
Bak grytebrød med rosmarin og tranebær
Med en støpejernsgryte er det lett å bake dette rustikke brødet med gode kryddersmaker.
Av — 21. februar 2012Brød med tranebær, rosmarin og havsalt
(For 6-8 personer)
Dette trenger du:
2 ss olivenolje, pluss litt ekstra til pensling
750 g hvetemel
2 ts grovmalt havsalt
1 ts ferskmalt, sort pepper
1 pk tørrgjær
375 ml kokende vann
125 ml melk
70 g tørkede tranebær
3 ss hakket, fersk rosmarin
2 ts malt havsalt til topping
Slik gjør du:
Sett ovnen på 190 grader (eller 170 grader varmluft). Smør en støpejernsgryte med litt olje og pudre lett med mel.
Ha mel, tørrgjær, salt og pepper, tranebær og rosmarin i en stor bakebolle/kjøkkenmaskin.
Bland det kokende vannet med den kalde melken og olivenoljen, for å få perfekt temperatur til gjæren. Hell væsken i det tørre i flere omganger, og rør rundt. Deigen skal være fuktig, men ikke klissete. Tilsett mer melk om den blir for tørr.
Kna deigen forsiktig i 1-2 min. på et melet bord, til den er glatt og jevn. Trill den til en kule og legg i gryten.
Pensle deigen med litt olivenolje. Legg plastfolie løst over gryten og la deigen heve på et lunt sted i en times tid. Den skal heve til over kanten på gryten.
Når deigen er ferdig hevet, fjerner du folien og drysser havsalt over toppen. Stekes midt i ovnen uten lokk i 35-40 min.
La brødet avkjøle i kjelen i minst 5 min. før du hvelver det ut av gryten.
Kilde: Le Creuset