5 råd fra hageeksperten: Slik innreder du hagen med utendørsbelysning

Belysning bidrar til et funksjonelt og innbydende uterom og gir deg samtidig muligheten for flere timer under åpen himmel.

Frisk luft som et pusterom

Det siste året har vi tilbrakt mere tid utendørs enn noengang, og da hagesesongen nå atter en gang er over oss går vi enda flere utendørstimer i møte.

Hver en solkrok teller, og enten det er på hytta, i kolonihagen, på balkongen eller i hagen så fungerer den friske luften og naturen som et sårt tiltrengt pusterom.

Flere timer under åpen himmel

Det er etterhvert blitt en trend å skape uterom som fungerer som en forlengelse av våre innendørs rom, og det stiller naturligvis krav til hvordan vi innreder uterommet.

Balkongen eller hagen ses som et alternativt rom til kos, godt selskap og naturligvis avslapning.

Og nettopp her spiller belysning en sentral rolle. Med den helt rette utendørsbelysningen kan du skape en naturlig forbindelse mellom inne og ute og samtidig skape et ekstra rom som gir mulighet for enda flere timer under åpen himmel.

5 gode råd

Hageekspert Jesper Carl Corfitzen gir deg her 5 gode råd til hvordan du ved hjelp av utendørsbelysning kan innrede uteområdene dine, så du får mest mulig ut av dem. Vi kommer med forslag til en dekorativ lampe som passer til hvert av rådene.

© SACKit

1. Innred hagen i rom og oaser

Del opp hagen i soner for å utnytte hver krok optimalt. Du kan ramme inn og dele opp rommene ved hjelp av lys som skaper en naturlig og diskret oppdeling, og samtidig omtrent ikke tar opp ekstra plass.

SACKit lampe til utendørs og innendørs bruk, 1.599 kr., finn den her.

© SLV

2. Fokus på flora

Trær og busker er vakre i dagslys, men man glemmer dem ofte når mørket faller på. Bruk spotlamper til å fremheve dekorative trær og busker etter mørkets frembrudd. Så kan du fortsatt nyte synet av de flotte fargene og formene som utfolder seg utendørs hele året.

SLV Nautilus utendørs lyskaster i rustfritt stål, 1.801 kr. hos lampegiganten.no

© Marset

3. Opplys terrassen eller altanen

Når kvelden faller på blir uterommene våre naturligvis mørke uten lystilførsel, og vi trekker ofte inn. Dette kan bøtes på ved å innrede terrassen eller balkongen med lys, som skaper et innbydende rom for deg og dine gjester samtidig som den gode stemningen vedvarer.

Cala utendørs gulvlampe, 14.022 kr. hos lampefeber.com

LES OGSÅ

© Philips Hue

4. Sett stemningen med farget lys

Med farget lys kan du skape et unikt rom som passer til enhver anledning. Bruk for eksempel Philips Hue Amarant lamper, som via en app, en fjernbetjening eller til og med stemmen kan endre farge så du kan skape nøyaktig den stemningen du ønsker. Lampene har selvfølgelig også det klassiske hvite lys som kan brukes til hverdags.

Amarant avlangt projektør fra Philips Hue, 1.999 kr., finn den her.

LANTERN G1 BLACK fra Light-Point
© Light-Point

5. Ønsk velkommen med lys

Gi gjestene dine en hyggelig velkomst med et opplyst sti som fører opp til hoveddøren, eller innred hagen med opplyste gangpartier så man enkelt kan finne veien når mørket faller på. Et opplyst uterom kan samtidig skape en trygg og hyggelig atmosfære.

Lantern G1 Balck fra Light-Point, 4.805 kr. (før 6.875 kr), hos lampemesteren.no

LES OGSÅ