© Foto: Birgitta Wolfgang

Se den praktfulle hagen som er frodig året rundt

Bli med til Skive i Danmark, til en hage som er en organisk motsats til husets stramme funkisarkitektur. Landskapsarkitekten har hatt fokus på planter som er frodige og er flotte å se på gjennom alle årstidene.

En hage i vakre farger

Med utsikt mot Skive fjord ligger det stilrene funkisinspirerte huset i en stor, praktfull hage. Landskapsarkitekt Arne Thomsen har skapt et hageanlegg som har god dialog med husets arkitektur, samtidig som det er en vakker kontrast. Drømmen var en hage som kunne være frodig hele året, og som står i full blomst i sommermånedene. Slik er det blitt, og dét med et vell av helårsgrønne rododendroner med blomster i alle nyanser av rosa og lilla. Som en ekstra bonus avløses blomsterprakten av nye grønne skudd og store blomsterknopper senere på sommeren.

Vanntrappen i cortenstål skaper liv og lyd i hagen. Noen av bassengene har vannplanter, mens det nederste er uten vann og plantet med tuedannende prydgress.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Et organisk uttrykk

Valget av planter til det store hageanlegget som skråner ned mot fjorden, er ikke bare tatt fra fargene. Respekten for husets enkle linjer samt et ønske om minimalt vedlikehold var vesentlige faktorer.

– Hagen er et overflødighetshorn av farger i de tidlige vår- og sommermånedene, men det som definerer terrenget er nok først og fremst alle de grønne nyansene og vekselvirkningen mellom klippede, skarpskårne planter og trær og planter med mer organisk og viltvoksende uttrykk, forklarer landskapsarkitekten.

I midten av den store granittrappen kneiser den lekre rustfargede vanntrappen. Cortenstålet er en flott kontrast til granitt, glass og hvit mur.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Krypende bregner lager et vakkert grønt bunndekke for de klipte buksbomkulene. De grønne nyansene får selskap av granittstein og drivved.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Fra terrassen er det vakker utsikt over Skive fjord.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Et kunstverk i seg selv

Hagen er omkranset av store trær, og et markant element i hagen er en vanntrapp i cortenstål. Den skjærer seg gjennom den store granittrappen som forbinder husets terrasse med hagen. Vanntrappen utgjør en akse, eller en speiling, som understreker det arkitektoniske grepet bak huset med tre ulike lengder. Det er en imponerende skala på installasjonen, og den fremstår som et integrert kunstverk i hagen. Samtidig bidrar den med lyd og en moderne tekstur i all sin rustfargede prakt.

Vanntrappen er ett av flere eksempler på et gjennomført materialvalg i hagen, der det er brukt en kombinasjon av cortenstål, granitt og betong. De harde materialene er brukt for å definere de ytre tomtegrensene, men også til å markere avgrensede rom i hagen, og til å følge opp husets geometriske uttrykk.

Den mer viltvoksende delen av hagen står i nydelig kontrast til den mer temmede delen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Rundt om i hagen er det plassert store steiner som fungerer som sitteplasser der man kan betrakte hageanlegget. Steinen er omkranset av frodig bergblom.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Vakre kontraster

Hageplanen byr ikke bare på streng geometri, her er det også kledelige kontraster som organisk anlagte stisystemer, busker i naturlig vekst og store granittsteiner som er gjemt mellom bunndekket. Der det myke og organiske truer med å få overtaket, blir de rette linjene markert av klippede buksbomhekker og dvergfuru.

Hagen bugner av farger, og det er lagt vekt på at hagen skal være frodig også om høsten og vinteren. Her står den helårsgrønne rododendronen i full blomst.

© Foto: Birgitta Wolfgang