Spør oss om tips

Har du et innrednings- eller oppussingsproblem du rett og slett ikke klarer å løse? Våre eksperter hjelper deg med (nesten) alt du lurer på!

Pynt opp med fine sko
© Bjørn Johan Stenersen

Jeg må innrømme at jeg har mange par sko, og de fleste av dem har jeg fått plassert i uttrekksskuffer i garderobeskapet, for å minimere rot. Men de fineste skoene har jeg jo lyst til å beundre – uten at de flyter rundt og er til irritasjon for kjæresten eller i veien for støvsuging. Har du en god idé for å få vist frem skoene? Løsningen må selvfølgelig ikke ta noe plass ... Hanne

Hvis du og kjæresten kan bli enige om at skoene er pene å se på, kan du godt bruke skoene som utsmykning. Du har helt rett i at de må vekk fra gulvet, så du kan enten stille dem på hyller eller plassere dem på en stang, slik at de henger etter hælene. Om dere har plass i gangen, kan du henge en stang eller smale hyller her. Soveromsveggen er også et fint sted å dekorere med dine aller fineste sko.
Lone

Kan vi ha svarte fliser uten dagslys?
© Bjørn Johan Stenersen

Vi har forelsket oss i noen flotte, svarte fliser med tanke på vårt nye bad. Badet er helt uten dagslys, blir det da for mørkt med svarte fliser?
Kim og Charlotte

Riktig belysning på badet er veldig viktig, slik at man kan se hva man gjør ved speilet når man skal legge makeup eller barbere seg. Dersom lampelyset blir for hardt, blir det dessuten vanskelig å bli glad i sitt eget speilbilde, på grunn av uheldige skygger under øyne og nese. Kombiner en god allroundbelysning med godt speillys, slik at rommet blir lyst og innbydende. Den mest ideelle speilbelysningen er å plassere to lamper på hver side av speilet, slik at lyset ikke kommer ovenfra. Har dere god nok belysning, kan dere absolutt gå for svarte fliser på gulvet eller på deler av veggene. På bildet er svarte fliser brukt med stort hell på både gulv og vegger i dusjnisjen. Lyset får lov til å spre seg nedover veggene fra spottene i taket, og lampene i speilet gir et fint lys som reflekteres av både speil og via de hvite flatene på baderomsmøblene.
Lone

Alternativ sofagruppe
© Bjørn Johan Stenersen

Jeg har en liten leilighet og er på jakt etter en alternativ sofagruppe som ikke tar for mye plass. Jeg er villig til å gi avkall på de gamle møblene mine, men vil gjerne beholde det store gulvteppet i sarte farger. Jeg liker en enkel og moderne stil, men med personlighet og varme. Håper å få noen forslag til en ny løsning for sofakroken.
Katharina

Mindre møbler er lettere å flytte rundt på, og gir dermed også mer fleksibilitet i innredningen. Den lette sofaen i tre og svart skinn fra Grounded Craftwork kan fint stå skråstilt i et hjørne. Ikke la møblene stå klistret inntil veggene, luft rundt møblementet bidrar til en god romfølelse, selv i små rom. Sofabordet fra &Tradition har slanke ben og overflater i tre ulike materialer, noe som gir sjel til innredningen. Velg sofaputer som matcher teppet ditt, det på bildet er fra Linie Design. Ellers er det fint å ha grupper med grønne planter i vinduskarmene, mens resten av stuen holdes ren og enkel for en luftig følelse.
Birgit

Vær obs når snøen smelter!
© Bjørn Johan Stenersen

Når temperaturen begynner å stige i løpet av måneden, kan for mye snø rundt husveggene gi trøbbel for en del huseiere. Problemene oppstår ofte dersom det plutselig kommer et par dager med høy temperaturstigning, noe som får snøen til å smelte veldig raskt. Det er viktig å tenke på at snøhaugene rundt huset inneholder svært mange liter vann, og det vannet skal ha et sted å gjøre av seg når snøen smelter. Vann renner som kjent nedover – for eksempel inn i kjelleren – og finner alltid en vei. Årlig oppdager mange huseiere vannskader eller i beste fall fuktskader i kjelleren etter perioder med tøvær. Det finnes heldigvis noen enkle råd du kan følge for å forebygge de verste skadene. Ta et tak med snøskuffen og sørg for å få bort snøen fra den siste meteren inn mot husveggen. Om det er mye snø, bør du samtidig grave noen smeltevannsrenner i snøen, slik at vannet blir ledet vekk fra kjelleren. Grav gjerne i retning av et avløp.

Til slutt bør du ta en tur opp på loftet for å sjekke om det er kommet snø inn under taket. Noen hus er bygd med luftespalter under taket, og her kan det fyke inn snø som ender opp på loftet. Og selv med et fast tak kan det snike seg inn snø i små sprekker og hulrom. Når da temperaturen stiger, smelter snøen, noe som igjen fører til de fryktede vannskadene.

Få hjelp til nye løsninger!
Bo Bedre, postboks 61 Sentrum, 0101 Oslo.
Merk konvolutten «Spør om innredning».
Eller send oss en e-post til post@bobedre.no
(Kun publiserte brev besvares)