Se innsiden av byen sammen med barna

Ta med barna og besøk arkitektoniske mesterverk, verksteder og private hjem når Open House viser deg innsiden av Oslo, Nesodden og Bærum i helgen.

Skal gjøre arkitektur forståelig for barn
© Kunstnernes Hus

Denne helgen arrangeres Open House for fjerde gang, og da åpnes det opp spesielle bygninger som vanligvis ikke er åpent for alle. I år inkluderes barna enda mer enn før og over halvparten av arrangementene i Oslo er tilrettelagt for barn! Hele30 arkitektoniske mesterverk og 14 verksteder åpnes opp for barn og familier. Barna kan bygge en installasjon av heliumsballonger sammen med MAD arkitekter på Sentralen. I Grønland kulturstasjon kan man besøke et fengsel fra gamle dager og på Furuset kan man kose seg i lekelandskapet. På Trosterud kan man besøke Barneslottet, i Barcode kan man besøke Strekkoden barnehage og i Nydalen er det omvisning i Fangene på Fortet. Blant annet.

For første gang er også Bærum kommune og Nesodden en del av prosjektet som er bygd opp som en dugnad og gir deg innsyn i alt fra private hjem, til barnehager, skoler og kontorer. Alt er gratis og det settes opp busser i Bærum som kjører mellom stedene.

I verkstedene kan barna bygge og skape sammen med frivillige arkitekter, designere og kunstnere. Vi håper de får en gøy dag med foreldrene sine og forstår litt mer om arkitektur og setter pris på det. Dette kan gjøre at de forstår at alle kan ha en mening om arkitektur og kan være med på å bestemme hvordan det skal se ut rundt dem. At arkitektur angår alle og at de må passe på at det blir fint i nabolaget der de bor selv, forteller prosjektleder Ellen Haukås.

Her kan du se hele helgens program!

Under Barnas Open House Oslo (BOHO) i helgen er barna blant annet velkomne til et verksted inspirert av arkitekturen på Kunstnernes Hus med billedkunstner Annika Simonsson som veileder og tilrettelegger.

Se folks hjem fra innsiden
© Thomas Thorsnes og Mats Holst

Over 20 private hus og leiligheter åpnes opp for allmennheten og arkitektkontoret R21 stiller med flere prosjekter som er nominerte til Oslo bys arkitekturpris.

Det er unikt at privatpersoner åpner opp hjemmene sine. Men det er gøy for de som bor i fine hjem og setter pris på arkitektur å få vist det frem. Også er det gøy for oss andre å se ting fra innsiden. Før så følte vi oss frekke som spurte om folk ville åpne opp hjemmene sine disse dagene, men nå er det flere som melder seg, og det er en koselig trend, forteller Haukås.

Opplev innsiden av arkitektkontorets prosjekt i Risalleen som er to moderne og kompakte småhus med saltak.

Få flere nyheter sendt direkte til innboksen din!

Opplev spennende arkitektur i hovedstaden
© ZOVENFRA AS

Du kan besøke Vidarsgate som er et gammelt tørkeloft som er gjort om til to leiligheter. Her kan du se fra innsiden hvordan arkitektene i R21 har utnyttet plassen med fire nye takarker som gir leilighetene en eksepsjonell god takhøyde. Fra utsiden kan man se hvordan den minimale utformingen av de nye takarkene ivaretar bygårdens helhetlige uttrykk fra 1920-tallet.

Det finnes så mye spennende arkitektur og noe er mer utfordrende å skape enn annet, som Flemming Skudes kysthus.