Leken arkitektur for barnehagebarn

Hva gir barn et godt innemiljø? I hvert fall ikke panoramavinduer og betong!

Stor lekehytte
© Ragnar Hartvig

Mange barn tilbringer mer av sin våkne tid i barnehagen enn hjemme. Dermed blir det stadig viktigere å fokusere på god arkitektur som fremmer trivsel og ro i de minstes hverdag. Et eksempel på arkitektur som er spesielt rettet mot barn, finner vi i Sandbukta barnehage i Moss. Her er en hytte på 45 kvadratmeter bygget på den eksisterende barnehagebygget.
Barnehagehytta har et kompakt kjøkken som tar lite plass. Mesteparten av maten lages likevel i hovedhuset. Slik er gulvet mest mulig tilgjengelig for lek.

Sibirsk lerk
© Ragnar Hartvig

Byggets fasade er i vedlikeholdsfri sibirsk lerk. Grunnmuren på det nye bygget er i flukt med takmønet på det gamle bygget, og ligger i en skrå naturtomt med utsikt over sjøen.

Langbord til lek
© Ragnar Hartvig

Et solid langbord med to benker brukes både til koselige måltider, tegning og lek. Bordet er plassert midt i bygget, og får naturlig dagslys inn fra begge sider. Samtidig siles lys inn og ned i rommet gjennom det avlange vinduet like under mønet. God kvalitet på møbelstoffet ble vektlagt. Putene er designet av Sandra Bergstrand.

Naturnær barnehagebygg
© Ragnar Hartvig

Arkitekten og eieren av barnehagen, Kirsten Holm, ønsket å skape en spennende og trygg ramme rundt hverdagslivet. Samtidig ønsket de at barnehagen skulle spille på lag med naturtomten. I den nye hytta har barna både utsikt over sjøen og nærhet til skogen.
Møblene inne er snekret av materialrester, dermed går bygget og interiøret i ett.

Innredning i kryssfiner
© Ragnar Hartvig

Både vegg og tak er kledd med kryssfiner i bjørk. Materialet tåler mye og oppleves som lunt og naturlig, tar opp fuktighet i luften og gir et bedre inneklima. Veggene er satt inn med naturlige oljer som ikke gir avgasser.

Slitesterke tekstiler
© Ragnar Hartvig

Det er laget oppbevaringsplass under benkene og i skapene på veggen. Putene er spesialdesignet til barnehagen av tekstildesigner Sandra Bergstrand. Møbelstoffet er norskprodusert i Sogn hos Innvikselgren.no. Stoffet heter Elvira og er slitesterkt, flammesikkert og vaskbart.

Mye lys uten panorama
© Ragnar Hartvig

Skråtaket følger tomtens fallvinkel, samtidig som det gir en spennende romopplevelse med fire meter til det høyeste punktet. Vinduene tar inn mengder med lys og luft til de trygge og intime krokene som verner om barnas lek. Det kunne vært fristende med panoramavinduer, men det ville lett ha blitt forstyrrende. Nå kan barna i stedet oppsøke utsiktspunktene når nysgjerrigheten tar overhånd.
Bakken utenfor er kledd med dekkbark og er like myk å gå på som skogbunn.

Arkitektur for barn
© Ragnar Hartvig

Det er arkitekt MNAL Håvard Holm Endresen som står bak det særegne tilskuddet til barnehagen i Moss. Den 45 kvadratmeter store hytta ble laget i forbindelse med diplomoppgaven hans. Han er opptatt av at arkitekturen skal invitere barna til lek og læring uten at den er barnlig i selve utformingen.