© Alexander Höllsberg

– Denne norske designbedriften bruker søppel for å gi liv til nytt design

Møbler laget av marint avfall, unikt kunsthåndverk og en bok som løfter designhistoriens kvinner er blant redaktør Tonje Madsens favoritter akkurat nå.

Hyllest til kvinnelige designere

Endelig en bok som feirer alle de fantastiske, banebrytende kvinnene som har påvirket designverdenen fra begynnelsen av det tjuende århundre og frem til i dag. Boken Woman Made, av Jane Hall, demonstrer at design verken er – og aldri har vært – bare en manns verden. Pris 495 kr, Phaidon forlag.

Helstøpt

Lysestakene stø er laget i solid stål, og designet av den norske designeren Kathrine Hovid. Hun er en del av designkollektivet Fold Oslo, og en designer det absolutt er verdt å følge med på. Pris på forespørsel, kathrinehovind.com.

Bærekraftig avfall

Den norske designbedriften Norwegian Trash bruker søppel for å gi liv til nytt design. Med The Resurface Table har de laget et bord som er laget utelukkende av marint avfall fra norsk fiskeindustri. Prosjektet er nominert til Dezeen awards i kategorien sustainable design. Kan bestilles på norwegiantrash.no. Pris 12 500 kr.

Multi-møbel

Coffee Table V.LF.02 er designet av Linn Fredlund for Verk. Sofabordet har en base av massiv, svensk eik, og steinplaten på toppen er Gotlandsk kalkstein. Bordet fremstår både solid og elegant på en gang. Fås hos kollektedby.no.

Norsk design

Norske Kneip er et håndverks-, design- og kunststudio grunnlagt av Jørgen Platou Willumsen og Stian Korntved Ruud. Alt de produserer er håndlaget, og enten helt unikt eller laget i små serier. De fine messingskjeene fås i tre størrelser, og kan bestilles på kneip.no

Unike kopper

Det tidligere Stavanger-baserte designstudioet Ther har designet kopper i keramikk. Formspråket er unikt og spennende. Kommer i begrenset opplag på 20 kopper, så om du ønsker deg en, må du være kjapp. Pris 398 kr per stk, furtherther.com.

Prototype

Venezia-stolen ble opprinnelig designet av Sverre Fehn til Venezia-paviljongen i 1963. Inntil nå har den kun vært laget som prototype, men nå er den innkjøpt til Nasjonalmuseets nyåpnede bibliotek, og vil bli lansert i 2022.