10 grunner til å bruke bambus hjemme

Se hvorfor du bør bygge med, spise av og tørke deg med bambus - verdens mest bærekraftige materiale.

Servér på bambus
© Rosendahl

Bambus er vakkert, slitesterkt og bærekraftig - noe som gjør det til et utrolig attraktivt materiale.
Rosendahl har satt bærekrafitg bambus på bordet med sin nye Grand Cru trevareserie. Serveringsbrettet er mattlakkert, noe som gjør det lettere å holde overflaten ren. Skjærebrettene er oljet, noe som lukker overflaten slik at materialet tåler gjentatt vask.

Serveringsbrett, Ø 36 cm, 499 kr. Ovalt skjærebrett, Ø 30 cm, 529 kr. Skjærebrett, 36 cm, 329 kr, 45 cm, 529 kr. Alt i bambusmateriale, fra Rosendahls Grand Cru-serie.

Forsyn deg med bambus
© Ego

Noe av det mest fantastiske med bambus, er at alt restmaterialet kan brukes. Dette salatbestikket er laget av kvernede bambusrester som er støpt i en form. Tremønsteret på overflaten er rett og slett et stykke tynt papir! Salatbestikk i bambus, 156 kr pluss frakt, ego.dk.

Bygg med bambus
© Hardstuff Norway AS/Moso International

Bambus er en relativt ny gulvtype på det norske markedet. Fordelene med et bambusgulv er at det har en naturlig fukt- og flekkmotstand, samtidig som det er hardere enn eikegulv, og dermed tåler røffere behandling før det kommer riper. Her er både trapp og vegger lagt i samme bambusmateriale for en helhetlig effekt. Les mer hos bambusgulvforhandleren hardstuff.no. Se nærbilde av bambusgulv på neste bilde.

Gå på bambus
© bo-bedre.no

Bambus vokser uhyre raskt, raskere enn noen annen plante. Mens den vokser absorberer bambusen 3-4 ganger mer CO2 enn levende trær. Bambusgulv er derfor et miljøvennlig gulvalternativ, og et gulv for fremtiden.

Tørk oppvasken med bambus
© Ego

Bambusfibre er den aller siste resten av bambusproduksjonen, og brukes i tekstiler. Siden bambus har tre ganger større sugeevne enn bomull, er det suverent til håndklær. At det i tilllegg gir en antibakteriell overflate, gjør det ekstra godt egnet på kjøkkenet. Disse kjøkkenhåndklærne trenger du ikke engang en krok for å henge opp - de har magnetisk oppheng.
Kjøkkenhåndklærne vant Formlandprisen 2010 i Danmark for smart og miljøvennlig design.

Kjøkkenhåndkle i bambus og viskose, 158 kr pluss frakt, ego.dk.

Skjær brødet med bambus
© Ego

Med skjærebrett som samler opp brødsmulene og en lekker liten baguettekniv, er det fristende å la frokostgjestene skjære sitt eget brød.

Brødbrett, 525 kr, baguettekniv i japansk stål, 263 kr, begge pluss frakt, fra ego.dk.

Spis med bambus
© Ego

Ikke alle bambusprodukter tåler oppvaskmaskin, derfor er dette grillbestikket fra danske Ego velkomment i samlingen. Det tåler å vaskes i maskin - og visste du forresten av oppvaskmaskiner på spareprogram bruker mindre energi enn du bruker når du fyller kummen med glovarmt oppvaskvann? Dropp oppvasken med god samvittighet!

Grillbestikk i bambus, 315 kr pluss frakt, ego.dk.

Tørk deg med bambus
© Vipp

Håndklærne fra Vipp er laget av 65% bomull og 35% bambusfibre, som gir en lett skimrende overflate. Bomullen bidrar med stretch og mykhet til håndklærne, mens bambusfibrenes antibakterielle og antistatiske egenskaper kommer til god nytte. En perfekt kombinasjon?
Vipp håndklær i størrelsene s/m/l: 105/170/280 kr.

Servér på bambus
© Ego

Lekkert smaksbrett med stort bruksområde. Bambusbrettet tåler oppvaskmaskin, så det er bare å slå seg løs med sauser og dip, marinerte oliven og andre godsaker.

Smaksbrett i bambus med tre porselensskåler, 315 kr pluss frakt, ego.dk.

Tilbered mat på bambus
© Rosendahl

Bambus er hardere enn de fleste tresorter, og sammen med de antibakterielle egenskapene, er materialet godt egnet som skjærebrett.
Grand Cru skjærebrett i bambus, 36 x 45 cm, 329 kr.

Spis av bambus
© Rosendahl

Bambus tåler også sterk varme, og kan brukes som bordskåner. Disse runde bambusbrikkene fra Rosendahl fungerer både som spisebrikke og bordskåner.

Grand Cru bordskåner/smørebrikke, Ø 27 cm, 199 kr/2 stk.