Hage med geometriske mønstre og fargespill
© Pia Enghild

Denne eksotiske hagen imponerer med sine skrå vinkler, fargefest og lysspill

Bli med på en reise til varmere strøk med denne enestående hagen, som er inspirert av Midtøstens varme farger og lys.

Meditativ ro

Michael fører foten over den solvarme sandsteinen. Etter flere år i Midtøsten var det nettopp det som var selve inspirasjonen når de skulle gå i gang med hagen.

– Husene og terrassene der har ofte disse fargene, og det gir et fantastisk lys, forteller Michael.

Hagen til han og ektefellen Susanne har gjennomgått en omfattende ombygging har nådd et nivå langt over normal hagearkitektur

Fin hage med sandsten og store stålplater
© Pia Enghild

Pasjonert grundighet

Resultatet er et samarbeid mellom hagearkitekt Tor Haddeland fra Designhager og anleggsgartner Lars Juncker. I likhet med sandsteinen er hver eneste detalj i hagen valgt med omhu. Michael og Susanne har også vært dypt involvert i prosessen.

Vakre blomsternyanser i hage

Fra soverommet kan Michael og Susanne gå over til en frokostterrasse med morgensol. Det mørkerøde cortenstålet står i fin konstrast til den lilla beplantningen og den lyse sandsteinen. Den varme sandsteinen kaster lys opp mot de store stålplatene og får nyansene i stålet til å flamme opp

© Pia Enghild

Sahara

Sammen med Lars Juncker besøkte de firmaet Sandstone for å se nærmere på stein fra serien Sahara, som de liker godt.

Steinene ble håndplukket og deretter lagt etter en omhyggelig fargeplan. De lyseste nyansene er plassert nærmest boligen, og deretter blir fargen gradvis mørkere mot den største terrassen, hvor det også er bygd et rundt basseng.

Tanken var å legge steinen i fem forskjellige nyanser og etter Chelsea-mønster – et mønster hvor fire forskjellige flisestørrelser tilpasses i flater og farger

Terrasse med festspil i lilla og rødt
© Pia Enghild
Hage med smart trapp

Skarpe linjer, vinkler og overganger mellom materialer er karakteristisk for hagene Tor Haddeland designer. Det skaper dynamikk og romfølelse. Kontrasten mellom farger, et strengt uttrykk og geometriske mønstre skaper et spennende motspill.

© Pia Enghild

Nyanser fra ørkenen

Cortenstålet som sees overalt, er en av signaturmaterialene til hagearkitekt Tor Haddeland. De mørke rustfargene i stålet endrer seg i gjenskinnet fra det lyse underlaget, og spillet mellom de to ulike
materialene er med på å binde det hele sammen.

I over to måneder jobbet to smeder med stålet, og Michael forteller at det var mange i nabolaget som ristet på hodet over alt arbeidet som ble lagt ned.

Hage med fliser og bålsøyler
© Pia Enghild
Hage med bedd i miksede farger
© Pia Enghild

Terapi, ro, oppladning

Lyden av vann spiller også en viktig rolle i miljøet på den største terrassen. Soveroms- og stuedørene kan skyves til side, slik at paret kan høre på den beroligende rislingen fra stålbassenget hvor det svømmer gullfisker.

– Jeg elsker lyden av vann. Hagen er terapi, den gir oss ro, og det er her vi lader batteriene. Det finnes ikke noe bedre enn å sette seg ned med en god bok, ta inn synsinntrykkene og høre vannet risle og fuglene kvitre, sier Michael.

Hage med spotbelysning

Når mørket faller på, lyser spotter opp de røde lønnebladene fra undersiden, slik at lys og skygge nærmestbytter plass. Skygge om dagen blir til lys om natten. Effekten kommer ekstra tydelig frem på vinterdager når vinden sørger for bevegelse i vissent gress og gamle kvister.

© Pia Enghild
Hyggelig terrasse omgitt av blomster

Frokostterrassen ligger i et hjørne av hagen og er omgitt av blomster. Der har de blant annet en sommerfuglbusk og rododendron. De flettede hagemøblene er fra Cane-line, og bordet er fra Skagerak

© Pia Enghild

Smart lysspill

Når mørket faller på, endrer hagen karakter, for rundt omkring er det plassert spotter som bokstavelig talt lyser opp etter at solen har gått ned.

– Spillet som oppstår når lyset treffer det japanske lønnetreet, plantene og trappene, er helt fantastisk.

Grønn hage med røde vegger
© Pia Enghild

LES OGSÅ