Slik ble uteplassen ny for 250.000 kr

Christinas uteplass var en betongørken. 250.000 kr senere var det frodige uterommet ugjenkjennelig.

Fikk ny uteplass i eksamensgave
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Christina Sørensen vant ny uteplass for 250.000 kr i konkurransen BO BEDRE hadde i samarbeid med Hagen for Alle, Mester Grønn og Maxbo. Arbeidene med å forvandle den åpne uteplassen til en privat drømmehage skulle skje på bare fem dager, og innspurten var attpåtil på Christinas eksamensdag. Litt av et sted å holde eksamensfest!
Klikk videre og se forvandlingen og det ferdige resultatet.

Betongørken
© Privat

Den enorme terrassen på 50 kvadratmeter var vanskelig og dyr å innrede for en en heltidsstudent. Et enslig hengekøyestativ var eneste møbel da Christina meldte seg på konkurransen i BO BEDRE i april.

Se Christinas reaksjon da vi overrasket henne med premien.

Totalrenovering på fem dager
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Hagedesigner Darren Saines har tegnet den nye uteplassen og leder arbeidet med å forvandle betongplassen til et frodig uterom. Hele forvandlingen skal skje på bare fem dager.

Ekstra mannskap på plass
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Mandagen og tirsdagen ble preget av forsinkelser, men med flere mann på plass onsdagen, tok arbeidet fart. Trappen rett fram går opp til byggets felles takterrasse, og førte til en del trafikk forbi Christinas endeleilighet. Snart vil hun kunne lukke seg inne bak sin egen port og trekke for gardinene når hun ønsker å være i fred.

Terrasse midt i sentrum
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Christinas lille leilighet ligger i tredje etasje i et nybygg på Grønland i Oslo. Uteplassen var ikke bygget som et privat område, men fulgte leiligheten da Christina kjøpte for halvannet år siden. Den var gold og åpen, og ble oppfattet som et fellesområde.

Fullt innsyn fra uteplassen
© Privat

Fremmede kom stadig inntil vinduene i Christinas leilighet for å se på utsikten over glassgjerdet. Den tomme plassen ga ingen pekepinn om at dette var privat område. Christina drømte derfor om mer skjerming og en innbydende uteplass - noe juryen gjerne ville gi henne.
Les juryens begrunnelse.

Fullt innredet uteplass
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Boblebad, utekjøkken, spiseplass, sofagruppe, steinheller, terrasse og et soldekk er tegnet inn på planskissen. Klikk videre og se resultatet til sist!

Drømte om boblebad
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Et boblebad var Christinas store drøm. Det ble heist opp til tredje etasje med lift den første dagen, mens hun fortsatt var hjemme. Resten av uken bodde hun hos foreldrene mens hun leste til eksamen.

  • Hun så boblebadet da det kom, men kunne fortsatt ikke tro at hun skulle få drømmen oppfylt, sier Darren.
Boblebad med soldekk
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Her har soldekket begynt å ta form, med terrasse og benk i trematerialet Kebony. Det er et miljøvennlig impregnert trevirke med egenskapene til tropisk tømmer.

Innbydende boblebad
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Boblebadet er klart! Innrammet med planter fra Mester Grønn, fristet saltvannsboblebadet til en dukkert på finaledagen.

Oppmurt utekjøkken
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Her blir utekjøkkenet murt opp. I åpningen rett fram skal gassgrillen fra Weber plasseres på en benk. Den kommer uten understell, og tåler å stå rett på treverk. Spiseplassen skal plasseres nærme grillen, og danne en egen spisesone på den store plassen.

Utekjøkken med grill og urtehage
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

I den spisse vinkelen av kjøkkenøya blir det urtehage, i nærheten av grillen. I bedet under skal det plantes blomster. All muren skal males, i to ulike blånyanser.

Kjøkkenøya er ferdig
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Malingen er så vidt tørket når Christina ventes den siste dagen. Prydgress og et flott klippet bartre er akkurat plantet.

Før: Trist betongplass
© Privat

Den første sommeren Christina bodde i leiligheten, hadde hun bare råd til en hengekøye på den åpne uteplassen. Det andre året skulle hun legge tredekke, men ble stopet av en vannlekkaske i muren.

  • Jeg kunne jo kjøpt en sittegruppe, men det blir litt som å sette en stol på en tennisbane, sa Christina. I år kan hun endelig invtere venner til hyggelig samvær på terrassen.
Uteplass under tak
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

For å gi Christina litt privatliv på den nye terrassen, er inngangspartiet bygget inn med levegg og tak.

  • Vi har lagt taket over en del av terrassen som uansett er i skygge store deler av dagen. Mange gjør den feilen at de lager en sydvendt terrasse uten mulighet for skygge, men de færreste orker å sitte i solen fra morgen til kveld, sier Darren Saines. Taket et dekket med sotede bølgeplater i plast, og slipper inn litt lys samtidig som den sterkeste solskinnet blir stengt ute.
Alle mann i sving
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

På det meste var ni håndverkere i sving samtidig

  • Det er alltid et tidspress når man skal ha en så stor jobb ferdig på fem dager, sier Darren Saines. Han har erfaring fra langt mer halsbrekkende prosjekter tidligere - blant annet er han første nordmann som har sluppet gjennom nåløyet til Chelsea Flower Show, der han vant medalje.
Terrasse av Kebony
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Terrassen er bygget av Kebony, et norskprodusert, svanemerket trevirke som har det samme utseendet og egenskapene som tropisk tømmer. Det tåler mye vær og slitasje, og blir vakkert og sølvgrått dersom du ikke behandler det.

Overflod av grønne planter
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Kan alt dette få plass på 50 kvadratmeter? Mester Grønn er en av hovedsponsorene i konkurransen, og har ikke spart på plantene. Margeritter, syriner, japanspir, hosta, prydgress og vintergrønne busker er blant plantene som skal på plass. Fredag formiddag er ingenting satt i jorden ennå...

Plantetips til skråninger
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

I skråningen blir det vintergrønne busker i tillegg til rosebusken og syrinen som Christine allerede hadde plantet. Darren Saines dropper barkdekke, og lar heldekkende plante holde ugresset unna.

  • Mange legger duk og bark i skråninger, men det fører som regel til at barken bare sklir av. Har du en bratt helling, er det mye bedre å bygge platåer i ulike høyder. Da kan du utjevne hellingen med plantene, og barken holder seg på plass, sier han.
Utemøbler og plantejord
© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Det skal også plantes mye i krukker. Da trenger man mye jord! Sittegruppen fra Home & Cottage skal på plass under taket. Den siste dagen blir alle møbler, planter i krukker og puter og pynt plassert.

Venter på overraskelsen
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Fredag ettermiddag er siste pute lagt på plass, verktøyet ryddet bort, og vi venter bare på hovedpersonen. Fra takterrassen har man fullt overblikk over hennes nye, flotte uteplass. Et TV-team er på plass for å dekke begivenheten.

Målløs uteplassvinner
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Endelig er Christina på plass, etter å ha bodd en uke hos foreldrene sine og unnagjort en eksamen i bachelorgraden i innkjøp og logistikk. Hun er målløs over resultatet.

Uteplassen ble ferdig!
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Christina ble møtt at et vell av grønne planter i store krukker og bed. Hun fikk en blå kjøkkenøy med grill og urtehage, en pergola der plantene kan klatre, og en stor sitteguppe under sotet bølgeplasttak. Snakk om forvandling!

Stuefølelse utendørs
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Med sofagruppe og gardiner ser det ut som en lun stue, men denne kan stå ute hele året! Her kan man slappe av vi skyggen på en het sommerdag, eller nyte sommerregnet under et pledd. Sofagruppen fra Home & Cottage står under tak, og en gardin skjermer for innsyn fra svalgangen og trappen bak. En luftig levegg med låsbar port hindrer tyveri og uønsket besøk.

Oppfrisket inngangsparti
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Utenfor leiligheten er det også blitt fint, med blomsterurner, lyslykter og fakler fra Mester Grønn.

Fest på uteplassen
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Nå skal det skåles! Uteplassen er ferdig og eksamen er overstått. Det var en lykkelig og utslitt vinner som kunne skåle med Hagen for Alles Arild Sandgren (til venstre), sjefredaktør Grete Sivertsen i BO BEDRE, og Erling Ølstad i Mester Grønn. Den flotte spiseplassen er fra Home & Cottage. Med enkle benker istedenfor stoler med høy rygg og armlener, sparer man plass og letter inntrykket.

God sommer!
© Hilde Sem/BO BEDRE

Med skål og gratulasjoner ble Christinas nye uteplass innviet for sommeren. Her skal hun nyte late sommerdager avskjermet fra byens mas og kaos, og være sosial med venner og familie. Nå kan hun ta igjen det tpate, etter to somre med en ørken som uteplass.

Farvel, hengekøye
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Hengekøyen har holdt stand på uteplassen lenge, men nå er den satt til side. Hvem trenger vel hengekøye når man har en hel sofa å slange seg i?