BO BEDRE Designpris 2021: Årets kunsthåndverk

Prisen gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: småskalaproduksjon og unikaprodukter.

BO BEDRE Designpris 2021

For trettende år på rad skal vi hylle NORSK DESIGN med brask og bram – og for en post-Covid-fest det skal bli! Vi har samlet troppene, fått skikkelig flinke folk med på laget, og er klare for å gjøre stas på en samlet norsk designbransje.

Vår hovedsamarbeidspartner er OSLO DESIGN FAIR, og Lundhs står, tradisjonen tro, for plakettene i larvikitt som vinnerne får med seg hjem. Vinnerne av BO BEDRE DESIGNPRIS 2021 kåres av en profesjonell, uavhengig jury og avsløres på bo-bedre.no og @bobedrenorge den 1. september.

Prisen for ÅRETS KUNSTHÅNDVERK gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: Småskalaproduksjon og unikaprodukter. Se de nominerte her.

Ren av Poppy Lawman

Poppy spesialiserer seg på små objekter som hyller hverdagsritualene. Vi kjenner hennes håndlagede Bue-børster fra før, og ble glade for å stifte et nytt bekjentskap i løpet av fjorårets Håndverk+-utstilling: Serien Ren.

Poppy har tatt tak i pandemiens hyppige håndvaskaktiviteter, og forsøkt å gjøre dem til noe vakkert, fremfor bare nødvendig. Den poetiske serien inkluderer såpeskåler, vaskefat og børster, alt laget for hånd av Poppy selv.

Uben av Anna Maria Øfstedal Eng

Uben er en serie skulpturelle vaser av svart steingodsleire inspirert av naturens organiske silhuetter og konturer. De mystiske omrissene fra ujevne fjell og røffe, taggete trær tar form i fantasien og blir nesten til noe levende.

Intuitivt modellerer Anna vasene om til særegne ben, som skaper dynamiske vesener man kan ha som skulpturer i stuen eller som en kuriositet på bordet. Anna lager alle vasene selv, og selger dem i designbutikker og gallerier landet over.

Superbloom av Pettersen Hein

«Superbloom» er et sjeldent botanisk ørkenfenomen som forekommer når sovende blomsterfrø plutselig alle spirer på én gang. Dette har den norsk-danske designer- og kunstnerduoen Magnus Pettersen og Lea Hein latt seg inspirere av i de glaserte betongvasene med samme navn; de er et symbol på at det kan komme vakre ting ut av tøffe tider. Litt som med pandemien, med andre ord.

Storkar av Jenkins & Uhnger

Thomas og Sverre i designerduoen Jenkins & Uhnger ville nytolke det tradisjonelle trauet til utstillingen Håndverk+ i fjor høst. Men der trauet var et aktivt, og ikke minst flyttbart, arbeidsredskap, brukt til bakst og matlaging, brukes de gamle objektene nå som nostalgiske symboler på svunne tider. Duoens moderne variant er derfor mer et blikkfang enn et arbeidsredskap, tungt plassert på underlaget det hører til.