Her er kjøkkenet husets midtpunkt

Ikke bare billedlig - også bokstavelig talt. Bli med inn til Carsten og se!

© Andreas Mikkel Hansen
Kjøkkenet har gått fra å være en funksjonell og nødvendig del av et hjem til å blir mer og mer som et møbel. Så hvorfor ikke bare plassere det midt i rommet? Det var Carsten Færgegaards tanke da han sikret seg en andelsleilighet på 53 kvadratmeter i København. Carsten er interiørarkitekt og øverste sjef for italienske Boffi i København, samt butikksjef for kjøkken- og bade- romsleverandørens showroom i Oslo. Han kan altså dtte med kjøkken.

Hver eneste kvadratmeter i den lille leiligheten er gjennomtenkt. I midten ruver kjøkkenet, som fungerer som romdeler mellom oppholdsrommet og de mer private sonene. Kjøkkenet er fra Boffi, designet av Luigi Massoni i 1972. Spisebordet er arvet, stolene er designet av Philippe Starck for Driade, mens speilet er fra Boffi.

© Andreas Mikkel Hansen
- Kjøkkenet var vendt mot gården, og så sov man i stuen. Jeg bestemte meg for at kjøkkenet skulle være det sentrale og bli en slags romdeler. Det er derfor det også er en åpning på kjøkkenet, slik at lyset fra balkongen på soverommet og balkongen i stuen kan finne hverandre, forteller Carsten.
Han valgte et hvitt kjøkken for at det skulle tre frem i leiligheten og lyse opp mellom de gråmalte veggene. Kjøkkenveggen mot sove­sonen er dekket av et speil, og gjør at rommet oppleves større. Smart!

© Andreas Mikkel Hansen
Leiligheten er liten, helt i tråd med tendensen i tiden hvor folk gjerne vil bo i byene, men hvor plassen er sparsom. Carsten forteller at det blir mer og mer viktig med såkalt compact living, å få flere funksjoner inn på lite areal. Og det har han klart! Hjemmet hans er lite, men med løsninger som setter rammene for et godt liv.

En egen lukkemekanisme trigget av en knapp gjør over­skapene enkle å ta i bruk, selv om de henger høyt.

© Andreas Mikkel Hansen
Ved å velge én gjennomgående farge på vegger, tak og baderomsfliser har Carsten lykkes i å få leiligheten til å fremstå som en helhet, hvor den samme fargen faktisk skifter uttrykk fra østvendte- til sydvendte rom. Baderomsinnredningen er fra Boffi.