkenet ut i entreen, forklarer Kristian Lars Ahlmark.

Kjøkkenprosjektet endte i en større ombygging, som forvandlet det meste av første etasje til ett sammenhengende rom. Et par store skyvedører sørger for at kjøkkenallrommet kan stenges av mot
stuen og entreen ved behov. På denne måten kan familien nyte de luftige kvalitetene i det store, åpne rommet – og samtidig ha muligheten til å skape ro og intimitet i mindre rom når de ønsker dette.

Relaterte artikler