Ikea kårer Årets Talent blant designspirer

En lampe som gjør hverdagen bedre, en hylle som kan bygges om til en benk og et sofabord du kan designe selv gjør de tre designstudentene til nominerte i Ikeas kåring av Årets Talent.

En lampe med påvirkningskraft
© Maja Nilsen Stende og Vegard K. Hartmann

Ikea setter fokus på unge talenter under Bo Bedre Designpris ved å dele ute en egen pris til Årets Talent. Denne prisen kommer i tillegg til alle de faste kategoriene i kåringen. Her er alle de nominerte til Bo Bedre Designpris 2017.

For å finne de tre nominerte til Årets Talent har de vurdert kandidater på bachelornivå ved flere høyskoler, og funnet tre som oppfyller Ikeas kriterier om demokratisk design.

– Det betyr ganske enkelt at god design skal være tilgjengelig for alle, forklarer senior kommunikasjonsrådgiver Siv Egger Westin i Ikea.

Blant de tre som er plukket ut, er Alexandra Veskoukis med bacheloroppgaven sin «Frame». Hun har designet en lampe som er vakker å se på og enkel å bruke for alle, også for de med en nedsatt håndfunksjon.

Inspirasjonen til lampen fikk hun da hun jobbet som personlig assistent og fant få produkter som var tilpasset folk med en funksjonshemming. Hun lot seg også inspirere av en studie som tar for seg hvordan naturen påvirker hvor fort pasienter kommer seg etter en operasjon, og lot naturen bli en viktig inspirasjonskilde til lampen.

– Jeg hadde som mål å gjenskape den følelsen som naturen gir mennesker. Jeg tok utgangspunkt i havets bevegelser, maneters geometriske former og fjellets tyngde da jeg laget lampen, forteller Alexandra.

DIY-møbel med benk og hyller
© Sara Anny Hansson Kalsnes og Vegard K. Hartmann

Do It Yourself-trenden er stor i interiørverden, og det har studentene ved produktdesignlinja på HIOA, Mari Bonden og Ingvild Hansson Kalsnes, latt seg inspirere av når de designet møbel-systemet «Dofe».

En variasjon av ulike deler gjør at du kan bygge møbelet akkurat slik du ønsker. Møbelet kan bygges om fra en liten hylle, til en større benk, til en benk med rygg.

– Vi ville skape et møbel som engasjerer forbrukeren og tilrettelegger for kreativ utfoldelse og fleksibilitet i hjemmet. For å oppnå dette har vi faktisk hentet inspirasjon fra spill og lek som for eksempel Lego-brikker som vekker fantasien! forteller Ingvild.

Ragnhild Wik jakter på den unike keramikken. Se hennes uperfekte håndverk her!

Fleksible sofabord designet for deg
© HIOA

Pål-Fredrik Brekka hadde siste år som bachelor-student ved produktdesign på Høgskolen i Oslo og Akershus i år, og er nominert for bord-systemet «Tress».

Bordet er basert på et sammenføyningssystem som gir deg mulighet til å designe ditt eget bord innen et satt rammeverk.

– Bordet er designet slik at deler lett kan byttes ut ved slitasje eller skade, og det gir muligheter for redesign hvis du ønsker en endring, forteller Pål- Fredrik som har startet sitt eget designforetak under navnet Brekka Design.

– Hvis du ikke finner meg på verkstedet i Kragerø så er jeg nok ute i bilen min og ser etter gamle, slitte fasader som jeg kan rive og bruke som materiale, forteller Pål-Fredrik.

Å være blant de tre nominerte til Ikeas talentpris betyr veldig mye for han.

– Det gir en utrolig boost til å fortsette å jobbe med det jeg elsker, forteller han.

Vinneren av Årets Talent kåres 30. august under Bo Bedre Designpris på SALT. Vi gjør oppmerksom på at Ikea er hovedsponsor av Bo Bedre Designpris 2017.

Få design-nyheter og spennende boligreportasjer sendt direkte til innboksen din, og meld deg på nyhetsbrevet vårt.