Designsamlerne

Hva er egentlig nordisk design i dag? Det danske designgalleriet Adorno har bedt kuratorer fra Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island om svar i form av utstillingen Now Nordic!

INTERNASJONALT NETTGALLERI
© Mathias Skaarup

I et forsøk på å motvirke designindustriens stadig økende masseproduksjon, fremmer og tilgjengeliggjør det danske nettgalleriet Adorno produkter og verker av unike designere, kunstnere og formgivere som jobber med småskalaproduksjon internasjonalt. Ved hjelp av lokale eksperter fanger skaperne Kristian Snorre Andersen og Martin Clausen essensen av dagens kulturelle stilarter, og siden oppstarten i 2017 har de samlet kolleksjoner fra blant annet Amsterdam, Barcelona, Beirut, Istanbul, Mexico City og São Paolo – alle til salgs på Adornos nettside, til stor glede for samlere og designentusiaster verden over. Og selv med liten fartstid, har de allerede rukket å opparbeide seg et solid rykte som formidler av inspirerende kunst og design.

Så da kunstfestivalen CHART gikk av stabelen i København helgen 31 august - 2 september var salgsutstillingen Now Nordic, som del av CHART DESIGN, et av de store høydepunktene. Adorno hadde også stilt et interessant spørsmål: Oppfatningen har lenge vært at nordisk design er synonymt med minimalistisk funksjonalisme i nøytrale materialer, men i en stadig mer globalisert verden der alle kan søke digital inspirasjon med få tastetrykk – kan definisjonen fortsatt være så lik i disse landene? For å få svar ba de anerkjente eksperter i form av stylister, designkritkere, kunsthistorikere og designere fra København, Oslo, Stockholm, Helsinki og Reykjavik om å vise frem det de mente best representerer den nordiske stilen i dag. Et knippe aktuelle designere og formgivere ble da valgt fra hvert land, og konklusjonen må være at den nordiske stilen ikke er fullt så renskåren lenger. I form av skulpturelle produkter som ligger i skjæringspunktet mellom design og kunst og eksperimentell materialbruk, varierer uttrykkene nokså mye, og det er vanskelig å henge nordisk stil på én knagg.

Bildet viser den danske kolleksjonen, Copenhagen Collection, kuratert av Pil Bredahl, kurator og designer med spesiell interesse for eksperimentell design og bærekraft. Produkter og verker av Nikolaj Steenfatt, Jonas Edvard, Gurli Elbækgaard, Astrid Tolnov, Alexandru Murar, Tina Austen Petersen og Netter Andresen.

INSPIRERT
© Mathias Skaarup

Fra Norge har Adorno valgt – ikke overraskende – den toneangivende stylistduoen Kråkvik & D'Orazio som kuratorer for Oslo-kolleksjonen.

– Tidligere var det enkelt å gjenkjenne nordisk design, i form av enkelheten i designen og ærligheten i materialbruken, men i de siste årene har den blitt mer leken og vågal. Og man ser at vi alle lar oss inspirere av hverandre, forteller Alessandro D’Orazio.

Pettersen & Hein, Eyvind Solli, Marianne Andersen & Victoria Guzzler, Runa Klock, Cosmin Cioroiu og Katherine Lønstad i Noidoi, Kim Thomé, og Vera & Kyte ble valgt til å representere norsk samtidskunst og design under utstillingen i København.

© Runa Klock

Den unike vaseserien Blend er et samarbeid mellom Runa Klock og Syrette Lew. De ville utforske glass som materiale, og farging av glass. Vasene ble for første gang vist på Sight Unseen Offsite-utstillingen i New York i 2017.

© Eyvind Solli

Hvert av Eyvind Sollisunike verker består av intet mindre, eller mer, enn 10 kg leire. Med det som utgangspunkt jobber han frem vakre og interessante former, ulike i utrykket for hver gang.

© Kim Thomé

Vasene Panes er del av en serie produkter der Kim Thomé jobber med glass som strukturelt materiale. Samspillet mellom de flerfargede glassflatene gjør at vasene oppleves ulikt fra forskjellige vinkler.

© Pettersen & Hein

Pettersen & Hein utforsker i lampen Toucan materialenes potensiale, der hard betong og metall blir formet til noe mykt og skulpturelt som vekker nysgjerrigheten.

© Mathias Skaarup

Kurator og designer Hlín Helga Gudlaugsdóttir og María Kristín Jónsdóttir, sjefredaktør for the Islandske design- og arkitekturmagasinet HA, har satt sammen Reykjavik sitt bidrag til utstillingen, med arbeider av Tinna Gunnarsdóttir, Magnús Ingvar Ágústsson, Hugdetta & 1+1+1, Ragna Ragnarsdóttir, Brynjar Sigurdarson, Katrín Ólína, Studio Hanna Whitehead, og Gardar Eyjolfsson.

© Mathias Skaarup

Den prisvinnende, finske industridesigneren Sebastian Jansson står bak kolleksjonen til Helsinki, der Aalto+Aalto, Elina Ulvio, Maija Puoskari, Tero Kuitunen, Hanna Anon, Habitare og Studio Finna er representert.

© Mathias Skaarup

Designer og kurator Rebecca Ahlstedt jobber med design av offentlige rom, interiørarkitektur og utstillingsdesign, og har satt sammen bidraget til Stockholm-kolleksjonen der hun viser produkter og verker av Lotta Lampa, Sara Lundkvist, Elsa Chartin, Lith Lith Lundin, Rebecca Larsdotter Jonsson, Fredrik Färg & Emma Maria Blanche, og Petra Lilja.

FORNØYDE UTSTILLERE
© Magnus Bach

Designentusiastene Kristian Snorre Andersen og Martin Clausen bak Adorno ville tilgjengeliggjøre unik design for et globalt marked. Ved hjelp av lokal ekspertise i hver by de representerer får de unik innsikt i de ulike designkulturene, og sikrer i tillegg kvalitet i alle ledd. I løpet av 2018 skal de blant annet utforske Asia, i tillegg til flere byer i Europa og USA.

Er du også en designentusiast gjelder det altså å følge med – vi gleder oss til fortsettelsen!

Alle verkene og produktene fra Now Nordic er nå til salgs på nett!