Fordelingsgang indretning
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

7 tips som gir liv til den lange (og kjedelige) gangen

Den lange, smale gangen med mange dører. Vi elsker at gangen deler opp rommene, men noen ganger er den så vanskelig å innrede at de fleste av oss ender opp med å gi opp.

Kjenner du noen som elsker gangen som deler leiligheten i to?

Nei? Ikke vi heller.

Den lange gangen er fantastisk til å skape god flyt mellom rommene i boligen. Men den er ofte lang, smal, full av dører og... uendelig kjedelig.

Det kan være ekstremt vanskelig å innrede en smal gang, da møbler og planter lett kommer i veien, og de mange dørene gjør det vanskelig å bruke veggene til sitt fulle potensial.

Men det finnes små triks som kan gi nytt liv til den lange turen. Bare se her!

1. Se opp

En enkel ting som å male taket kan endre hele uttrykket i gangen din og tilføre personlighet uten å begrense romfølelsen.

Velg en vakker kontrastfarge som skaper et blikkfang, og hold veggene i nøytrale farger slik at taket får stå i sentrum. Dette trikset er spesielt bra hvis du har det litt høyt under taket.

2. Som perler på en snor

Skarpe spotter eller en enkel, kraftig pendel kan gi nok lys i den lange gangen, men ved å plassere flere lamper på rad gir det en stilig dekorasjon til rommet – uten å ta opp verken gulv- eller veggplass.

Gå for runde lamper som ser ut som perler på en snor, og se hvordan gangen opplyses på perfekt vis.

3. Ban vei med et farget gulv

På samme måte som en farget himling kan endre utseendet på gangen, kan et særegent gulv også være med på å gi gangen personligheten den så sårt trenger.

Velger du en innbydende farge eller et kreativt mønster, gir det både wow-effekt og lyst til å utforske gangen – og de tilhørende rommene. Samtidig er det et opplagt sted å gå all in med fargene nettopp fordi det ikke er stuen eller kjøkkenet, og du ikke trenger se på fargene hele tiden.

4. Skap illusjonen om et bredere rom

Hvis gangen din er spesielt smal, kan du ta den til nye... bredder ved hjelp av maling!

Mal nedre halvdel av veggene en mørkere farge (her er det også opplagt å sette opp høye paneler og male dem), og se hvordan det gir følelsen av at gangen ikke er fullt så smal. Det kan være et godt grep hvis du ønsker å tilføre litt farge og personlighet til gangen uten å bidra til en klaustrofobisk følelse.

5. Interessant avslutning

Gjør gangen mer spennende ved å fokusere på veggen i enden.

Det kan være med en kontrastfarge, et speil eller et stort vindu. På denne måten stimulerer du nysgjerrigheten, noe som gjør at rommet virker mer innbydende.

6. Gå etter vegghengt oppbevaring

Hvis den lange, smale gangen også er inngangen din, stiller det store krav til kreative løsninger.

Her får du det beste resultatet hvis du slår deg sammen med en handy venn eller snekker som kan bygge en skreddersydd løsning som ikke tar mye dybde. Du kan nok finne plass til mer enn du tror om du innreder med en stor vegghengt hylle, hvor jakker henger foran og sko er plassert til siden.

Se også hvordan Sif Grandorf har løst utfordringen i sin gang her.

7. Mal treverket og skap en "interessant" rød tråd

Synes du veggene blir for kjedelige om de er hvite, mens taket kanskje har fått en spennende farge, kan du vurdere om løsningen er å «ramme inn» dørene.

Bruk en vakker nyanse og la den gå igjen på alle gulvlister og dørkarmer, slik at fargene blir sammenhengende og gir liv til gangen.