Saunaen har fantastisk utsikt.
© Sarah Cameron Sørensen

Flytende spa

Folk er kreative. De gjør om og innreder låver, siloer og båthus til spennende steder å være. Nå har Erland Mogård og Per Karsten Ims forvandlet en gammel fiskeskøyte til en flytende spabåt.

Arkitekt Sami Rintala trodde det var en spøk, men den gamle fiskesjarken skulle faktisk omskapes til et flytende spa – en badebåt med hammam, zenlounge, sauna, badestamp og stupebrett.

Ideen kom etter en fuktig og sen natt som skulle avsluttes med et nattbad. Erland Mogård Larsen og Per Karsten Ims gikk tilfeldigvis forbi en 24-fots kutter som de ble stående og se på.

– Det hadde vært en god idé å overta en gammel trebåt og lage sauna og spiseplass i den, fant vi ut. Og dermed begynte prosjekt badebåt, forteller Mogård Larsen.

Det ble tidlig klart at de trengte en større båt enn det de hadde tenkt. Da de kom over denne fiskebåten, skjønte de at det var den rette. – Vi ante jo ikke hva vi gikk til i iveren etter å skaffe oss båt. Vi ble både fascinerte og litt redde, og så ikke helt konsekvensene av den jobben som lå foran oss, sier badeentusiasten Mogård Larsen.

Sami Rintala er kjent for sine nyskapende ideer og evne til å utnytte arealet maksimalt, egenskaper som det absolutt var bruk for i dette prosjektet. Men siden arkitektens maritime erfaring begrenset seg til robåter i Finland, svarte han ikke umiddelbart ja. Eierne kontaktet ham flere ganger, ringte og sendte bilder av båten. Til slutt fikk de overtalt arkitekten til å reise til Senja hvor båten lå fortøyd og fremdeles luktet fisk. Trioen tilbrakte en hyggelig kveld om bord for å kjenne på stemningen. Den var veldig god, og arkitekten kom, bokstavelig talt, om bord i prosjektet.

Men hvor begynner man når man skal omskape en gammel fiskeskøyte til en komfortabel spabåt? Veien blir til mens man går, og de løste ett og ett problem av gangen. Første steg var å strippe bort unødvendige materialer.

– Det var aluminium i hele lasterommet, både på vegger, gulv og tak. Det er ikke noe materiale for kroppen, så alt av metall måtte bort, sier arkitekten. Og da aluminiumet ble fjernet, kunne arkitekten forholde seg til det originale skroget. Det ble plutselig mye mer høyde inni båten, og den opprinnelige trestrukturen kom til syne. Badegleden er fordelt over hele båten med tyrkisk hammam og zenlounge i det tidligere lasterommet, sauna, kjøkken og oppholdsrom en etasje opp, og badestamp og stupebrett på akterdekk.

– Tre og vann er begge naturlige elementer og egner seg veldig godt sammen, så det er brukt mest mulig tre som materiale, forteller Rintala. Originalt var det furu, men nå er det brukt brent osp på alle innvendige flater i det tidligere lasterommet. Osp er et veldig hardt og bestandig materiale. En annen stor fordel er at det ikke beveger seg ved temperaturendringer, slik som annet treverk.
– Og den fine, mørke fargen gjør også interiøret litt mer mystisk, forteller arkitekten.

– En tyrkisk hammam er opprinnelig et arabisk vaskerom der folk drar for å vaske kroppen, sitte på varme steiner og puste inn damp. Det er masse kraner, og folk fyller kanner med kaldt vann som de heller over seg når det blir for varmt, forklarer Erland Mogård Larsen. I badebåtens hammam er kannene byttet ut med en egen kaldkulp med ferskvann eller sjøvann. Varmen kommer ikke fra steiner, men fra flisene og det kan bli riktig så hett under baken. Da er det bare å legge seg i kaldkulpen for å kjøle seg ned før en ny runde.

– Det er en stereotypisk oppfatning at finner må ha sauna – men den er faktisk helt sann. Sauna må vi bare ha! I denne saunaen er det osp i benkene og furu i veggene, noe som er vanlig også i finske saunaer, forteller Rintala. Resultatet er en badstu med fantastisk utsikt.

Øverst på akterdekket er det en vedfyrt badestamp som man kan sitte i og nyte utsikten til midnattssola om sommeren, og nordlyset om vinteren. Og for de som tør å bruke det, så er det et sju meter høyt stupetårn. I tillegg til sauna har arkitekten tegnet inn både dusj, toalett, lugarer, kjøkken og oppholdsrom på hoveddekket.

Båtens tidligere liv som fiske- og fangstbåt er slett ikke glemt. Det er veldig mange som har et godt forhold til den tidligere fiskeskøyta – alle er så glade for å se at båten ikke ble kondemnert. Folk har rett og slett vært glad i båten, avslutter den fornøyde eieren av badebåten.