© Foto: Erik Five Melvær

​Vinneren av Norges største designpris 2017

Kristine Five Melvær mottok denne uken nok en prestisjefylt designpris.

– Det er en stor ære å vinne denne prisen! Det er jo en krevende bransje å etablere seg i, og dette er en veldig hyggelig anerkjennelse, sier Kristine Five Melvær.

Denne uken mottok designeren Norges største designpris (2017) fra Nasjonalmuseet og stiftelsen Scheiblers.

Stiftelsens formål er å støtte samfunnsnyttige og kulturelle tiltak, og gir støtte til konkrete prosjekter med hovedvekt på sosiale tiltak. Midlene som deles ut av Stiftelsen Scheibler er avkastning av verdier tilført stiftelsen gjennom salg av Fabritius konsernet, som ble bygget opp av familien Scheibler.

– Kristine Five Melvær er en av våre mest allsidige og vellykkede designere som har produsert møbler, lamper, tekstiler, husgeråd og grafiske objekter for norske og europeiske produsenter. Hun er opptatt av det poetiske og sensuelle i materialer og objekter, og fokuserer på å skape et følelsesmessig bånd til brukeren, uttaler stiftelsen Scheiblers i en pressemelding.

© Foto: Erik Five Melvær

– Målet mitt er å tegne produkter som beriker hverdagen til brukerne, og som de har lyst til å bruke livet ut, uttalte Kristine Five Melvær til BoBedre i 2014 da hun mottok BoBedres pris som Årets nykommer.

Kristine har to mastergrader – én i industridesign fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og én i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i samme by. Hun jobber med objekter og visuell kommunikasjon på tvers av kategorier, materialer og utrykk - med alt fra belysning, møbler og grafisk design.

– Jeg jobber mye med objektenes kommunikasjon, for å skape varige forhold mellom bruker og objekt. Jeg liker å følge produktene helt fram til brukeren, og jobber gjerne med art direction på photoshoots og designet av grafiske flater som kataloger og emballasje, for å nevne noe, sier designeren.

Kristine nevner sitt første samarbeidet med den belgiske produsenten When Objects Word som betydningsfullt for designkarrieren. De har blant annet formgivere som John Pawson, Vincent Van Duysen og Shigeru Ban i stallen.

– Det å være i så godt selskap hos en så anerkjent produsent har åpnet mange dører. Når det er sagt, har alle samarbeidene med de ulike produsentene vært viktige på hver sine måter. De har gitt god kunnskap om materialer og produksjonsprosesser, eller vært økonomisk viktige for firmaet mitt. De fleste av dem har vært lengre samarbeider. Jeg liker å bli godt kjent, noe som ofte kan gi et større læringsutbytte. Ofte oppstår et nytt prosjekt i forlengelsen av det forrige.

© Foto: Erik Five Melvær

Naturpledd designet av Kristine Five Melvær, designet for Røros-Weed. Kolleksjonen består av fire forskjellige motiv. Som navnet sier er dette pledd i naturlig norsk ull, laget på naturgitte farger.

© Foto: Erik Five Melvær

Seasons, designet av Kristine Five Melvær i samarbeid med Magnor Glassverk.