En underjordisk hage

Gode valg og originale løsninger gjør denne uteplassen til en god arbeidsplass, lekerom for hele familien og byens mest populære festlokale.

© Andreas Mikkel Hansen

Slik kan hverdagsluksus se ut: Et nedsunket hagerom rammet inn i rå betong, med smarte løsninger som gjør det enkelt å nyte livet ute. Her går ikke dyrebar tid bort til vedlikehold, hagearbeid eller store forberedelser før man kan finne seg til rette.

– Det er viktig for oss at det skal være lett å komme seg ut, vi skal for eksempel ikke måtte finne frem masse puter fra det innerste skapet på et loft hver gang vi skal være her, forklarer Jakob Birk, som sammen med Charlotte Christensen har skapt denne unike uteplassen for seg og familien.

Den 220 kvadratmeter store uteplassen er gravd ned i bakken og rommer alt man trenger for lange dager i det fri: Boblebad, bålplass, utekjøkken og flere lounge-områder. Den ene enden er plassert under et smart glasstak som skjermer fra regnet, uten å hindre lyset.

© Andreas Mikkel Hansen

Terrassen er bygget med utgangspunkt i ønsket om å være så mye som mulig ute, så snart været tillater det. Paret driver et skireisefirma sammen, og de travleste arbeidsdagene gjøres unna i vinterhalvåret. Fra april til august er det derimot tid til en god del avslapping innimellom jobbingen.

– Vi ønsket oss et sted hvor vi i tillegg til å jobbe kunne slappe av og nyte livet ute, noe som er viktig for oss begge to etter en lang periode med mye jobbing, forklarer de.

Den store nedgravde hagen er delt opp i ulike soner. Den har vannspeil og små øyer av skifer, og er innredet med planter i ulike høyder, noe som gjør at den oppleves lun og trivelig. Rammen rundt brennersystemet i gassbålet er laget av en lokal smed, etter parets egne tegninger. De store potteplantene trives godt ute i sommerhalvåret, men når det blir vinter tas de inn og lever godt der også.

© Andreas Mikkel Hansen

Ved siden av sofaen Conic fra Cane-line står et oliventre i en betongkrukke, som passer godt til veggen i samme materiale og de grå treplankene.

© Andreas Mikkel Hansen

Charlotte og Jakob tar seg ofte pauser i jobbingen i sommerhalvåret, gjerne med en kopp te fra keramikk­serviset Edge fra Skagerak.

© Andreas Mikkel Hansen

Vann til plantene er lett tilgjengelig fra den frostsikre utekranen Duo H30 fra Frostline.

© Andreas Mikkel Hansen

En av de mange originale og viktige ideene de hadde for uteplassen, var å sørge for le. Det førte til at hele konstruksjonen ble gravd halvannen meter ned i bakken, og deretter rammet inn av støpte betongvegger. En annen viktig detalj var vannspeilet. Tanken var å lage et midtpundt hvor ild og vann møttes, og de så klart for seg hvor fint det ville bli med et åpent ildsted som speilet seg i vannflaten. Vannspeilet fungerte like bra som de hadde tenkt seg, men det åpne vedbålet ble raskt byttet ut med en variant som gikk på gass da de så hvordan asken spredte seg rundt på plassen.

Flere av elementene på terrassen har paret designet eller laget selv. Utekjøkkenet i betong er det Jakob som har tegnet og støpt, og rammen til det åpne gassbålet i galvanisert stål har de fått laget hos en lokal smed, etter egen design.

© Andreas Mikkel Hansen

Rundt omkring har de plassert eviggrønne busker og lettstelte planter som trives i det lokale klimaet, som passer godt inn i stilen og skaper trivelig atmosfære. I samspill med de rå materialene har paret laget soner med ulike funksjoner – som et funksjonelt utekjøkken, spiseplasser og flere trivelige loungeområder – slik at uteplassen fungerer som en naturlig forlengelse av huset. Her kan man ta med seg hele livet ut, lage mat, spise, feste, slappe av og hygge seg sammen.

Man kan enkelt flytte seg mellom de mange loungeområdene etter hvordan solen står på himmelen. Her har Jakob Birk bygget benker av gamle planker, som står sammen med spise­bordet Ocean fra Skagerak.

© Andreas Mikkel Hansen

Når været ikke viser seg fra sin beste side, er det bare å trekke inn under det overbygde glasstaket, som slipper lyset inn og holder regnet borte. Og om temperaturen synker, åpner de luken til det skjulte boblebadet, og setter seg oppi det varme vannet.

– Vår favorittid på dagen er når solen står høyt på himmelen, og vi kan sitte i hagen helt usjenert!

Vannspeilet som utgjør selve midtpunktet på uteplassen, var en viktig detalj når paret designet sin drømmehage. Vannet renner rundt små øyer belagt med skiferstein, og er med på å skape et spennende landskap på terrassen.