Pergolaer

Hva er en pergola? Se noen av tidenes mest fascinerende forslag her

Det finnes mange fordeler ved å ha pergola i hagen - og hygge og avslapning er bare noen av dem.

Oppgrader hagen med en pergola

En pergola er som prikken over i´en i en fullkommen hage. Dersom pergolaen er anlagt og grodd til, kan man nyte det gode liv i fulle drag. Men følelsen av en pergola kan skapes på andre måter også.

En pergola trenger ikke alltid være utsmykket med frodige planter som har kjempet seg opp mot lyset i årevis. I dag finnes det nemlig mange andre innganger til en skyggefull tilværelse i hagen.

Grønne tunneler og takskjegg

De nye inngangene til pergolaen skal ikke ta noe fra den klassiske pergolaen. Opprinnelig kommer ordet fra latin og henviser til et skyggefullt utheng på taket. Mere prosaisk kan man kalle det et takskjegg. Med tiden har ordet og fenomenet utviklet seg til å omfatte grønne tunneler av planter og skyggefulle terrasser med plantetak.

La deg inspirere av flere fascinerende varianter av pergolaer som du kan se under.

Terrasse-pergola

En blomsterdekket terrasse kan utstråle akkurat den samme atmosfæren som en tunnel-pergola. Her kan man i tillegg dele opplevelsen med sine beste venner over en god middag.

LES OGSÅ: Slik bygger du en pergola

Dolce far niente

Alternativt kan man også sitte alene og nyte morgenkaffen sin, mens man leser sitt foretrukne boligblad til duften av roser.

Paviljong, pergola og gazebo

Det finnes også mer moderne forslag på pergola-lignende konstruksjoner, hvor overgangen mellom pergola og paviljong blir flytende.

Denne varianten hvor taket dekker over en paviljong kalles en gazebo. Det er ikke helt det samme som en pergola, men den gir den samme følelsen av frihet og ro.