En ny blomst

Historie og samtid møtes på nydelig vis i kunstner Wouter Dolks nye tolkning­ av­ Royal Copenhagens ikoniske Blå blomst-servise.

© Produsenten

Det er ti år siden Royal Copenhagen sist lanserte et nytt servise. Nå hyller den danske produsenten botanikken med en ny tolkning av sitt over 200 år gamle Blå blomst-mønster. Nye Blomst er også i blått, men med et mer moderne uttrykk.

– Det nye serviset er modig og lekent, og fyller et hull i sortimentet vårt med sin enkle minimalisme inspirert av Japan og Danmark, sier Niels Bastrup, kunstnerisk leder i Royal Copenhagen.

– Vi var overbevist om at Blå blomst-serviset hadde noen kvaliteter som kunne oppdateres til vår egen tid. Vi har eksperimentert mye, først og fremst med dekoren, men vi måtte til slutt erkjenne at vi også burde modernisere formen for å få frem det rette uttrykket.

Kunstneren bak Blomst er hollandske Wouter Dolk, verdenskjent for sine vakre blomstermotiver. Han har tidligere dekorert vaser og tallerkener i serien The Art of Giving Flowers for Royal Copenhagen, og hans inn­gående forståelse for håndverket gjør at blomstene nesten oppleves tre­dimensjonale på flatene.

Shop: Nyanser av blått

© Produsenten

– Ved å male enkeltstående blomster blir fokuset på detaljene i hver blomst. Når bordet dekkes vil den rytmiske komposisjonen i hver del gjøre helheten til en elegant bukett, forklarer kunstneren.

Målet hans var ikke å skape en form for hyperrealisme, men å fremstille botanikken på en fantasifull måte.

– Det er interessant hvordan de fleste plantene vi kjenner i dag ikke fantes i Europa opprinnelig. De er kommet hit i forbindelse med oppdagelsen av nye kontinenter. Foruten sine dekorative egenskaper representerer det nye serviset et utvalg blomster som er historisk forbundet med oppdagelsen av nye territorier og kulturer gjennom verdenshandel og en århundrelang kjærlighet til hagearbeid, sier Wouter.

Ved å studere blomsterformer og -strukturer fant kunstner Wouter Dolk og håndmalerne hos Royal Copenhagen frem til en rekke forskjellige penselstrøk, som gir hver blomst en skulpturell ynde.

© Produsenten

Han opplever at det innenfor interiør i dag er en fornyet interesse for naturen – en lengsel etter det autentiske, etter kvalitet og godt håndverk. Mønsteret på Blomst er tydelig håndmalt, og for Royal Copenhagen har det vært viktig å fremheve nettopp håndverket, tiden og omhuen som ligger bak utviklingen av et nytt servise. I en tid hvor vi daglig bombarderes av nye varer og trender, er det helt nødvendig å gi verdi til denne langsom­heten, ifølge Niels Bastrup i Royal Copenhagen.

– Vi aksepterer at ting tar tid. Produktene vi skaper har til gjengjeld en mye lengre levetid enn varer som produseres raskere.

Det nye Blomst-serviset består av 15 deler: En tekanne, seks tallerkener, fire krus, to tekopper og to skåler. Serviset kommer for salg i Norge i 2019, men kan allerede nå handles på nett fra Danmark.