Skaugum dekker bordet med nytt servise

Norske Skaugums nye dekketøy skal sikre bestikkveteranen en plass på norske spisebord i 70 år til – minst!

Tallerkener, glas og mugger
© Calle Huth/Snøhetta

Akkurat som med Skaugums ikoniske bestikk ville designerne hos Snøhetta at det nye servisets komponenter skulle bestå av to deler. Tallerkenene har en sømløs overgang fra uglasert matt finish til glasert overflate.

En ny retning

– Med denne kolleksjonen går Skaugum videre fra det de er mest kjent for, bestikket sitt. Dette er en stor endring, og i samme ånd har vi tatt for oss overganger som et utgangspunkt for designen, sier Martin Nichols, senior produktdesigner i Snøhetta.

Glass fra Skaugum
© Calle Huth/Snøhetta

Den enkle utformingen av glassene gjør dem anvendelige, men den frostede kanten er samtidig en tydelig signatur.

Et servise som varer

Med sine slanke former og kombinasjonen av elegant stål og mer nøktern plast eller tre, er Skaugum-bestikket vakkert, enkelt og anvendelig. Da Geilo-bedriften tok kontakt med Snøhetta for å samarbeide om nye produkter til samlingen, skulle varighet og kvalitet være sentrale stikkord.

– Kolleksjonen skal fullføre borddekkingen i Skaugums tradisjon. Vi har tatt utgangspunkt i bestikket og lagt til andre produkter som skaper en helhet, sier Marius Myking, direktør for produktdesign i Snøhetta.

Tallerkener fra Skaugum
© Calle Huth/Snøhetta

Produktserien er enkel og anvendelig, og kan kalles en «capsule collection» – som en basisgarderobe som kan utvides ved behov.

Begynnelsen på fortsettelsen

Resultatet er blitt en serie bestående av tallerkener i to størrelser, boller, glass, kopper, en karaffel og vaser. Alle produktene er i krystallglass eller porselen, utformet i en kombinasjon av to finisher; polert og upolert.

Glassene er munnblåst og glansfulle, men med en frostet kant. På samme måte har porselenet synlige overganger fra glasert til en uglasert, matt flate.

– Altfor mange forbruksvarer lages for å bli erstattet. Skaugum-bestikket har eksistert uendret i over sytti år, og vi har spurt oss hvordan man kan man sikte videre derfra. Det er viktig å ta vare på de gode tingene videre inn i fremtiden, og vårt mål er at dette er starten på nye sytti år, sier Myking.