Speed-dating skapte helnorsk utstilling

Norway Designs har spleiset norske designere med norske produsenter. Resultatet kan du se i NÅ-utstillingen som åpner i dag!

Fra PLUS til SUM
© Siren Lauvdal, Stylist: Josefin Johansson Studio

Forarbeidet til årets Nå-utstilling på Norway Designs, startet allerede i fjor vår med noe så utradisjonelt som en speed-date. Daglig leder i butikken, Runa Boman, synes det var på tide å ta opp arven etter grunnleggeren Per Tannum i jobben med å fungere som et bindeledd mellom norske formgivere og norske produsenter.

– Vi ser en renessanse i norsk design og kunsthåndverk, men en mangel på ivrig bruk av norske designere hos norske produsenter og lurer på hvorfor? Norske designere plukkes jo opp av danske produsenter hele tiden. Kanskje vi kan være med å gjøre en forskjell?

Inspirasjonen til å gjøre det til en del av årets NÅ-ustilling hentet hun fra grunnleggerens PLUS-organisasjon som var en viktig del av arbeidet hans for norske formgivere på 1900-tallet.

– Vi jobber til daglig tett opp mot norske formgivere for å få deres produksjon ut i butikken, og vi synes det er ekstra fint når produsenter bruker norske designere. Vi ønsker jo at norsk industri skal bli større, forteller hun.

Speed-datene førte til 8 samarbeid mellom norske formgivere og norske produsenter. Og resultatet av samarbeidene utgjør årets utstilling som har fått navnet SUM.

Er du på jakt etter god norsk design bør du sjekke ut disse!

Kolleksjonen «TUR» består blant annet av en tursekk og er resultatet av samarbeidet mellom Lillunn og Kaja Dahl. Trefjølene «Klopp» er laget av Trefjøla og Anderssen & Voll.

Færre ting i større mengde
© Siren Lauvdal, Stylist: Josefin Johansson Studio

Det er fjerde gang Norway Designs åpner dørene for Nå-utstillingen, men første gang de viser frem en storskalaproduksjon med så varierte produkter. Klær, fjøler, smykker og dørmatter vises frem side om side.

For det er lettere å finne god norsk design i dag enn for 10 år siden, ifølge Boman.

– De siste fem årene har vært veldig spennende. Det er bare å se på Milano-utstillingen og oppmerksomheten den norske utstillingen har fått fra utlandet. Det viser at vi har mye å by på, mener hun.

Her kan du se hele den norske utstillingen «Everything is connected» på årets Milano-messe.

Kolleksjonen «TUR» springer ut av samarbeidet mellom Lillunn og Kaja Dahl, og her finner du også turjakke og kaps .

Unika-kolleksjon med smykker
© Siren Lauvdal, Stylist: Josefin Johansson Studio

Like viktig som å delta i debatten om norsk design og få satt norske formgivere i kontakt med norske produsenter, synes Runa Boman det er å bevisstgjøre kundene sine daglig i butikken, og gi de grunner til å ta gode valg.

Vi prater gjerne om hvorfor ting koster det det gjør. For det er klart at det er kostbart å være norsk produsent og produsere i Norge, forteller hun.

Smykkekolleksjonen «PLUSS» (til venstre) ble for kostbar å lage i storskalaproduksjon og er utstillingens unika-kolleksjon og vil væretil salgs hos Norway Designs og Hasla. Kolleksjonen er et samarbeid mellom Hasla og Sara Skotte.

SUM-utstillingen åpner i dag og står i to uker. Og ser du noe du liker, kan alt selvfølgelig kjøpes både i butikken og fra andre salgssteder.

Hold deg oppdatert på norsk design ogmeld deg på nyhetsbrevet vårt!

Smykkekolleksjon «Flap» (til høyre) er laget av Opro og Ditte Alstad.

Bevisst bruk av norske designere
© Siren Lauvdal, Stylist: Josefin Johansson Studio

Runa Boman trekker frem norske Heymat som har vært bevisst på å bruke norske designere hele veien. Under utstillingen viser de frem dørmattene som er resultatet av samarbeidet med Caroline Olsson. De matchende glasskrukkene «Drops» er formgitt av Kristine Bjaadal for Magnor.

Det kan være krevende å være designer. Les designer Kristine Five Melværs historie.

Det perfekte tilbehøret
© Siren Lauvdal, Stylist: Josefin Johansson Studio

Tilbehør til Krobo-benken «Tray» og «Planter» er resultatet av samarbeidet mellom Fjordfiesta og Jenkins&Uhnger, initiert med speed-dating av Norway Designs.

Norsk design i alle kriker og kroker
© Siren Lauvdal, Stylist: Josefin Johansson Studio

Den vakre krukken «Drops» er laget i flere varianter og er formgitt av Kristine Bjaadal for Magnor. Pleddet er et samarbeid mellom Røros Tweed og Sara Polmar.