Fra kjedelig kjøkken til tøft allrom

Mal et tak og riv en vegg! Anita og Peter fulgte Bo Bedres råd, og vips, så var allrommet på hytta helt nytt!

© Andreas Mikkel Hansen

Lysforholdene på kjøkkenet og i spisestuen til Anita og Per Klar var ikke helt optimale. De savnet dessuten, siden det tross alt er hytta deres vi snakker om, et stort og funksjonelt allrom som alle familiemedlemmene kunne oppholde seg i samtidig. Og så var det dette evige problemet med benkeplass, da. Bo Bedres interiørarkitekt Marina Lykkesteen dro på besøk for å finne en bedre løsning til Anita og Per.

  • Det lille kjøkkenet var veldig dårlig utnyttet, og mange kvadratmetre gikk bort i den helt unødvendige veggen mellom kjøkkenbenken og spisestuen, sier Marina.
 
Kjøkkenet før
© Andreas Mikkel Hansen

Kjøkkenet manglet først og fremst benkeplass. I tillegg stjal veggen mellom kjøkken og spisestue mange kvadratmetre, og innredningen var temmelig tilfeldig.

Skilleveggen det første som ble fjernet, noe som ga rom for mer benkeplass på kjøkkenet. I tillegg har Marina også malt taket hvitt, samt tatt bort de tunge gardinene som hang der fra før. I stedet hang hun opp noen enkle rullegardiner som lettet lysforholdene betraktelig.

 
Stemning med svart vegg
© Andreas Mikkel Hansen

En gjennomført innredning er lettere å oppnå hvis hus og interiør spiller på lag. På hytta til Anita og Peter var det viktig å ta vare på den koselige hyttefølelsen som allerede fantes der, samtidig som Marina ønsket å modernisere stilen litt og gjøre det hele litt mer urbant. Ettersom rommet fungerer både som kjøkken, spisestue og alt mulig-rom, var det fint å få samlet det litt med en svartmalt vegg som skaper ro og som tar opp igjen svartfargen i interiøret.

  • Vi hadde aldri tenkt på at vi kunne male en vegg svart, og vi foreslo først at det var den korteste veggen på kjøkkenet som skulle males, forteller Anita og Per.

  • Men nå elsker vi fargen, og har til og med bestemt oss for å bruke den i stuen også!

 
Godt gjenbruk
© Andreas Mikkel Hansen

Man kan få et skikkelig kick av å utnytte
og forbedre det man allerede har. Anita
og Peter hadde et stort grønt skap som Marina bestemte seg for å dele i to. Den øverste delen ble hengt opp på veggen over kjøkkenbenken, mens underdelen ble til en kommode under det lille vinduet i spisekroken. Begge ble dessuten malt svarte. Veggplassen er også best mulig
utnyttet med åpne hyller som huser urte-potter, kokebøker og en lampe.

 
Tre steg mot samme stil
© Andreas Mikkel Hansen / produsenter

1. I et rom som brukes til mye er det viktig med fleksibel belysning. Lampehoder som kan snus i ulike retninger er en smart investering. Led-lampen Ogle, design FUWL for Ateljé Lyktan, ca. 2000 kr per stykk, Norrgavel.

2. Lys skaper stemning. Alltid. Telysholderen Match har attpåtil en åpning som gjør det enkelt for fyrstikken å tenne veken. Design FUWL for Muuto, 119 kr, Ting.

3. Kjøkkenstolene må kunne stables, i hvert fall på hytta. Stolen Mundo, design Susanne Grønlund for Fredericia Furniture, 2995 kr, Illums Bolighus.