Lær deg å elske den forhatte mosen og få en japansk zen-hage!

De vakre, meditative mosehagene i Kyoto har eldgamle røtter. La deg inspirere, legg ned stridsøksa og ønsk mosen velkommen til egen hage.

Finn et fuktig område
© Birgitta Wolfgang

Finn et fuktig område

Her i Norge har mosen tradisjonelt sett hatt en funksjonell rolle, som tetningsmasse til laftede tømmervegger og isolasjon ... eller som uønsket gjest på plenen som man strever livet av seg for å bli kvitt.

Men i Japan har de en lang tradisjon for mose som prydplante!

Et fint sted å begynne med mosedyrking er der det allerede finnes mose. Om du har mose på plenen, og vil la den få dominere et område, kan du hjelpe den på vei ved å luke vekk gresset.

Få 5 tips til en sjarmerende hage!

Mosen trives i skyggefulle og fuktige steder med trær, i nærheten av vann, ned mot en bekk eller et vann. Røtter fra trær er gull verdt for mosen.

En stor dam med koikarper er et fantastisk livfullt element i hagen, og kan godt etterlignes i en norsk hage.

Dra på mosejakt
© Birgitta Wolfgang

Dra på mosejakt

Japanske mosehager har noe magisk vakkert ved seg, en forhistorisk og mystisk stemning. Det er som om det er minuttet før nøkken eller huldra plutselig dukker frem.

Ulike arter vokser inn i hverandre, som malingsstrøk på et maleri, og de myke moseteppene holder seg grønne gjennom vinteren. Hva er det å ikke like?

Hvis du har tilgang til å hente litt mose fra en skog eller lignende, kan du flytte et moseteppe sammen med litt jord til et sted med tilsvarende forhold. Hvis mosen vokste på en stein, så flytt den til en stein, og fra en trestamme til en annen.

Legg ut stiklinger
© Birgitta Wolfgang

Legg ut stiklinger

Etter å ha besøkt de mange fantastiske hagene i den japanske byen Kyoto – eller når vi ser fantastiske bilder av dem – får vi virkelig lyst til å bare la mosen der ute i hagen få gro.

Se hvordan du lager kjøkkenhage på 1-2-3 hos BoligPluss.

Du kan få mosen til å spre seg mer ved å ta stiklinger av den: Del opp et moseteppe i små stykker, og legg bitene ut med omtrent en fots mellomrom på den forberedte jorden. Vann rikelig, og dekk til med fiberduk.

Vann godt!
© Birgitta Wolfgang

Vann godt!

Uansett hvordan mosen plantes, er det viktig med nok vann. Fyll på hver eneste dag, jorden skal holdes veldig fuktig.

Alle de som har stått i kampen mot mosen noen sesonger, tenker kanskje at det neppe kan være særlig vanskelig å få til en mosehage her oppe i nord.

Men det er faktisk ikke bare-bare å få mosen til å formere seg like godt som i Kyoto, der luftfuktigheten er mye høyere enn her. Det må godt stell til, og man må hjelpe mosen litt på vei og vanne den ofte.

Klargjør jorden
© Birgitta Wolfgang

Klargjør jorden

Mose trives ofte i litt sur jord. Bruk torvmose, rhododendrongjødsel eller melkepulver av skummetmelk for å gjøre jorden i hagen surere. Vann hyppig, fjern ugress og spa jorden godt opp før du setter i gang.

Finn frem stavmikseren og hakk mosen opp i små stykker, og dryss det ut over jorden.

TIPS! Interessert i bolig- og hagestoff? Få vårt nyhetsbrev hver uke!

Du kan absolutt få til en flott zenhage på egen tomt: Ting vi ofte klager over – klimaendringene som vil føre til mer nedbør og de stadig mildere vintrene, en vanskelig og fuktig hagetomt med masse skygge, kupert terreng – alt dette gir god grobunn for mose.

Så fremtiden ser faktisk lys ut for flere vakre mosehager – også her i Skandinavia!