Have med havehus
© Pernille Kaalund

Smått men godt: Rekkehushagens planteparadis på kun 350 m²

Ulla Bergstrøm beviser at smått gjerne kan være stort. Hun og mannen har skapt et hageparadis på bare 350 m² i en rekkehushage, med stram oppbygning og rolige linjer.

Hageeventyr på noen få kvadratmeter

Møt Ulla Bergstrøm, som beviser at små ting kan være stort. Hun og mannen har skapt et lite hageparadis på kun 350 m² i en rekkehushage i Virum ved hjelp av en streng struktur med rolige linjer.

Haveejer Ulla Bergstrøm

Ulla i gang med å klippe rosen ‘Jacques Cartier’. I bakgrunnen ses hagehuset som Ullas mann, Lars, har bygget etter et ferieminne fra Bornholm.

© Pernille Kaalund

Fargekoordineret hageeventyr

Denne hagen er et bevis på at du ikke trenger å ha mange kvadratmeter for å skape en innbydende og spennende hageopplevelse.

Have med kombineret brænde- og haveskur

Et kombinert ved- og hageskjul danner et koselig område nederst i hagen. Rundt skjulet vokser en klatrevillvin, og en klatrehortensia stenger av mellom skjul og hagehus. Foran huset har Ulla plassert krukker med romantiske planter som digitalis og prydgress. Bak pilegjerdet gjemmer det seg en regnvanntønne til vanning i hagen.

© Pernille Kaalund

LES OGSÅ

Have med flisesti og farvekoordinerede bede

Langs hekken på tomtegrensen leder en hellelagt sti ned til enden av hagen. En flott rød lønn danner blikkfang, og de fargekoordinerte bedene legger et poetisk slør over stiens rette linjer.

© Pernille Kaalund

Rolige linjer og nøye plantevalg

Med stram oppbygning og rolige linjer samt et nøye utvalgt og fargekoordinert plantevalg har Ulla Bergstrøm skapt et lite hageparadis på bare 350 m² i en rekkehushage i Virum nord for København.

Udsigt fra opholdsterrassen

Utsikt fra terrassen ved huset. I forgrunnen er Ullas krukkehage, der hun legger stor vekt på å ha forskjellige blomsterformer og bladstrukurer i ulike lillanyanser. Det klipte og oppstammede vierpæretreet lyser opp langs stien til det vesle hagehuset, og er med på å skape høyde i hagen. Treet kalles også Nordens oliven, fordi det i uttrykk ligner oliventreet med sine fine, smale og sølvgrå blader.

© Pernille Kaalund
Pilebladet pæretræ

I bedet under det oppstammede vierpæretreet er storkenebb, ormerot, Persicaria ‘Hohe Tatra’, stjerneskjerm, Astrantia maxima, og bakkeknapp ‘Pink Mist’. Stien er belagt med heller, det er mulig å klippe hekken uten å tråkke i bedene.

© Pernille Kaalund

LES OGSÅ

Lille have med mange planter

Det er viktig å skape linjer, også i en liten hage. Da får øyenene ro i all frodigheten. Store hostaer trives godt på de skyggefulle stedene.

© Pernille Kaalund
Syren plante

Den gamle syrinen er blitt oppstammet og har fått nytt liv – ved å finne treets mer skulpturelle sider får man en flott effekt i hagen.

© Pernille Kaalund

Ville forvandlinger

Hagen besto opprinnelig av flere kjempetrær og store gamle busker da Ulla og mannen Lars gikk i gang med prosjektet for 15 år siden. De ble felt, og de få som er igjen, er blitt temmet.

Bed med grøftekantsagtigt udtryk

Bedet har et grøftekantaktig uttrykk med kongeskjermblomsten narregulrot, Ammi majus, bakkeknappen ‘Pink Mist’ og den tistellignende stauden Cirsium ‘Atropurpurea’.

© Pernille Kaalund
Krukkehave

Krukkehagen har Ullas yndlingsnyanser av lilla. Her med stemor, bakkeknappen ‘Pink Mist’ og salvien ‘Nachtvlinder’.

© Pernille Kaalund

Små luftehull

Mange bed deler opp hagen i rom, og i den nederste enden er det en bålplass. Her er bedene holdt i rolige nyanser av grønt, lime og hvitt.

Fargene blir sterkere rundt de små pustehullene som er plassert i nærheten av huset, og her er det rosa og lilla nyanser som gjelder.

Vandspejl med insekter, tudser og fugle

I den skyggefulle delen av hagen gir et vannspeil liv til insekter, padder og fugler. Det er omkranset av en japansk lønn, bregner, julerose, Helleborus ’Double Ellen White’ og lodden marikåpe, Alchemilla mollis. Speilbassenget er fra Zinkbakken.dk.

© Pernille Kaalund
Sarah Bernhardt

Den rosa peonen er en Paeonia ‘Sarah Bernhardt’.

© Pernille Kaalund

Idéer, planter og fargevalg

Det er Ulla som tar seg av nye ideer, planter og fargevalg. Selv om hun nesten bestandig sleper rundt på krukker og holder på med et eller annet, er det Lars som tar seg av grovarbeidet, som å bygge et skjul eller klippe en hekk.

Krukkehagen ved terrassen skifter ofte uttrykk når Ulla forelsker seg i nye planter – akkurat nå er det Salvia ‘Nachtvlinder’ som er favoritten.

Elegant blomsterkombination

En kombinasjon av akeleiefrøstjerne, Thalictrum aquilegiifolium, sammen med de spisse blomstene på kransveronika, Veronicastrum.

© Pernille Kaalund
Ærteblomster

Erteblomster er et must i hagen, og sås hver år i krukker. Her er sorten ´Red Pearl´.

© Pernille Kaalund

LES OGSÅ

Frokostoase i haven

Midt i hagen ligger stedet som Ulla og Lars kaller lunsjplassen. Her er det sol hele dagen. Store krukker med hosta skaper frodighet på stedene med litt skygge, og en balje med vann til innsekter, fugler og sommerfugler sikrer liv i hagen.

© Pernille Kaalund
Ghislaine de Feligonde

Den praktfulle rosen ‘Ghislaine de Feligonde’ blomstrer det meste av sommeren og klatrer livskraftig opp hagemuren og sender sin deilige duft ut over spiseplassen

© Pernille Kaalund

Et lille haveeventyr i Virum

Fat med vann til dyr og fugler er plassert på strategiske steder rundt om i hagen, og formklippede og oppstammede trær
danner åpne rom.

Med sine rolige linjer og den stramme fargepaletten virker hagen mye større enn den faktisk er. Ulla har skapt sitt eget hageeventyr i Virum.

Hyggeplads i have med bænk

Yndlingsplassen er på benken ved hekken mellom de to oppstammede og formklippede buksbommene. Her er det ettermiddagsskygge og et godt utsyn over hagen. I krukkene har Ulla plantet Agapanthus og krydderurter.

© Pernille Kaalund
Hyggelig overdækket plads

Den koselige plassen under tak rett utenfor husets kjøkken, fanger kveldssolstrålene og er mye brukt året rundt. De duftende rosene og den frodige akebiaen rammer plassen perfekt inn, og krukkehagen danner en liten buet sti ut til resten av hagen.

© Pernille Kaalund

LES OGSÅ